Skocz do zawartości

[rower] Jaki wybrać-pomocy !

Fozzie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Noszę się z zamiarem kupna roweru, w przedziale do 2,5 tysiąca.

Mierzę 176 cm, przy wadze 92 kg, przy czym założenie jest, żeby zejść do 82-85 kg (12 kg już za mną, bo było 104)

Planuje 2-3 razy w tygodniu przejażdżki 20-30 kilometrowe po drogach mieszanych, czyli trochę asfaltu, ścieżek rowerowych i dróg leśnych, od przeglądania katalogów rowerowych już mi głowa spuchła, i jak ktoś mi nie doradzi, to czuję, że mnie zima zastanie.

Wstępnie wybrałem 3 modele, proszę o ich ocenę, jakąś podpowiedź, czy nie przekombinowałem, mile widziane sugestie innych rowerów.

http://www.cube.eu/pl/tour/country-lite-series/curve-grey-silver-print/

http://www.cube.eu/pl/hardtail/comp-series/analog/

http://www.rb-rowerek.pl/en/scott-sportster-55-men.html

http://www.scott.pl/product.php?id_cat=402&id_prod=2079

Z góry dzięki i pozdrawiam

Napisano

Z tego co ja sądzę to w każdym z tych rowerków jest amortyzator nie przeznaczony dla Ciebie, przy takiej wadze ni będzie pracował prawidłowo, rozejrzyj się za czymś innym a najlepiej wycieczka do sklepu i rozmowa ze sprzedawcą pod warunkiem że gość zna się na rzeczy. ale to tylko moje zdanie, poczekaj na inne wypowiedzi

Napisano

Propozycje trochę odmienne. Trzy crossy i jeden góral. Choć moim zdaniem jeśli nie zapuszczasz się gdzieś w las, cross wystarczy. Sportsterem 55 nie ma co zawracać sobie głowy, marny osprzęt. 40 już trochę lepszy, ale nadal płacisz za znaczek. Z tych trzech najlepiej wypada Cube. Ale ja zaproponuję jeszcze Unibike Zethos Tarcze nie sąw takim rowerze potrzebne, a sporo ważysz, więc wszystkie widelce z tych rowerów będą zbyt miękkie, przydałoby się coś powietrznego. Kupując Zethosa zostaje Ci jakieś 400zł w odniesieniu do Cube, które możesz przeznaczyć właśnie na ten cel.

@NIEDZWIADEK A wziąłeś pod uwagę to, że z takim budżetem nie ma po prostu szans na lepszy widelec w standardzie?

@NooreQ Toś dorzucił. Domain i rama ze skokiem 150mm do spokojnej jazdy... :P

Napisano

Mysle, ze nie byloby zle;P Tym bardziej, ze zawsze zaczyna sie od spokojnej jazdy:P A skok w tym amortyzatorze mozna zmniejszyc do 115mm.

Napisano

No nie wiem. Jeśli ktoś myśli o crossie, z pewnością nie w głowie mu taka jazda jaką może zapewnić ta Merida. A na takich drogach, o jakich mówi autor taki rower:

1. będzie się marnował,

2. będzie nawet utrudniał jazdę.

Napisano

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to rowery które mi się spodobały są Ok, poza tym, że jedyną przeszkodą jest moja waga.

Na pewno nie będę uprawiał jakiejś ekstremalnej jazdy po super ciężkim terenie,na pewno troszkę po leśnych drogach polatam, a z tego co się zorientowałem, to widelec jest dość drogim elementem roweru, także żeby zmieśćić się w tym przedziale do 2,5 tys to będę miał ciężko, z kolej wydać 2,5 klocka po to, żeby jechać jak na kozie to tez nie ma sensu, w dalszym ciągu nie wiem jaką decyzję podjąć, bo szczerze, to skłaniam się ku Cube, tylko teraz który i ewentualnie co w nim zmienić...

