ZEZOR77 Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Dylemat dotyczy roweru. Zbudowałem sobie coś, co nie do końca jest All bo za mały skok ale jest cholernie wygodny i tu mój problem. Od początku, rower o którym mowa powstał na ramie Focus Super Bud. Obie przerzutki XT, manetki Deore. Amor Marcok MX 04 120mm skoku ale damper już tak wydajny nie jest - DNM powietrzny z blokadą skoku. Koła na piastach LX . Zresztą dwa zestawy na oponach od Contiego Mountain King 2.2 oraz Kenda KTO na super syf. Hamulce żeby było lekko i wygodnie w serwisowaniu załozyłem od Avida SD 7, carbonowo-teflonowe pancerze i linka XT wewnątrz. Nie ważyłem go, ale jak na moje oko będzie ze 12.5kg. Problem w tym że lubię go i super mi się na nim jeździ, ale po kilku ostatnich maratonach zamarzył mi się ponownie sztywniak i to taki najlepiej na karbonie by móc pościgać się powiedzmy w drugiej lidze bo praca i rodzina nie pozwala mi na systematyczne treningi. Mój pierwszy góral to był Author Spiryt i do dziś przypominam sobie ból pleców który towarzyszył mi przy każdym podjeździe. W tym rowerku juz tego nie odczuwam, bo chyba z pięć razy zmieniałem mostek i kierownicę aż dobrze dobrałem wygodną pozycję. Focus jest natomiast niedostatecznie sztywny i czuję to często, że mógłbym więcej, ale się po prostu nie da. Chodzi mi o zjazdy szczególnie i wchodzenie w zakręty przy wyższych predkosciach . odjazdy no jak na bujaku też nie są szczytem marzeń, a kolesie na sztywniakach mijają mnie aż miło. Nie wiem co począć. Było ok dopóki nie zacząłem startować w maratonach ale teraz sam nie wiem. Kupię drugi to mnie żona z domu wyrzuci bo w zasadzie musiałbym sobie kupić i trzeci bo teraz przymierzam się do zakupu szosy. Cholera poradźcie co robic.
bodzio12 Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Idż za głosem serca ,zamień Focusa na sztywniaka.A na szose sobie nazbieraj.I żonie nic nie gadaj
ZEZOR77 Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Jestem zainteresowany zakupem jednego z trzech modeli , Cube-m Reaction , Krossem level 10 i Focusem Raven-em 6,0 . Ceny podobne chociaż nie zaprzeczam , że będę celował w posezonowe wyprzedaże . Czy nie zmieni to zbytnio charakteru bika gdy wymienię mu kierownice i mostek , by dobrać kąty bardziej odpowiadające moim plecom? Z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam .
ulvgar Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Zbytnio nie powinno się coś zmienić, najważniejsze aby to Tobie było wygodnie. Zmiany byłyby bardziej zauważalne przy wymianie widelca na wyższy lub niższy - wtedy oba kąty się zmieniają. Posezonowe wyprzedaże to trafna decyzja, teraz i tak jest już środek sezonu więc nie warto się spieszyć, a nierzadko można wyrwać ciekawe modele
ZEZOR77 Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Już w tej chwili posiadam okazję nabycia Team-owej Meridy od znajomego kompletnie na xtr-ze za jedyne 6 tys. , ujeżdżanej jeden sezon i bije się z myślami co zrobić. Może warto? Poza tym sam pracowałem niegdyś w salonie sportowym jako mechanik i sprzedawca (choć byłem odpowiedzialny raczej za sprzęt zimowy ,to z rowerowego warsztatu też co nieco wyniosłem , mam na myśli oczywiści wiedzę ;-) ). Wiem zatem jak wyglądają wyprzedaże i na co można liczyć . Nie miałem wtedy jednak dużego doświadczenia jako biker. Teraz się za to wkręcam . Pozdr. Rafał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.