Skocz do zawartości

[dylemat] Luzak czy maszyna do zabijania

ZEZOR77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dylemat dotyczy roweru. Zbudowałem sobie coś, co nie do końca jest All bo za mały skok ale jest cholernie wygodny i tu mój problem. Od początku, rower o którym mowa powstał na ramie Focus Super Bud. Obie przerzutki XT, manetki Deore. Amor Marcok MX 04 120mm skoku ale damper już tak wydajny nie jest - DNM powietrzny z blokadą skoku. Koła na piastach LX . Zresztą dwa zestawy na oponach od Contiego Mountain King 2.2 oraz Kenda KTO na super syf. Hamulce żeby było lekko i wygodnie w serwisowaniu załozyłem od Avida SD 7, carbonowo-teflonowe pancerze i linka XT wewnątrz. Nie ważyłem go, ale jak na moje oko będzie ze 12.5kg. Problem w tym że lubię go i super mi się na nim jeździ, ale po kilku ostatnich maratonach zamarzył mi się ponownie sztywniak i to taki najlepiej na karbonie by móc pościgać się powiedzmy w drugiej lidze bo praca i rodzina nie pozwala mi na systematyczne treningi. Mój pierwszy góral to był Author Spiryt i do dziś przypominam sobie ból pleców który towarzyszył mi przy każdym podjeździe. W tym rowerku juz tego nie odczuwam, bo chyba z pięć razy zmieniałem mostek i kierownicę aż dobrze dobrałem wygodną pozycję. Focus jest natomiast niedostatecznie sztywny i czuję to często, że mógłbym więcej, ale się po prostu nie da. Chodzi mi o zjazdy szczególnie i wchodzenie w zakręty przy wyższych predkosciach . odjazdy no jak na bujaku też nie są szczytem marzeń, a kolesie na sztywniakach mijają mnie aż miło. Nie wiem co począć. Było ok dopóki nie zacząłem startować w maratonach ale teraz sam nie wiem. Kupię drugi to mnie żona z domu wyrzuci bo w zasadzie musiałbym sobie kupić i trzeci bo teraz przymierzam się do zakupu szosy. Cholera poradźcie co robic.

Napisano

Jestem zainteresowany zakupem jednego z trzech modeli , Cube-m Reaction , Krossem level 10 i Focusem Raven-em 6,0 . Ceny podobne chociaż nie zaprzeczam , że będę celował w posezonowe wyprzedaże . Czy nie zmieni to zbytnio charakteru bika gdy wymienię mu kierownice i mostek , by dobrać kąty bardziej odpowiadające moim plecom?

Z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam .

Napisano

Zbytnio nie powinno się coś zmienić, najważniejsze aby to Tobie było wygodnie. Zmiany byłyby bardziej zauważalne przy wymianie widelca na wyższy lub niższy - wtedy oba kąty się zmieniają. Posezonowe wyprzedaże to trafna decyzja, teraz i tak jest już środek sezonu więc nie warto się spieszyć, a nierzadko można wyrwać ciekawe modele :)

Napisano

Już w tej chwili posiadam okazję nabycia Team-owej Meridy od znajomego kompletnie na xtr-ze za jedyne 6 tys. , ujeżdżanej jeden sezon i bije się z myślami co zrobić. Może warto? Poza tym sam pracowałem niegdyś w salonie sportowym jako mechanik i sprzedawca (choć byłem odpowiedzialny raczej za sprzęt zimowy ,to z rowerowego warsztatu też co nieco wyniosłem , mam na myśli oczywiści wiedzę ;-) ). Wiem zatem jak wyglądają wyprzedaże i na co można liczyć . Nie miałem wtedy jednak dużego doświadczenia jako biker. Teraz się za to wkręcam . Pozdr. Rafał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...