Skocz do zawartości

[street] Dartmoor Two6Player 2011 czy NS Bikes Holy 1

kubala93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Chcę kupić sobie rowerek do dirtu/streetu tylko jeszcze nie za bardzo jestem w ten temat wtajemniczony ;] z tego co wyczytałem i wyszukałem to dobrymi kandydatami na początek są tak jak w tytule: Datrmoor Two6Player 2011, NS Bikes Holy 1

Do teraz bawiłem się w stunt zwykłym delta sport 605 który został po czasach dzieciństwa, ale właśnie zakończył swój żywot. Whellie i stoppale opanowałem dosyć dobrze, i też jakieś cyrkle, onehander itp. ale teraz chce zacząć coś innego co mi sie bardziej podoba, próbowałem już skakać na pożyczanych ale trochę słabszych roweruch i wiem że this is it ;D

Mam 186cm wzrostu i 70kg wagi jak to sie przekłada na rowerki z rama ok. 12" to nie do końca wiem. Czy z kołami 24" czy 26"

Może ktoś jeździł czy ma rowerek który zaproponowałem i może doradzić? Albo zaproponować coś innego na sam początek streetowej jazdy?

Chciałbym wiedzieć też czy watro pakować w przedni amor czy tarczowe hamulce itp. A na razie chcę coś dobrego do nauki i dalszej rozbudowy.

W moim mieście jestem w stanie kupić ze sklepu dartmoora i miałbym jego serwis.

pozdro i proszę obeznanych o radę ;)

Napisano

Powiem tak:

Poszukaj sobie jakiegoś roweru używanego, ponieważ na nauce skakania rower najbardziej cierpi. A za 2 tysiące będziesz miał już za######isty sprzęt! Sam mam do sprzedania DC Pussy + RS Pike za 1900zł w stanie idealnym. Co do amorka, to zależy czy będziesz jeździł w streecie czy w dircie. W hamulec tarczowy średnio się opłaca inwestować, bo i tak pewnie po 2 miesiącach jazdy zrobisz sobie rower brakeless, jednak gdybyś nie zamierzał śmigać bez hamulca to polecam hamulec tarczowy(nawet jakiś mechanik), bo nie masz problemu z obcieraniem klocków o koło po nie udanej 180.

Reasumując jeżeli wybierasz street to nie opłaca się dopłacać do amorka, jeżeli dirt to amorek, a jeżeli styl mieszany to polecam Pike ze wzgledu że ma regulacje skoku oraz blokade. A co do proponowanych przez Ciebie rowerów, ja bym nie kupił żadnego. Szukał bym jakiejś używki na sam początek.

Napisano

Jednak jestem za tym żeby kupić coś nowego ze względu na gwarancje i serwis, jaki bedzie taki bedzie ale zawsze jest, zawsze coś obejmuje, a tak tylko po kieszeni idzie.

Ja chce tylko street, a te rowerki jakie widziałem wszystkie są brakeless, pewnie głupio mi bedzie tak, bo do tej pory to robiłem stoppale ;d ale kwestia przyzwyczajenia.

Znalazłem z używek coś takiego: http://allegro.pl/ns-bikes-traffic-duro-dj-e-2010-qr20-dirt-street-i1678595591.html

http://allegro.pl/duncon-pussy-street-pike-dirt-street-park-fr-nowy-i1685585192.html

Napisano

Pytanie czy rozróżniasz street od stuntu bo tricki się zupełnie nie pokrywają.

Do typowego streetu brak hamulców jak najbardziej i ten Traffic wychodzi mega sensownie w tej cenie.

Napisano

Tak tak, rozróżniam, tyle sie naoglądałem filmików z Dannym Macaskilem że głowa mała, no i pisałem że ze stuntem koncze bo mi nie znudził. A hamulce jak na początek przydały by sie do puki bym nie opanował roweru. chociaż tył.

chwile jeszcze sprawdziłem co trzeba i jestem za ns holy 1 2011, ktoś może coś dokładniej o nim powiedzieć? jest i w przystępnej cenie, ma sztywny widelec, co dobre przy streecie, a do tego salonowy vbrake przód, co na sam początek nauki sie przyda, pewnie po jakims czasie zrobie brakeless. A jakby było coś do wymiany to jestem w stanie dołożyć do niego z 500zł na ew. lepsze części, ale jako baza to ten powinien sie sprawdzic.

Stoje przed wyborem i jeszcze w tym tyg. chciałbym sie zdecydować na któryś z nich. no i czekam cały czas na jakies konkrety ;D

i jeszcze jedna ważna sprawa, czy przy moim wzroście brać z kołami 24" czy 26" bo z tego co wyczytałem to 24 są na skatepark czy street, a 26 na dłuższe dystanse i dirt ale jak to sie ma do wzrostu to nic nie piszą, chyba że to nie ma znaczenia i tylko przeznaczeniem sie kierować?

Napisano

Rozmiar kół jeśli o street/dirt chodzi nie zależy ani od wzrostu ani od przeznaczenia a tylko i wyłącznie od preferencji ridera.

Napisano

przymierze się do 24 i 26 i zobacze. ten 24 jest krótszy czyli też zwrotniejszy, no nie wiem, nie mam niestety szansy pojeździć chwile i zobaczyć jaki pasuje. mam dylemat, ale wiem już chociaż ze na pewno ns holy 1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...