Napisano

Fozzie no to mamy podobne gabaryty :laugh: Po pierwsze skłaniał bym się do CUBE Analog bo jest bardziej uniwersalny i a nuż będziesz więcej czasu chciał spędzić w terenie to wtedy będzie jak znalazł. Po drugie wcale nie jesteś taki ciężki no bez przesady. Widelec zawsze można wymienić więc jeśli reszta jest ok to nawet bym się specjalnie nie zastanawiał. Pojeżdzisz zobaczysz co się będzie działo bo nie można z góry zakładać, że się zaraz rozsypie. Co to znaczy "jak na kozie", nawet na sztywniaku można śmiało śmigać po lasach a nawet górach oczywiście spokojnej jazdy. Kupuj i ciesz się jazdą i nie zawracaj sobie na dzisiaj głowy amortyzatorem ;)

Napisano

A ja się nie zgodzę. Bardziej uniwersalny jest właśnie Curve, o którym zresztą mówiłem wcześniej. Nie widzę nigdzie planów jakiejś terenowej jazdy tylko najwyżej "leśne drogi". I tu cross spisze się w sam raz. Aczkolwiek nie rozumiem jednego. Po co tarcze w tym rowerze?

I jednak nadal optuję za Unibike Zethos. Nad wymianą widelca w sumie można się jeszcze zastanowić, zamontowany w nim NCX Lite to taki poziom Raidona, może akurat będzie ok. Kosztuje 2150zł, więc mniej niż założony budżet, a zawsze coś jeszcze można urwać.

Napisano

Wg. mnie wszystko zależy od tego gdzie planujesz jeździć w przyszłości... Jeśli przewidujesz, że pisząc las masz na myśli utwardzone dukty szutrowe (bez kamieni) i na tym się ograniczysz to cross i proponowany przez Fenthin-a Unibike wypada dosyć fajnie. Jednakże jeśli planujesz, że w tym lesie będziesz spędzał coraz więcej czasu - a wydaje mi się, że zawsze tak się kończy;) - to faktycznie Cube Analog wypada wg. mnie najlepiej i tego wybrał bym ja.

Ważnym jest też to, jak się będziesz czuć na tym rowerze bo sam zaproponowałeś rowery z kompletnie inną geometrią (Cube i Scott, na Unibike nigdy nie siedziałem więc nie wiem) - wybierz się do sklepu, wsiądź na niego - jeśli istnieje taka możliwość zrób na jednym i drugim na placu kółko czy dwa i poczujesz na którym się lepiej pedałuje.

Pozdrawiam.

Napisano

W zasadzie to w tej chwili śmigam na komunijnym Krossie syna, który został porzucony jak tylko on kupił sobie skuter, potrafię machnąć na nim 20 km, pomimo, że przerzutki są w totalnej rozsypce i każda próba manipulacji manetkami kończy się spadnięciem łańcucha, wiec pedałuję przeważnie na jednym biegu. Tak więc jak wsiądę na każdy inny rower to będę zachwycony, mieszkam na Mazurach wiec z założenia to mają być wycieczki, nad jeziorkami, po lasach i siłą rzeczy troszkę asfaltu. Coraz jaśniej mam w głowie...na pewno Cube, teraz tylko Trekking, czy Cross, a może jeszcze jakiś inny model, którego nie brałem pod uwagę...

I pytanie czysto handlowe, jak jest z gwarancją przy zakupie w sklepie internetowym, czy w przypadku jakieś naprawy pogwarancyjnej muszę się kontaktować tylko i wyłącznie ze sklepem, w którym zakupiłem rower, czy Cube ma jakieś punkty serwisowe w każdym większym mieście ?

Napisano
mieszkam na Mazurach wiec z założenia to mają być wycieczki, nad jeziorkami, po lasach i siłą rzeczy troszkę asfaltu

Jeśli troszkę asfaltu a reszta to drogi i ścieżki utwardzone to Trekking wystarczy ale jeśli kamieniste to tylko Cross.

Basiq napisał

Jednakże jeśli planujesz, że w tym lesie będziesz spędzał coraz więcej czasu - a wydaje mi się, że zawsze tak się kończy.

Święte słowa i jeśli tak będzie w Twoim przypadku to wybór nasuwa się sam. A jak by się tak zdarzyło kiedyś w przyszłości złożyć wizytę w okolicach naszych gór to na trekkingu będziesz się tylko męczył.

Napisano

Dziwny ten kellys ... 3x9 na korbie do 6-8 rzędowych. Słabszy osprzęt, jedynie amorek przemawia in plus - wg. mnie za mało żeby się na niego zdecydować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...