mikolaj89 Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Witam, Noszę się z zakupem roweru przez internet (możliwość wynegocjowania dużo niższej ceny niż w sklepie "stacjonarnym") i jestem ciekaw jak wygląda sprawa z doręczeniem ? Tzn czy jak przychodzi rower ze sklepu internetowego to nadaje się do jazy ? Na stronie niby piszą ,że wszystko od razu regulują itp. ale jak jest w rzeczywistości , czy jednak konieczne będzie interwencja własna Po prostu czy opłaca się kupić taniej sprzęt przez internet , czy wiążą się z tym jakieś poważne zagrożenia i lepiej dołożyć trochę grosza i kupić na miejscu ? Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 To czy wyregulują to ich sprawa. Na pewno po dostaniu roweru w paczce musisz go skręcić czyli przykręcić pedały i kierownicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 29 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 mikolaj89, zamawiasz rowerek z przesyłką kurierską i płatnością przy odbiorze. Dwa, może trzy dni później miły facet z wąsem puka do twych drzwi. Ty otwierasz, a on wnosi wielkie pudło z rowerkiem, prosi o zapłatę i podpisanie świstka. Wtedy mówisz "chwilunia, najpierw oglądamy". Przy pomocy kuriera wyposażonego w nożyk, rozpakowujesz szybko rowerek, sprawdzasz czy wszystko ok i dopiero wtedy wyskakujesz z kasy. Pan z wąsem się zawija, ty masz rower i wszyscy są zadowoleni. Rowerek w kartonie zwykle ma odkręcone pedały, kierownicę i sztycę z siodełkiem oraz zdjęte przednie koło. Jeśli w zestawie są rogi, je również będziesz musiał zamocować sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Kupując przez internet nie masz żadnej możliwości realnego obadania sprzętu - jesteś tak czy inaczej skazany na zapewnienia sprzedawcy plus jego gorliwość przy fotografowaniu towaru. Jeśli sprzedawca ma dużo takich samych rowerów to zazwyczaj kupujesz coś z magazynu a nie dokładnie to co jest zaprezentowane - także musisz liczyć na uczciwość sprzedawcy, że sprzeda ci towar w stanie bardzo dobrym. Nie zmienia to faktu, że jeśli zapewnia o wyregulowaniu sprzętu to czy ma rowerów 1 czy 100 powinien być to sprzęt przygotowany do jazdy. Kupując przez internet musisz być w 100 procentach pewien, że geometria roweru jest dla ciebie, czyli rama musi być dopasowana do twoich gabarytów i potrzeb. Jeśli masz wątpliwości - najpierw pytaj: sprzedawcę, znajomych obok siebie, osoby na forach. Jeśli specyfikacja roweru na zdjęciu różni się od specyfikacji z opisu - dopytuj się o szczegóły. Ja kupowałem raz rower przez internet. Był to rower dla mojej żony. Geometrycznie pasowała 17tka ale intuicja podpowiadała mi że mogę się pomylić. Pytałem na forum czy ktoś może realnie dokonać obmacania sprzętu - okazało się że w jednym z warszawskich sklepów są takowe rowerki i forumowy kolega dokonał pomiaru. I okazało się, że odpowiednia będzie 15tka. W sklepie stacjonarnym możesz porozmawiać ze sprzedawcą. Jeśli będzie kompetentny doradzi ci, może czasami lepiej i coś innego niż myślisz że będzie dla ciebie dobre. Możesz oczywiście przymierzyć się do potencjalnego zakupu a to lepsze niż 100 przeczytanych opinii. Czasami łatwiej też negocjować patrząc adwersarzowi w oczy, niż gadając z nim przez telefon lub pisząc maile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolaj89 Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Sprawa jest taka ,że obecnie jestem we Wrocławiu , gdzie studiuję, i niedługo wracam do mojej mieściny gdzie wybór rowerów jest ograniczony. Dpoóki jestem we Wrocku to zamierzam objechać sklepy rowerowe , aby "przymierzyć" się do konkretnego roweru, zdecydować się ,podpytać sprzedawcy ,zdecydować i później model o takich samych parametrach ściągnąć do mojego rodzinnego miasta ze sklepu internetowego (możliwość wytargowania niższej ceny , bo w stacjonarnych, przynajmniej tych co ja znam , targować się za bardzo nie chcą). Przywiózł bym rower autem , ale z racji ,ze wracam na długi okres raczej go nie zmieszczę do samochodu, a mieszkam 300 km od Wrocławia. Nie mniej jednak dziękuję za odpowiedzi , dowiedziałem się tego co chciałem i temat uznaję za zamknięty ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 30 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Ok, więc zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.