Skocz do zawartości

[Rower] Rower MTB a masa ciała

mikolaj89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie , jak ma się masa ciała do kupna roweru MTB , otóż już precyzuję.

Kawał chłopa ze mnie ( 198 cm i 120 kg wagi ) i planuję kupić rower MTB (w oko wpadł mi KROSS A2) , jednak moje pytanie brzmi czy rowery takiej klasy mają określoną maksymalną wagę rowerzysty ? Czy będe miał jakiś problem z kupnem roweru etc.? Do rowerowego planuję udać się pod koniec tygodnia , jednak chciałbym pójść do niego z jakąś wiedzą , żeby sprzedawca mnie nie "orżnął" :)

Pozdrawiam! Mikołaj.

Napisano

Jaki budżet i styl jazdy?

Najważniejszymi elementami na które będziesz musiał zwrócić uwagę przy wyborze roweru będą rama, amortyzator, koła. Przy Twoich warunkach w/w części muszą być solidne a w przypadku amortyzatora dodatkowo odpowiednia twardość.

Napisano

Już precyzuję.

Budżet to ok 1500-1600 zł , nie jestem typem rowerzysty który "szaleje" (bez skakania i tym podobnych), jeżdzę raczej spokojnie. Chodzi mi o rower którym będe mógł spokojnie radzić sobie w "miejskiej dżungli" ok. 50% użytkowania oraz 50% w terenie ( lekkie wzniesienia , jazda przez lasy etc. raczej bez szaleństw , ale żeby mnie nie zawiódł jakby nagle trzeba było "dodać do pieca" ) :) Właśnie o soldność częsci mi chodzi i wyszczególnienie tego na co muszę zwrócić uwagę.

Pozdrawiam.

Napisano

Sprzedawca i tak Cie orznie jak dasz sobie wmowic "super rower", ktory stoi na sklepie z rok, bo jest beznadziejny. Jak chcesz a2 levela to tylko z 2009 i 2010roku 11r jest tak slaby ze to glowa mala. Masz jeszcze do wyboru Unibike fusion/evolution to tez dobre rowerki. Ogolem krossy i unibike maja dobry osprzet, wiec o to nie musisz sie martwic, co do wytrzymalosci to zlamac Ci sie rama nie zlamie, chyba ze bedzie naprawdę szalal. Ale w przyszlosci warto zainwestowac w lepszy amor i kiere. A jak chcesz naprawdę cos wytrzymalego to uzywka, bo w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.

Napisano

Dzięki wielkie za pomoc.

Z racji z tego ,że jestem laikiem mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Unibike Fusion i Evolution , a mianowicie czy dla amatora różnica w sprzęcie będzie bardzo odczuwalna ? (bo różnica w cenie na pewno na stan portfela się akurat przełoży ;)). Pozdrawiam !

Napisano

Moim zdaniem to Twoj wybor, roznicy moze nie odczujesz, jednak pozniej nie zalowalbys wyboru evo, sam musisz wybrac, czy wolisz dolozyc czy nie.Ja w sumie tez mialem podobna sytuacje i dolozylem te 2-3 stowki i ciesze sie z tej decyzji. Zalezy ile jezdzisz, czy planujesz mocniejsze modyfikacje(wtedy evo, bo juz masz lepsza baze) i czy chcesz sie zarazic pedalowaniem :).

Napisano

A jeszcze jedno pytania , obiło mi się gdzieś o uszy ,że dla wyskoich osób lepsze są rowery Crossowe i chciałbym się zapytać o potwierdzenie tego... na zdrowy rozsądek uwazam ,że MTB z ramą 21 cali i kołami 26 cali ogarnie (mam 194 cm) , czy powinienem jednak wziąźć po uwagę inne opcje ?

Napisano

Kawał chłopa ze mnie ( 198 cm i 120 kg wagi )

...że MTB z ramą 21 cali i kołami 26 cali ogarnie (mam 194 cm) ...

Szybko się kurczysz chłopie. :blink:

Napisano

To ztym ze cross dla wysokich to bzdura. Poprostu ramy sa wieksze w crossach, szosowkach bo nie potrzebujesz takiej zwrotnosci jak w terenie, gdzie kupuje sie mniejsze lub idealne- co kto woli. Na crossie tak samo jak mtb moze jezdzic kazdy, po uprzednim dobraniu ramy. Jak wolisz mtb to bierz mtb, jak cos Cie kusi do crossa-28' kola na asfalcie dla mnie bylo super zaskoczeniem. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...