atvrider Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Cześć Przyznam, że całe życie trenowałem ale co jeść na rowerowe treningi to nie mam pojęcia. Myślałem o 2,3 jajach z marakonem czy to dobry pomysł? Jest dużo podobnych tematów ale nie skupiają one się na śniadaniu przed treningowym.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Najlepiej to co lubisz i żeby nie zalegało w żołądku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulek93 Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Przed treningiem zjada się głównie węglowodany, ale białko też jest potrzebne. Ja na przykład przed dwu godzinnym treningiem jem 200g płatków owsianych z mlekiem i omlet z 3-4 jaj z dżemem. Po treningu 1-2 banany i 30 min. później normalny obiad albo jak jest dosyć wcześnie to 200g makaronu/ryżu oraz cyc z kura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Przedewszystkim jedziesz na tym co zjadles dnia poprzedniego, sniadanie to wazna rzecz i warto by bylo mozliwe wartosciowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Kasza jęczmienna + jajo sadzone (3-4 jaja) ze szczypiorkiem , to mój patent . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atvrider Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Kasza jęczmienna + jajo sadzone (3-4 jaja) ze szczypiorkiem , to mój patent . zastosowałem - kasza mi nie podchodzi ale zawsze coś nowego. Teraz zastosowałem w niedzielę powiedzmy dwie szklanki czyli 2x 200ml makaronu + 100gram tuńczyka z puszki + pomidory + koperek i jeden drobno pokrojony suszony pomidor na słońcu z oleju. Szukam innych porcji śniadaniowych bo chętnie bym podpatrzył co inni spożywają by urozmaicić sobie dietę śniadaniową..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Talk Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Ja standardowo 60g płatków owsianych z 250ml mleka, zalewam tym pokrojonego banana z łyżeczką cukru. Na drugie śniadanie 2 kromki chleba tostowego z margaryną oliwkową, ser żółty i duży szynki drobiowej/jaja. Obiad 150-200g makaronu z pesto i oliwą z oliwek. Zaraz przed treningiem dwie garście rodzynek i orzechów, po treningu makaron na mleku, ryż na mleku, kasza etc. Na kolacje najczęściej więcej białka - czyli tutaj wchodzi cycek z kurczaka, z małą ilością węgli (2-3 ziemniaki/kromka chleba). Oczywiście jedz jak najwięcej warzyw i owoców, urozmaicaj nimi każdy posiłek. No i polecam lekturę: "Żywienie w sporcie" A. Bean. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Ja na śniadanie przed treningiem jem zazwyczaj kiwi oraz 2 grahamki zapiekane z serem żółtym i pieczarkami lub jajecznicę z 2 jajek na boczku z 3 kromkami chleba słonecznikowego, orkiszowego czy graham. Do tego często pomidor i piję pół litra herbaty czarnej z łyżeczką cukru. Są to moje standardowe weekendowe śniadania, a rano trenuję w zasadzie tylko w sobotę i niedzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolarz1238211 Napisano 1 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 a ja przed treningiem wtryniam ryż z jabłkami 200 g a po treningu pije szklanke (250) ml białka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProEvolution Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 A czy nadałby się makaron z jogurtem? W sumie makaron to węgle złożone a jogurt proste. Czyli powinno być ok nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Jak najbardziej, do tego szkalna soku + owoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Ja przeeważnie dzień wcześniej spaghetti z sosem lub bez a rano saszetka ryżu z masłem i cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enfoque Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Śniadanie: zalewamy owsiane wrzątkiem by zmiękły, odcedzamy i wrzucamy do miski, do tego jaja, pokrojony pomidor/papryka (można dorzucić orzechów) i na patelnię teflonową (bez tłuszczu, sok puszczony z warzyw zapobiega przypaleniu) - idealne źródło węgli, tłuszczy i białek, imho lepszego śniadania nie ma 2gie śniadanie: bułka grahamka z jogurtem (może być owocowy, ale bez tłuszczu i nie słodzony), do tego garść owoców o możliwie niskim IG (jabłka, morele suszone, śliwki suszone "maj fejwrit") - ładujemy węgle... Obiad: makaron zawsze pełne ziarno bądź razowy (zniża to IG i ma więcej białka, błonnika), do tego pierś, pomidory, kawałek cukinii, pieczarki (zaledwie 5 pieczarek = 10g pełnowart. białek!) - jeśli jest to ostatni posiłek przed treningiem, to minimalizuję tłuszcze, obiedzik taki to perfekcyjne źródło białek i złożonych węglowodanów, niestety by strawić taki makaron mój organizm potrzebuje nieco ponad 3h Treningowe: Izotonik, owoce typu rodzynki i banany (w zależności od godzin jazdy) - izotonik zapobiega odwodnieniu i uzupełnia szybko utracone węglowodany, owoce o wysokim IG, mogą być