MokryxD Napisano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 W moim Bocas'ie Jumper'ze nadszedł czas na zmianę amorka. Fabrycznie jest w nim zamontowany RST OMNI 181. Według mnie to totalna porażka, skok wynosi około 30 mm, strasznie buja na podjazdach, a na dziurach się utwardza i tłumienie spada do praktycznie 0. Amortyzator w zeszłym roku dostał porządnie na skokach oraz nauce stawiania na koło, na żółtej naklejce był napis po niemiecku, ale nie umiem tego języka. Zastanawiam się czy da się coś z nim zrobić czy kupić nowy amortyzator. Myślałem nad Suntour XCR, a konkretnie nad XCR z tej aukcji http://allegro.pl/suntour-xcr-czarny-sprawdzony-i-udany-model-i1673375945.html . Czy według użytkowników tego sprzętu jest on wart swojej ceny? Wiem że w nim są różne wresje, z bokadą, z regulacją ugięcia itp. itd. etc. Pytanie którą wybrać. Skok musi wynosić 80-100mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Skąd twoja pewność ze amor musi być 80-100? Omni z tego co pamietam miał 60 w porywach do 80 ale raczej 60 wiec 80 to by było to czego szukasz 100 za dużo. XCR to najlepszy budżetowy uginacz ale tego z linku sobie odpuść poszukaj nowszej wersji, nie jest duzo droższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Chodzi mi o nowy amorek musi mieć w przedziale 80-100mm skoku. Jaki model XCR byś polecił, słyszałem że są z blokadą na goleniu i w manetce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Będzie Ci ciężko kupić XCR'a na 80mm zwłaszcza nowego. Zmierz sobie dokładnie obecny maksymalny skok widelca i na dodatek jego sumaryczną wysokość (od środka osi koła do zakończenia korony widelca). Z tymi wymiarami będziesz mógł czegoś konkretnie poszukać - żeby za bardzo nie rozjechać geometrii. Pomijam kwestię bezpieczeństwa, ale jak dasz zbyt duży skok, to rama może nie wytrzymać a to już może być groźne dla Ciebie a nie tylko roweru. Miałem rok temu podobny problem, zmieniałem RST Omni 191 ze skokiem 80mm w Treku 3700 żony. Wkońcu wyszło na to że rama jest zaprojektowana max do 120mm więc zakupiłem XCR HLO 100mm z blokadą na goleni. Wszystko gra, a żona zadowolona że wreszcie ma amortyzator który coś robi a nie tylko dużo waży i nic nie robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 A amorki XCT z tej aukcji http://allegro.pl/sr-suntour-xct-v3-100mm-mlo-czarny-bilay-2011-i1673871431.html byłyby dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 A amorki XCT z tej aukcji http://allegro.pl/sr-suntour-xct-v3-100mm-mlo-czarny-bilay-2011-i1673871431.html byłyby dobre? Jeżeli chcesz rzeczywiście mieć coś co działa to minimum XCR, poniżej nie ma sensu schodzić, no chyba że Cię kasa ogranicza ale wtedy cudów nie należy oczekiwać. Aha i nie kupuj w tym sklepie na allegro, na forum jest wiele wątków na temat problemów z jakością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.