Skocz do zawartości

[Rower] mam problem z amorem

kjamilek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem sobie nowego Kross Hexagon v6 rama 19 http://kross.pl/rower/88-HEXAGON_V6.html. Kupiłem go 3 dni temu i już przedni amor skrzypi mi przy byle nacisku, Lekko naciskasz na kierownicę a amor zaczyna skrzypieć. Rower jest na gwarancji jeszcze 2 lata ;]. Wiecie może czego to jest przyczyną?? On skrzypi z nowości czy dlatego że się zepsuł???

Napisano

Gdybyś miał klucz płaski 10mm + serwisowy Suntoura mógłbyś go ewentualnie rozebrać i złożyć na nowo. Chwila roboty.

To wersja z blokadą skoku? Możliwe, że coś w środku przeskoczyło lub od początku był niewłaściwie złożony. Przy nowym amorze o tak prostej budowie nie podejrzewałbym, że to coś poważnego.

Napisano

Ten model nie posiada blokady skoku. Nigdy nie rozbierałem amora więc lepiej się za to nie będę zabierać. A czy to może być spowodowane tym że nie smarowałem go jak go kupiłem??? Bo kupiłem go w sklepie rowerowym, a nie wiem czy tam go smarują???

Napisano

Jak kupiłeś w sklepie to idź do nich, rozbierać raczej nie polecam bo jeszcze Ci gwarancję zabiorą.

3 dni bez smarowania nie jest żadnym powodem, może po prostu amor ma wadę fabryczną...

• Mod Team
Napisano

Weź Brunoxa Deo i pryśnij na golenie, nasmarujesz je i może przestanie. Jesteś pewny, że to skrzypienie wydobywa się z amortyzatora? Może to połączenie mostka z kierownicą

Napisano

Sprzedawca ma obowiązek przekazać klientowi rower gotowy do jazdy. Po zakupie nie powinieneś nic grzebać przy amortyzatorze a ten przez okres gwarancyjny powinien działać bez zarzutu.

Jeżeli się nie znasz, a sklep w którym go kupiłeś nie jest daleko to podrzuć im go na serwis i niech badają. Cokolwiek by z rowerem nie było mają go doprowadzić do ładu.

Napisano

jestem pewien że ten dźwięk wydobywa się z amortyzatora. Jutro idę dać na gwarancję i się zobaczy. Jutro po 12:00 dam odp

Napisano

Poszedłem z tym problemem do sklepu w którym go kupiłem. Kazali mi przyjść za 30min. Gdy przyszedłem koleś który naprawiał mój rower powiedział że nasmarował i że wie skąd dochodzi ten odgłos. On dochodzi z uszczelek od amorka. Powiedział że takie skrzypienie może jeszcze trochę potrwać, muszę go rozruszać. Doradził mi żebym rozruszał jakoś ten amorek, abym jeździł nim po lesie to wtedy ten amorek się rozrusza i uszczelka nie będzie trzeszczeć. A wy co doradzicie???

• Mod Team
Napisano

Weź Brunoxa Deo i pryśnij na golenie

Nie słyszałem nigdy takich pisków z amortyzatora powodowanych przez uszczelki. Czy duży opór stawia amortyzator podczas uginania?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...