Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] RST OMNI 181 skok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W moim Bocas'ie Jumper'ze nadszedł czas na zmianę amorka.

Fabrycznie jest w nim zamontowany RST OMNI 181. Według mnie to totalna porażka, skok wynosi około 30 mm, strasznie buja na podjazdach, a na dziurach się utwardza i tłumienie spada do praktycznie 0.

Amortyzator w zeszłym roku dostał porządnie na skokach oraz nauce stawiania na koło, na żółtej naklejce był napis po niemiecku, ale nie umiem tego języka.

Zastanawiam się czy da się coś z nim zrobić czy kupić nowy amortyzator.

Myślałem nad Suntour XCR, a konkretnie nad XCR z tej aukcji http://allegro.pl/suntour-xcr-czarny-sprawdzony-i-udany-model-i1673375945.html .

Czy według użytkowników tego sprzętu jest on wart swojej ceny? Wiem że w nim są różne wresje, z bokadą, z regulacją ugięcia itp. itd. etc. Pytanie którą wybrać. Skok musi wynosić 80-100mm.

• Mod Team
Napisano

Skąd twoja pewność ze amor musi być 80-100? Omni z tego co pamietam miał 60 w porywach do 80 ale raczej 60 wiec 80 to by było to czego szukasz 100 za dużo.

XCR to najlepszy budżetowy uginacz ale tego z linku sobie odpuść poszukaj nowszej wersji, nie jest duzo droższa.

Napisano

Chodzi mi o nowy amorek musi mieć w przedziale 80-100mm skoku. Jaki model XCR byś polecił, słyszałem że są z blokadą na goleniu i w manetce.

Napisano

Będzie Ci ciężko kupić XCR'a na 80mm zwłaszcza nowego.

Zmierz sobie dokładnie obecny maksymalny skok widelca i na dodatek jego sumaryczną wysokość (od środka osi koła do zakończenia korony widelca).

Z tymi wymiarami będziesz mógł czegoś konkretnie poszukać - żeby za bardzo nie rozjechać geometrii.

Pomijam kwestię bezpieczeństwa, ale jak dasz zbyt duży skok, to rama może nie wytrzymać a to już może być groźne dla Ciebie a nie tylko roweru.

Miałem rok temu podobny problem, zmieniałem RST Omni 191 ze skokiem 80mm w Treku 3700 żony.

Wkońcu wyszło na to że rama jest zaprojektowana max do 120mm więc zakupiłem XCR HLO 100mm z blokadą na goleni.

Wszystko gra, a żona zadowolona że wreszcie ma amortyzator który coś robi a nie tylko dużo waży i nic nie robi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...