Skocz do zawartości

[kola vki] do 1500zl?

Waler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Niedlugo zamierzam skladac kolka pod vki. Moja waga 70kg(w zime moge nabrac pewnie do 75/6)

Myslalem o zestawie Piast dt240 i obreczach ztr alpine, tylko nie wiem czy wystepuja w wersji pod vki ?

Jezeli nie to czy cos innego mozecie zaproponowac?

Ps zalezy mi na niskiej wadze jednak jakosc przede wszystkim :)

Napisano

Ja mam na tyle Equalizer`a 21 (mój realnie waży 406g)+ DT Revo + Alu nyple . Na razie na ten zestaw nie narzekam. Co prawda nie jeżdżę bardzo ostro , ale czasami poszaleje w lesie :icon_cool: Aaaa i ważę podobnie jak ty.

Co do piast , to dobrze wybrałeś :thumbsup:

Napisano

Nie ukrywam ze fajnie by bylo jakby obrecze byly biale. Ale to juz taka fanaberia (szpyrchy tez by mogly byc;p)

Naprawde nikt nie ma skladanych kolek pod vki ?

Napisano

Na nowych piastach DT 240s będziesz miał ciężko zmieścić się do 1500zł. Mogę tylko potwierdzić, że 240s są nie do zajechania, serwis banalnie prosty a toczą się rewelacyjnie. Mówiąc dalej o piastach, odradzam raczej Novateci gdyż łatwo ulegają zabrudzeniu, łożyska szybko padają. Coś z tańszych to dobrym wyborem są XTR 970. To z takich ogólnie dostępnych, pozostają jeszcze Macki i kilka innych. Cena jednak nie na twój budżet przeważnie.

Jeśli chodzi o obręcze, może już wspomniane wyżej Equalizery?

Z tego co pamiętam, Piotrek Formicki (formickibike.pl) ma na sprzedaż zestaw nowych kółek pod V-ki na DT 240S/DT XR 4.1/DT Comp ale cena to już ponad 1700zł.

Przy okazji, ja śmigałem na zestawie DT 240s/XR 4.1/DT Aerolite i byłem mega zadowolony:

http://allegro.pl/kola-dt-swiss-xr1480-240s-aerolite-notubes-xtr-i1680550917.html

Napisano

Co do novatecow to jak z serwisem ? Idzie wymienic latwo lozyska czy raczej ciezka sprawa i trudno dostepna ?

Napisano

Łożyska łatwo dostępne, jednak dobre wcale nie są takie tanie. Dużo papraniny z tymi piastami, można je zaliczyć tylko do lightbike-owej budżetówki. Nic więcej. Dużo lepszym rozwiązaniem jest szukanie 240s np używanych, bo z tymi piastami się nic nie dzieje.

Napisano

Novateci mają prosty serwis, tył rozkładasz dwoma imbusami "5". Komplet łożysk Enduro/SKF na tył to 80-90zł, jakby nie było jest to 1/3 wartości piasty ale po takiej wymianie raczej nie ma co tam si psuć.

Suma sumarum łożyska to jedyny problem w Novatecach, no i uszczelnienie ale to idzie rozwiązać dopasowując oring w sklepie. Mam te piasty, na drugi raz dopłaciłbym do czegoś innego ale tragedii nie ma.

W tym budżecie masz koła:

ZTR 355

Piasty XTR 970

Szprychy Sapim d-light

alu nyple

1400zł i ~1420g, przy dobrym zaplocie i dbaniu o piasty koła na lata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...