mikolaj89 Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Witam, Mam pytanie , jak ma się masa ciała do kupna roweru MTB , otóż już precyzuję. Kawał chłopa ze mnie ( 198 cm i 120 kg wagi ) i planuję kupić rower MTB (w oko wpadł mi KROSS A2) , jednak moje pytanie brzmi czy rowery takiej klasy mają określoną maksymalną wagę rowerzysty ? Czy będe miał jakiś problem z kupnem roweru etc.? Do rowerowego planuję udać się pod koniec tygodnia , jednak chciałbym pójść do niego z jakąś wiedzą , żeby sprzedawca mnie nie "orżnął" Pozdrawiam! Mikołaj.
martinw Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Jaki budżet i styl jazdy? Najważniejszymi elementami na które będziesz musiał zwrócić uwagę przy wyborze roweru będą rama, amortyzator, koła. Przy Twoich warunkach w/w części muszą być solidne a w przypadku amortyzatora dodatkowo odpowiednia twardość.
mikolaj89 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Napisano 26 Czerwca 2011 Już precyzuję. Budżet to ok 1500-1600 zł , nie jestem typem rowerzysty który "szaleje" (bez skakania i tym podobnych), jeżdzę raczej spokojnie. Chodzi mi o rower którym będe mógł spokojnie radzić sobie w "miejskiej dżungli" ok. 50% użytkowania oraz 50% w terenie ( lekkie wzniesienia , jazda przez lasy etc. raczej bez szaleństw , ale żeby mnie nie zawiódł jakby nagle trzeba było "dodać do pieca" ) Właśnie o soldność częsci mi chodzi i wyszczególnienie tego na co muszę zwrócić uwagę. Pozdrawiam.
brt0555 Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Sprzedawca i tak Cie orznie jak dasz sobie wmowic "super rower", ktory stoi na sklepie z rok, bo jest beznadziejny. Jak chcesz a2 levela to tylko z 2009 i 2010roku 11r jest tak slaby ze to glowa mala. Masz jeszcze do wyboru Unibike fusion/evolution to tez dobre rowerki. Ogolem krossy i unibike maja dobry osprzet, wiec o to nie musisz sie martwic, co do wytrzymalosci to zlamac Ci sie rama nie zlamie, chyba ze bedzie naprawdę szalal. Ale w przyszlosci warto zainwestowac w lepszy amor i kiere. A jak chcesz naprawdę cos wytrzymalego to uzywka, bo w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.
Hoshi Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 szkoda, ze dopiero teraz piszesz bo 1,5 tygodnia temu na allegro byl trek 6300 2010r 21,5" za ok. 1850 zl
mikolaj89 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Napisano 26 Czerwca 2011 Dzięki wielkie za pomoc. Z racji z tego ,że jestem laikiem mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Unibike Fusion i Evolution , a mianowicie czy dla amatora różnica w sprzęcie będzie bardzo odczuwalna ? (bo różnica w cenie na pewno na stan portfela się akurat przełoży ). Pozdrawiam !
brt0555 Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Moim zdaniem to Twoj wybor, roznicy moze nie odczujesz, jednak pozniej nie zalowalbys wyboru evo, sam musisz wybrac, czy wolisz dolozyc czy nie.Ja w sumie tez mialem podobna sytuacje i dolozylem te 2-3 stowki i ciesze sie z tej decyzji. Zalezy ile jezdzisz, czy planujesz mocniejsze modyfikacje(wtedy evo, bo juz masz lepsza baze) i czy chcesz sie zarazic pedalowaniem .
mikolaj89 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Napisano 26 Czerwca 2011 A jeszcze jedno pytania , obiło mi się gdzieś o uszy ,że dla wyskoich osób lepsze są rowery Crossowe i chciałbym się zapytać o potwierdzenie tego... na zdrowy rozsądek uwazam ,że MTB z ramą 21 cali i kołami 26 cali ogarnie (mam 194 cm) , czy powinienem jednak wziąźć po uwagę inne opcje ?
milo Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Kawał chłopa ze mnie ( 198 cm i 120 kg wagi ) ...że MTB z ramą 21 cali i kołami 26 cali ogarnie (mam 194 cm) ... Szybko się kurczysz chłopie.
mikolaj89 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Napisano 26 Czerwca 2011 Przepraszam , machnąłem się na początku mam 194 cm
brt0555 Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 To ztym ze cross dla wysokich to bzdura. Poprostu ramy sa wieksze w crossach, szosowkach bo nie potrzebujesz takiej zwrotnosci jak w terenie, gdzie kupuje sie mniejsze lub idealne- co kto woli. Na crossie tak samo jak mtb moze jezdzic kazdy, po uprzednim dobraniu ramy. Jak wolisz mtb to bierz mtb, jak cos Cie kusi do crossa-28' kola na asfalcie dla mnie bylo super zaskoczeniem. Pozdrawiam!
mikolaj89 Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 A na czym polega wspomniana wcześniej "beznadziejność" nowego Krossa A2 ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.