Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana blatu 32T

epawel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam napęd złożony z korb Sugino, kasety XTR M930 (na 8), łańcuchy Connex'a 3szt. Napęd ma juz przejechane 10 000 km. Podczas jazdy na prostej wszystko działą normalnie, natomiast podczas podjazdu lańcuch przeskakuje na srodkowym blacie 32T. Na pozostałych blatach mozna podjezdzac bez problemu i rzeczywiscie na środkowym nie ma ząbków tylko są juz igiełki. Podstawowe pytania:

1. Czy opłaca sie wymienić srodkowy blat - czy zaraz łańcuchy nie wytra kasety i bedzie calosc do wymiany?

2. Czy każdy blat 32T bedzie pasował do tych korb - moja korba ma blaty na 4 śruby z rozstawem 104mm (po przekątnej)?

3. Jesli pkt 2. jest opłacalny to jaki blat kupic - ja osobiscie brałbym XT - mozna go na allegro kupic za 84zł, ale tez widzialem Specialites za 150 zł.

W załączeniu zdjecia zębatek korb i kasety.

post-142524-0-22906200-1309101646_thumb.jpg

post-142524-0-57345100-1309101661_thumb.jpg

Nie ma potrzeby przepłacać za jakieś Specialitesy.Shimano robi super zębatki do korb i będą pasić do tego rozstawu :thumbsup:

Jak masz mocno zużyty i rozciągnięty łańcuch to szybko zajedziesz tę nową zębatkę,nie wiadomo czy w ogóle będzie trzymał się na niej.Nie wiem czy nie czeka cię jeszcze wymiana łańcucha i kasety.3-4 zębatki są też już na wykończeniu :rolleyes:

Dzieki, zebatki 32 M760 juz kupuje, ale mam jeszcze pytanie co do samej kasety - mozna wymienic same zebatki kasety - z tego co pamietam jest ona rozbieralna i szkoda by bylo wyrzucac calosc, jesli najwieksze zebatki sa praktycznie nie uzywane.

Kupilem jednak CS-M570 wg opisu LX/XT ...?, 760-ki nie moglem dostac za dobra cene w Warszawie, kasete ma CS-M900 - czyli pierwszy XTR! Jak kupowałem, to myslalem ze na tej kasecie z 20 000km przejade, a tymczasem 3 koronki są juz niezle dojechane. Teraz juz nic nie przeskakuje z przodu, ale łańcuch juz chyba ledwo co łapie kasetę i z koleji za chwilke bedzie sie slizgal na kasecie - oby nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...