Skocz do zawartości

[rower] Unibike Flite vs Kross A6 Disc vs Giant Talon 2

kresowiak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jesteś jakimś lobbystą od producentów osprzętu :blink: I na jakiej podstawie twierdzisz, że 10 rz. będzie standardem jak i dzisiaj bez kłopotu dostać można wystarczająco dobre części pod 8 rz. nie wspominając o 7rz. czy nawet pod 6 rz. :blink: I czy zdajesz sobie sprawę z precyzji i delikatności nowych 10 rz. napędów, które trwałością nigdy nie dorównają dawnym grupom :blink:

Na tej podstawie może to stwierdzić, że w przyszłym roku acera będzie 27 biegowa. Acera nie jest grupą wyczynową tylko rekreacyjną i zdecydowanie do takiego zastosowania nie jest potrzebne 27 biegów. Ale shimano tak zadecydowało i kolejnym krokiem będzie altus 27 sp a później pewnie i tourneye. Nie trzeba być lobbystą wystarczy 5 minut szperania w internecie. To zupełnie nieistotne czego ty czy ja potrzebujemy, ważne jest to, co powoduje że dana firma będzie najbardziej zauważalna a jej nazwa najbardziej kojarzona.

Polska to biedny kraj i ludzie martwią się o takie rzeczy jak dostępność tanich i prostych komponentów. I nie dziwię się, a poza tym to jesteśmy nic nie zanczącymi konsumentami i rynkiem w obrocie światowym. Też chciałbym kupić 9tkę kasetę dura ace, bo mi pasuje do koncepcji, ale niestety mogę sobie chcieć, bo shimano wytrzebiło napędy 27 sp z wyższych grup szosowych. Jeśli wymyślę sobie zakup drogich komponentów które już są kiepsko dostępne i zaopatrzę się w manetki czy inne dedykowane części to potem zostanę z ręką w nocniku, bo za jakiś czas nie kupię zamienników za części zużyte. W takim przypadku będę zmuszony do kolejnej inwestycji, czy chcę czy nie.

Mam nadzieję, że załozyciel tematu nie zabije mnie za tą małą dygresje :)

Napisano

Mam pytanie a czy kolega kupujący rower będzie robił sezonowo koło 5-8 kkm i startował w maratonach?? Jeżeli nie to nie ma sensu wydziwiać na temat sztywności / wagi ram, brać to co najlepsze osprzętowo, w tej cenie można by wyhaczyć naprawdę dobrą używkę która osprzętowo powali poprzednie rowery ;)

troszkę reklama, nie mojego tematu ale np :

http://www.forumrowerowe.org/topic/93892-rower-author-traction-manitou-skareb/

;)

raz na jakiś czas w maratonie sie przejade ;) a rowerek chciałbym mieć na długie lata - głównie dlatego wydam ok 3000 zł

btw. ostatnim razem jechałem maraton 60km na krossie hexagon v5 z bodajże 2008 roku, bez spd, z nędznym suntourem z przodu, i na v-brejkach i dałem rade dojechać do mety

Napisano

Witam!

parę dni temu zakupiłem unibike flite i już mogę stwierdzić że jest warty ceny i jeździ sie świetnie na nim,lekki,zwinny i zgrabny. Wszystko chodzi w nim całkiem dobrze( sprawdzany w różnym terenie miejskim), zabieram sie nim za parę dni w bieszczady i tam dokonam dokładniejszego testu. a co do experta to model oczywiście wyższej klasy niż flite i jego cena w stosunku do osprzętu jaki w niego włożono jest przyzwoita, a sam rower jest warty zakupu. a co POLSKIE to dobre:P więc stawiam na UNIBIKE

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie.

kupiłem sobie unibike experta 17'' i będe go oddawał. Jest na mnie za mały (mam 177cm). Przy pedałowaniu nogi nie prostują sie chociaż sztyca wysunięta jest do oporu.

Moge wziasc 19'' ale boje sie ze ona z kolei bedzie za duza

Co mam zrobić? Prosze o pomoc!

pozdrawiam

tutaj jeszcze geometria 17''i 19''

http://www.unibike.pl/geom/evo_fl_exp19.jpg

http://www.unibike.pl/geom/evo_fl_exp17.jpg

Napisano

Przymierzaj ramy innych producentów, w końcu coś dla siebie znajdziesz.

Właściwe to powinieneś to zrobić przed zakupem, a nie zwracać uwagę na to czy osprzęt jest minimalnie lepszy w tym a nie innym rowerze.

Napisano

Jak kupowałem 17'' sprzedawac powiedział że lepiej kupić mniejszy niż wiekszy - miał racje ale jednak rama okazała sie za mała.

idealna byłaby 18 ale nie kazdy producent proukuje takie,a a tan unibike jest imo najlepszy za taka kase wiec wolalbym zostac przy tej firmie

tak w ogole to mierzac noge od piety do krocza wychodzi 76cm, a ze wzoru równe 17''

Napisano

@Simonello

widzę że dobra wróżka z Ciebie :whistling:

Ja mam 180 i 19" niektórych marek to dla mnie za wiele. Takie wykazywanie konkretnego rozmiaru i mówienie "będzie odpowiednie" nie ma sensu. Nic rozsądniejszego jak pójść do sklepu żeby samem się przekonać nie zrobisz. Jeżeli okaże się że 19 jednak będzie za duża, to trudno, są inne ciekawe propozycje. A właściwa pozycja na rowerze jest ważniejsza od minimalnych różnic w osprzęcie. A wybór jest taki że powinieneś dobrać rozmiar właśnie na styk. Zwłaszcza że wydajesz na to niemałe pieniądze.

Najlepszy rower to taki na którym najlepiej się jeździ, a jak ma Ci się jeździć najlepiej skoro rama Ci nie pasuje.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

ja mam 184 i flite 21" i jeździ mi sie bardzo dobrze na niej. W sklepie proponowano mi 19" bo w sam raz, skrętna zwrotna itp ale stwierdziłem że za mały dla mnie. Najlepiej wybrać się do sklepu i przejechać się na nim. a Expert w tym osprzęcie i za taką cenę to dobry wybór !

Napisano

ja mam 176 i mam meride 20" i sztyca 400mm wysunięta do połowy, na unibike evo 19" dokładnie to samo, aczkolwiek na schwinnie 17" sztyca była wysunięta podobnie, i całkiem spoko się jechało

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...