Skocz do zawartości

[Korba] Octalink - luz

sosna119

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prawie 2 lata temu wymieniałem kompletny napęd w swoim rowerze. Do wymiany poszły: korba, łańcuch, wolnobieg + suport (przejście na Octalink).

Korbę mam taką: http://www.centrumrowerowe.pl/003302/Shimano-FC_M442_44_32_22_OCTALINK/Produkt.aspx

Części montowali mi serwisie i oni też dobierali suport, więc nie wiem jaki jest. Pasuje, chociaż wg mnie jest za długi.

Od początku wydawało mi się, że na korbach jest luz. Ale nie w osi suportu, tylko jak zablokujemy jedną korbę, to drugą można poruszyć o kąt jakieś 1-2 stopnie. Niedużo, ale jest to wyczuwalne. Inaczej tłumacząc: jeżeli stanę na pedałach i potem zacznę pedałować to jedna korba tak jakby "przeskoczy". Dokręciłem mocniej śruby korb, starałem się nie skakać po pedałach (jazda turystyczna) i przejechałem w ten sposób jakieś 3 tys. km. Teraz jednak luz jest coraz większy.

Dzisiaj zdjąłem obie korby i doszedłem do wniosku, że winna jest korba prawa (ta z zębatkami). Lewa jest twardo i sztywno osadzona na osi suportu, a prawa się ślizga o pewien kąt.

Jak sprawdzić co jest do wymiany? Korba czy suport? Jest jakaś wartość graniczna grubości "wypustu"/szerokości wcięcia w korbie?

Teraz żałuję, że przeszedłem na Octalink - na kwadracie nigdy takie rzeczy się nie działy.

Napisano

Masz niezrozumiałe dla mnie pretensje do mocowania na octalink bo jeśli na tak wyczuwalnym luzie jeżdził byś na kwadracie to było by podobnie. Czemu jeżdziłeś na niedokręconym ramieniu?? Jeśli są uszkodzone w ramieniu te ząbki to nic już nie poradzisz. Jest to niedroga korba więc nauczka na przyszłość nie będzie Cię drogo kosztowała. Jeśli masz możliwość zrób zdjęcie ale wkład suportu też się raczej nie przyda.

A w temacie Octalinka to porządnych korb np. klasy Deore i wyższych na to mocowanie nie idzie niestety już dostać więc pozostają zintegrowane osie a tam to dopiero trzeba dbać o takie szczegóły.

Napisano

Śruba była dokręcona od nowości. Na klucz ampulowy zakładałem 30 cm rurkę i dokręcałem, a luz był i tak. Wiem, że nie powinno się tak dociągać, ale co miałem innego zrobić? Na kwadracie wystarczało odpowiednio mocno dokręcić i luzu żadnego nie było - korba dość głęboko nachodzi na oś suportu i trzyma jak należy. W octalinku jest to może 1,5 cm.

borsooq - możliwe, że dobry pomysł. Jak będę miał chwilę czasu to przerzucę korby i powinno się okazać. Chociaż i tak jedną korbę kupić to trochę problem ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...