Waler Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Witam, Niedlugo zamierzam skladac kolka pod vki. Moja waga 70kg(w zime moge nabrac pewnie do 75/6) Myslalem o zestawie Piast dt240 i obreczach ztr alpine, tylko nie wiem czy wystepuja w wersji pod vki ? Jezeli nie to czy cos innego mozecie zaproponowac? Ps zalezy mi na niskiej wadze jednak jakosc przede wszystkim
zeflo Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Ja mam na tyle Equalizer`a 21 (mój realnie waży 406g)+ DT Revo + Alu nyple . Na razie na ten zestaw nie narzekam. Co prawda nie jeżdżę bardzo ostro , ale czasami poszaleje w lesie Aaaa i ważę podobnie jak ty. Co do piast , to dobrze wybrałeś
Waler Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 Nie ukrywam ze fajnie by bylo jakby obrecze byly biale. Ale to juz taka fanaberia (szpyrchy tez by mogly byc;p) Naprawde nikt nie ma skladanych kolek pod vki ?
Rychlapl Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Na nowych piastach DT 240s będziesz miał ciężko zmieścić się do 1500zł. Mogę tylko potwierdzić, że 240s są nie do zajechania, serwis banalnie prosty a toczą się rewelacyjnie. Mówiąc dalej o piastach, odradzam raczej Novateci gdyż łatwo ulegają zabrudzeniu, łożyska szybko padają. Coś z tańszych to dobrym wyborem są XTR 970. To z takich ogólnie dostępnych, pozostają jeszcze Macki i kilka innych. Cena jednak nie na twój budżet przeważnie. Jeśli chodzi o obręcze, może już wspomniane wyżej Equalizery? Z tego co pamiętam, Piotrek Formicki (formickibike.pl) ma na sprzedaż zestaw nowych kółek pod V-ki na DT 240S/DT XR 4.1/DT Comp ale cena to już ponad 1700zł. Przy okazji, ja śmigałem na zestawie DT 240s/XR 4.1/DT Aerolite i byłem mega zadowolony: http://allegro.pl/kola-dt-swiss-xr1480-240s-aerolite-notubes-xtr-i1680550917.html
Waler Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Co do novatecow to jak z serwisem ? Idzie wymienic latwo lozyska czy raczej ciezka sprawa i trudno dostepna ?
Rychlapl Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Łożyska łatwo dostępne, jednak dobre wcale nie są takie tanie. Dużo papraniny z tymi piastami, można je zaliczyć tylko do lightbike-owej budżetówki. Nic więcej. Dużo lepszym rozwiązaniem jest szukanie 240s np używanych, bo z tymi piastami się nic nie dzieje.
miskov17 Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Novateci mają prosty serwis, tył rozkładasz dwoma imbusami "5". Komplet łożysk Enduro/SKF na tył to 80-90zł, jakby nie było jest to 1/3 wartości piasty ale po takiej wymianie raczej nie ma co tam si psuć. Suma sumarum łożyska to jedyny problem w Novatecach, no i uszczelnienie ale to idzie rozwiązać dopasowując oring w sklepie. Mam te piasty, na drugi raz dopłaciłbym do czegoś innego ale tragedii nie ma. W tym budżecie masz koła: ZTR 355 Piasty XTR 970 Szprychy Sapim d-light alu nyple 1400zł i ~1420g, przy dobrym zaplocie i dbaniu o piasty koła na lata.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.