emilkabfss Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Zakupilam wlasnie pierwszy licznik(Sigma 509) do nowego roweru trek skye sl. Problem w tym ze po nalozeniu tego klipsa pomiedzy szprycha a amortyzatorem jest wiecej niz 5 mm i licznik nie dziala. Poradzcie cos
swierg Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Najprawdopodobniej musisz zsunąć niżej zarówno klips jak i czujnik. Im niżej tym szprychy są bliżej goleni widelca. Powinno to pomóc. Jeśli nie, to spróbuj przysunac jakoś czujnik do klipsa, może jakąś podkładkę daj pod czujnik, ale sądzę że nie będzie to konieczne. Sigma to dobra firma i wie co robi, więc powinno dać się bez problemu prawidłowo zamontować i działać. Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
MirekH81 Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Potwierdzam przedmówce...miałem ten sam problem i pomogło obniżenie czujnika. Powinno działać nawet jak jest większa odległość niż chyba 5 mm bo chyba tyle podają za może być max
Pavvel Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Dokładnie. Najlepiej umieść go najniżej, jak dasz radę. Powinno gadać P.
emilkabfss Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 Tylko ze jak założę niżej czy pomiary nie ulęgnął zmianie? w instrukcji jest napisane żeby to wysoko było zamieszczone, a co myślicie żeby jakąś blaszkę podłożyć ?
Mod Team michuuu Napisano 27 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2011 Jeżeli coś podłożyć to kawałek gumy a nie blaszkę. Położenie magnesu wyżej/niżej nie ma znaczenia ,czujnik liczy impulsy(obroty) więc równie dobrze może być bliżej piasty.
swierg Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Każda część szprychy zawsze w tym samym momencie "mija" widelec. Dokładnie raz na jeden pełen obrót koła;p więc wysokość zamontowania nie ma znaczenia. Dla dokładnosci pomiaru liczy się prawidłowa wartość obwodu koła wprowadzona do licznika. Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
emilkabfss Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 Rozumiem, . zamotuje licznik nizej i zmienie pomiar obwodu kola np 10 cali, (michuuu)bo w wypadku zamontowania magnesu nizej i nie zmiana pomiaru bedzie nie dokladnie mierzyc.
Pavvel Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale obwodu koła nie zmieniaj. Jest jeden. Najprościej jak można - koło na różnej "wysokości" od środka kręci się z różną prędkością, ale nie to licznik zlicza i tym zupełnie nie zaprzątaj sobie głowy. Licznik zlicza ilość minięć czujnika przez magnes i na podstawie tej liczby i wpisanego obwodu koła (rzeczywistego!), podaje prędkość z jaką jedziesz (uff, bez wzorów ;P) P.
Mod Team michuuu Napisano 27 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2011 Rozumiem, . zamotuje licznik nizej i zmienie pomiar obwodu kola np 10 cali, (michuuu)bo w wypadku zamontowania magnesu nizej i nie zmiana pomiaru bedzie nie dokladnie mierzyc. Wpisz swój obwód koła a nie jakieś wydumane 10" i będzie ok. bez względu na położenie czujnika.
sadler Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Obwód koła w książeczce masz napisane jak się liczy: Od góry do dołu zmierzyć koło * 3,14 lub przejechać się kołem od wentyla do wentyla i wpisać. Wtedy jak zjedziesz niżej to nic się nie stanie.
tadelka Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Mam ten sam rower i ten sam licznik Umiesc go po prostu tak jak radza chlopaki nizej na widelcu i ustaw go wedlug tabelki, ktora masz zalaczona do licznika. Dziala naprawde dobrze ( pokazuje wiarygodna predkosc i prawdziwy dystans - porownywalam z licznikami wspotowarzyszy wypraw ). A ze tak spytam, jak sie spisuje Twoj skye sl ? Ja moim ciesze sie od jakichs 3 tygodni, na liczniku przejechane ok 100 km i nadal jestem nim zachwycona Jak Twoje wrazenia z jazdy na tym treku ?
emilkabfss Napisano 4 Lipca 2011 Autor Napisano 4 Lipca 2011 Ja mam wersje z 2010 roku z hamulcami tarczowymi, jeździ się naprawdę dobrze. Tak naprawde to pierwszy pozadny rower jaki mam, jest dosc lekki, chociaz hamulce cos piszcza troche. Ogolnie fajny rower i polecam.
Angeli Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 Kiedyś gdzieś to pisałem... Tabelka w Sigmie kłamie... najprościej zmierzyć obwód koła samemu i samemu wynik wpisać do licznika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.