Kamil05 Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Chodzi mi o siłę hamowania, oraz o szybkość zdzierania się klocków. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Tarczowe mechaniczne to tylko BB5/BB7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil05 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Niestety nie mam pieniędzy na BB proszę o podpowiedź, które z wymienionych hamulców będą spełniały najlepiej moje skromne wymagania:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiozzz Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Jest większy wybór, ja polecam ze swojej strony accent freezer całkiem mocne hamulce z niezłą modulacja także tektro aquila cieszą się dobrą opinią a są tańsze od BB5/7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil05 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Niestety hamulce planuje kupić na allegro, a takowych tam nie zauważyłem;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Swego czasu posiadałem Tektro IO i wbrew pozorom u mnie działały dosyć dobrze. Przód na tarczy 180mm był mocny ale przez kierownice nie dało sie wylecieć, choć byś nie wiem jak mocno nacisnął na klamkę. Tył z tarczą 160mm. blokował koło na każdej nawierzchni bez problemów. Używałem ich na seryjnych klockach i mogę śmiało powiedzieć że starczą na jakieś 5tyś. Często trzeba było regulować odległości klocków od tarczy (w końcu to hamulce z niskiej półki), jednak regulacja nie jest trudna. Jedyne co mnie denerwowało to ocieranie klocków o tarcze i dzwonienie. Nie ważne jak bym ustawił klocki i tak by dzwoniło no chyba że odległość od tarczy była dużo to nie dzwoniło ale wtedy nie hamowały a jedynie spowalniały. Generalnie w stosunku cena/jakość wydają mi się dobrymi hamulcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Używałem ich na seryjnych klockach i mogę śmiało powiedzieć że starczą na jakieś 5tyś. a jakbym zajechał je po 50km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil05 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 A używał ktoś z użytkowników forum pozostałych dwóch hamulców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil05 Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 To może pokaże aukcje i ktoś wtedy będzie mógł więcej się na ten temat wypowiedzieć Link <1 Link2 <2 Link3 < 3 Link4 <4 W jakim są stanie itp, itd. Dzięki z góry:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 koniecznie muszą być tarcze? dobra vka w tej cenie będzie lepiej hamować niż tania tarcza mechaniczna :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil05 Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Moja Rama nie ma "miejsca" w którym mógłbym doczepić v-ki, więc odpada;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Zawsze możesz założyć na przód porządnego mechanika (czyt. bb7), a ta tył założyć coś słabszego. Z czasem, gdy będziesz miał pieniądze dokupisz na tył drugi taki sam hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil05 Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Wydaje mi się, ze nie potrzebne mi są tak "mocne" hamulce, dlatego chciałbym bardzo wybrać coś z tego.Jak sądzicie zatem,, które są w najlepszym stanie, który model(podany w linkach) będzie good? Chodzi mi tylko o te modele, inne mnie nie interesują, więc nie wcinać mi się już, że BB czy też inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi93 Napisano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Dokładnie zgadzam się z gugool wsadź sobie jeden dobry hamulec na razie za który będziesz miał pewność, a gdy dozbierasz kupisz sobie drugi. Ja mam jedną bb7 wsadzoną w rowerze i nie zamienił bym jej na żadnego innego mechanika. Na swoim bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać A jezeli juz tak bardzo nie chcesz bb to ja bym brał HAYES Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuvel Napisano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Nie wiem dlaczego nikt tu nie pisze o klamkach. W mechanicznych tarczówkach są również ważne i różne klamki dają różną siłę hamowania. Ja mam Tektro IO i najpierw użytkowałem je z klamko-manetkami Acera. Teraz zmieniłem cały napęd i założyłem klamki Avid FR-5. Różnica jest po prostu piorunująca!!! Pewnie, że się nie umywają do hydraulików ale teraz na krótszych zjazdach hamuję jednym palcem. Postawić rower na przednim kole też nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil05 Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 A co myślicie o zacisku Unique oraz hayes GX-2, ponieważ i do nich jest dostęp, czy są lepsze od tych podanych wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil05 Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Koniec, końców wylicytowałem Avidi BB7;p Czy Adapter jest niezbędny do zamontowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi93 Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Tak adapter musi być odpowiedni pod daną wielkość tarczy i pod mocowanie w ramie. P.S. A w zestawie nie ma adaptera do tej BB ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil05 Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Niestety nie to Aukcja allegro, Kupiłem przedni Hamulec BB7 wraz z Klamomanetka DUAL CONTROL DEORE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.