Skocz do zawartości

[Hamulce] tarczowe mechanicze

Kamil05

Rekomendowane odpowiedzi

Swego czasu posiadałem Tektro IO i wbrew pozorom u mnie działały dosyć dobrze. Przód na tarczy 180mm był mocny ale przez kierownice nie dało sie wylecieć, choć byś nie wiem jak mocno nacisnął na klamkę. Tył z tarczą 160mm. blokował koło na każdej nawierzchni bez problemów. Używałem ich na seryjnych klockach i mogę śmiało powiedzieć że starczą na jakieś 5tyś. Często trzeba było regulować odległości klocków od tarczy (w końcu to hamulce z niskiej półki), jednak regulacja nie jest trudna. Jedyne co mnie denerwowało to ocieranie klocków o tarcze i dzwonienie. Nie ważne jak bym ustawił klocki i tak by dzwoniło no chyba że odległość od tarczy była dużo to nie dzwoniło ale wtedy nie hamowały a jedynie spowalniały. Generalnie w stosunku cena/jakość wydają mi się dobrymi hamulcami.

Wydaje mi się, ze nie potrzebne mi są tak "mocne" hamulce, dlatego chciałbym bardzo wybrać coś z tego.Jak sądzicie zatem,, które są w najlepszym stanie, który model(podany w linkach) będzie good? Chodzi mi tylko o te modele, inne mnie nie interesują, więc nie wcinać mi się już, że BB czy też inne.:)

Dokładnie zgadzam się z gugool wsadź sobie jeden dobry hamulec na razie za który będziesz miał pewność, a gdy dozbierasz kupisz sobie drugi. Ja mam jedną bb7 wsadzoną w rowerze i nie zamienił bym jej na żadnego innego mechanika. Na swoim bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać :thumbsup:

A jezeli juz tak bardzo nie chcesz bb to ja bym brał HAYES

Nie wiem dlaczego nikt tu nie pisze o klamkach. W mechanicznych tarczówkach są również ważne i różne klamki dają różną siłę hamowania. Ja mam Tektro IO i najpierw użytkowałem je z klamko-manetkami Acera.

Teraz zmieniłem cały napęd i założyłem klamki Avid FR-5. Różnica jest po prostu piorunująca!!!

Pewnie, że się nie umywają do hydraulików ale teraz na krótszych zjazdach hamuję jednym palcem. Postawić rower na przednim kole też nie problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...