batony ale ja preferuję naturalny pokarm, sam izotonik to sama chemia, ale nic go nie zastąpi niestety (wiem wiem że można zrobić po swojemu na miodzie, glukozie czy soku z dodatkiem soli, ale to nie spełnia w 100% roli izotoniku!) Po-treningowe: ryż z bananem i rodzynkami, zalane szklanką mleka by lepiej wchodziło, często dojadam ugotowane białko z jaja bądź kawałek gotowanej kury (może smakowo nie pasuje, ale spełnia swoją rolę w 100%) by proporcje węgli do białek wynosiły 4:1, co ułatwia uzupełnianie glikogenu - posiłek o wysokim IG w okienku glikemiczne do 60min po treningu, bardzo szybko uzupełnia utracony glikogen Podwieczorek: owoce, orzechy - znowu ładujemy węgle i tłuszcze Kolacja: twaróg chudy z oliwą i małym dodatkiem warzyw - twaróg zawiera kazeinę, która zapobiega katabolizmowi, białko jest długo wchłanialne, idealne na noc, do tego trochę tłuszczy (w zależności ile ich było w ciągu całego dnia) Proporcje mniej więcej 60ww/20b/20t, czyli taki wytrzymałościowy standard. Najlepiej by potrawy typu ryż, makaron i kasza były gotowane na pół twardo (al dente), co znacznie obniża ich IG. Pieczywo powinno być jak najbardziej razowe i "przestane" bądź przysuszone, co również obniża IG. W ten sposób żywię się od ponad 2 miesięcy przy mocno intensywnej jeździe szosowej, bo mniej więcej 20h tygodniowo, nie spotkało mnie przemęczenie bądź przetrenowanie (którego tego roku doświadczyłem dwukrotnie - w marcu i maju, głównie poprzez złe odżywianie). Myślę, że mogę szczerze wszystkim polecić taki szablon posiłków, ale z miłą chęcią przeczytam opinię innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Tak z czystej ciekawości zapytam, Enfoque o której mniej więcej spożywasz posiłki, po jakim czasie od ostatniego posiłku zaczynasz trening (wspomniane 3h ? ) ? 20h to całkiem spora objętość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 @enfokue Ogolne fajne jedzonko. Tylko rozumiem ze przez dwa miechy jesz dzien w dzien dokladnie to samo? Hardkor z ciebie. Pierwsza zasada dietetyki: roznorodnosc. Skad wzioles te info o pieczarkach? Poadaj zrodlo. Ze chemicznego izotonika nic nie zastapi? WoW! Wiekszosc dietetykow sportowych twierdzi dokladnie przeciwnie. A poza treningiem nic nie pijesz? Wielbład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enfoque Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 TomekW - śniadanie 7.00, 2gie śniadanie 9.00, obiad 12.00, trening 15.00-18.00/19.00, po-treningowe często łączę z podwieczorkiem omijając tłuszcze(zazwyczaj go nie ma, ale to taki ogólny zarys jak powinien jadłospis wyglądać, nie wszyscy jeżdżą 3h-4h dziennie), a kolacja czyli twaróg często zaraz przed snem (22.00-23.00). kapsell - oczywiście do śniadania herbata zielona/czerwona i po posiłkach zazwyczaj tak samo, bądź sama woda, dziennie wychodzi mi 3-4l płynów, w zależności od temperatury powietrza. Jak wspomniałem jest to szablon, czyli ogólny zarys mojego żywienia... W zasadzie codziennie dobieram inne warzywa i owoce, a produkty zbożowe zastępuję innymi (makaron - kaszą, ryż - ziemniakami, płatki owsiane - innymi kaszkami; wszystko o podobnym IG i wartościach odżywczych, ale w innej formie), jednak są elementy niezmienne jak pierś z kurczaka czy jaja. Izotoniki zawsze były tematem sporu, osobiście na mnie ten z Olimpu działa perfekcyjnie w odróżnieniu od domowych mieszanek które wypróbowałem, dlatego jego się trzymam i stoję za nim murem Każdy organizm reaguje nieco inaczej - kumpla z kolei łapią po nim skurcze i rozrabia wodę z miodem, łyżeczką soku z cytryny i szczyptą soli, co na mnie średnio działa. Pieczarki: http://vitalia.pl/index.php/mid/64/fid/621/kalorie/diety/pid/455/cid/0/part/0/product_ilosc/1/produkt_miara/70/set_kcal/2000 Można przeczytać, że pieczarka jest doskonałym źródłem białka mniej więcej jakościowo pomiędzy tym roślinnym a zwierzęcym, czytałem o tym ciekawy artykuł, ale teraz ciężko mi znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Wiadomo, że trening nie trwa codziennie po 4h, a już na pewno nie u pracującego amatora ( mowie o sobie). Czasem ciężko dopasować sensownie godziny posiłków do treningu, dlatego trzeba kombinować Na mnie najlepiej działa zwykłe carbo, unisport z nutrenda i jakiś taki z activlaba. Stosuje naprzemiennie do momentu wyczerpania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam00 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Nie jedzcie codziennie tego samego! starajcie sie robic zmiany w jadlospisie! (chociaz ja sam na czczo standardowo mala miske (kolo 100g platkow owsianych zalanych wczesniej wrzatkiem) ale potem czasem kanapki czasem salatka - w sumie sprobowalbym zamiast platkow skielkowanego ziarna owsa- niestety nie moge tego na razie dostac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.