Skocz do zawartości

[suport] Wymiana

kankanik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Popsuł mi się suport i potrzebuje pomocy. Mam suport na łożyskach tych kulkowych czy jak tam sie to zwie, widać na zdjęciach i mam pytanie czy mogę zastosować inny model czy musi być taki sam. I jaki do niego klucz żebym mógł go dokręcić. Druga sprawa to jaki sciągacz do korby. A tu są zdjęcia.

123

12345

123456

Mam do wydania na te 3 rzeczy jakieś 80zl. Czekam na pomoc i pozdrawiam.

Suport możesz dać inny tylko musi mieć te same wymiary, czyli ta sama długośc mufy i ta sama długość osi. Ściągacz do korby taki ; http://static.rowerowy.com/GetFile/3147/prod_650_1.jpg

Jest to zwykły uniwersalny ściągacz, a klucz do suportu nie wiem bo nie widze po obrazkach ale mysle ze to będzie ten http://www.alerower.pl/galerie/k/klucz-do-suportu-bike-ha_1231.jpg

Zmierzylłem to wszystko ale trochę nie dokładnie bo jeszcze mam korbę zamontowana. Na linijce wyszło długość osi między 12-13 cm. Długość mufy nie dałem rady zmierzyć. A szerokość tej dziury na suport to 3,8 czy coś koło tego. Co do gwintu to też nie ma pojęcia ale taki drobny. To teraz doradźcie coś. Pozdrawiam.

A nie ma innej opcji sciagniecie kroby niz za pomocą ściągacza. Bo chce wszystko naraz zamówić żeby było taniej za wysyłkę.

Zmierzyłem dokładniej i wyszło mi 126 +/-1 mm. Więc zaryzykuje i wezmę na 127,5. I teraz powiedzcie czy to będzie dobry wybór.

123

12345

Pozdrawiam.

No to pewnie 127,5.

Klucz do ściągnięcia korby jest OK. Sam mam identyczny i sprawuje się świetnie.

Co do suportu, to mam taką radę: upewnij się, że miski są plastikowe albo aluminiowe. Kolega mi opowiadał o swoim koledze, który naprawia pozrywane albo w inny sposób popsute gwinty mufy rowerowej, po domorosłych serwisantach amatorach. Za takie nagwintowanie na nowo bierze kupę kasy, więc omijałbym szerokim łukiem miski stalowe, bo jeśli coś pójdzie nie tak, to masz 50% szans, że skiepści się mufa i 50% na gwint suportu. W przypadku aluminium jest lepiej, bo jest bardziej miękkie od stali, a plastikowe - jeszcze lepsze pod tym względem. Aha, sam mam Accent BB-40 i jego bym polecił. W sklepie stacjonarnym w mojej mieścinie kosztował 30pln, więc nawet nie opłacało się zamawiać.

Tu jest:

http://allegro.pl/wklad-suportu-accent-bb-40-68x127-5-wysylka-50-i1669548650.html

Witam, jestem nowy na forum, a zarejestrowałem się ponieważ mam kilka pytań. Wyciągnąłem stary rower (widać na zdjęciach że nowy to on nie jest :P ) i chcę go odnowić i uruchomić. Problem mój polega na wymianie suportu, tz nie wiem czy się da (chociaż myślę że tak) i proszę o rade. Od strony przerzutki mam taką śrubę i nie wiem jaki tu jest gwint (prawy czy lewy) i jakim kluczem ją odkręcić.

dsc01230z.jpg

dsc01228r.jpg

a cały suport ma wygląda tak:

dsc01226et.jpg

dsc01231ny.jpg

poprzedni suport jest klasyczny jak widać na zdjęciach i chcę go wymienić na jakiś pakietowy. Szerokość osi to 120mm bo nie widać na zdjęciu.

A i jeszcze jedno zdjęcie bo zapomniałem dodać

abcd0016qk.jpg

1. Potrzebujesz suportu włoskiego o oznaczeniach 70/120, gdzie 70mm to szerokość mufy, 120 to długość osi, w praktyce możesz kupić zarówno suport 118 jak i 122, te 2mm nie powinno stanowić problemu, wersja ITA, ITAL, bądź 36x24T, różnie to producenci nazywają;

2. Jak wspomniałem to suport typu włoskiego, więc oba gwinty są standardowe-prawe, zatem odkręca się w lewo, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara;

3. Odkręcić da się to zwykłym kluczem nastawnym, francuzem, żabką albo dużym płaskim, rozmiar coś ok 36mmm; uwaga: potrzebna długa dźwignia, może być mocno przykręcone

@arczi84, czy do tego suportu będziesz zakładał nową korbę, czy tą co była wcześniej. Jeśli starą, to wtedy trzeba szukać tak jak napisał @M333 suportu o długości około 120mm, a jeśli nową korbę, to wtedy trzeba szukać suportu o długości osi jaką zaleca producent korby. Jeśli będziesz kupować suport na 120mm, to poleciłbym Shimano BB-UN54, bo z tego co widzę obecnie nie ma w sprzedaży już suportów BB-UN26 na gwint ITA, a z BB-UN54 można kupić o długości osi 122,5mm http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_wklad-suportu-bb-un54-SHIMANO__P_53164365-53010001__PZTA_1__PD_53010535.html kod 158268

Dzisiaj właśnie wkładałem taki sam suport zamiast klasycznego do starej ramy z gwintem włoskim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...