izydor Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Witam, Po 5-cio letniej przerwej mam zamiar wrocic na dwa kolka. Jazda jaka mialem zwyczaj kiedys uskuteczniac to sciezki lesne, off-road i lekki downhill bez extremow, na tyle na ile pozwalal mi rower. Szukam czegos w cenie do 5ciu tysiecy zlotych. Po wstepnym przewertowaniu stron internetowych biore pod uwage GIANTa Trance X 5 oraz GIANTa Yukon FX 1. Technologia poszla do przodu z tego co widze i nie bardzo sie teraz orientuje w tym wszystkim, specyfikacja tych dwoch rowerow nie mowi mi zbyt wiele, a na pewno nie jest w stanie mi pomoc w wyborze roweru. Prosze o rady, ktory z tych dwoch rowerow lub ewentulanie innych producentow moglbym wybrac. Wzrost 180, waga 93kg Pozdro
Rulez Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 To chyba nie tak trudno poszperać w sieci, jeśli sie potrafi wypocić post na forum : http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=2158 http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=4096
Fenthin Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Skoro zastanawiasz się nad Trance i mówisz o takich zastosowaniach, rower typu trail (ścieżkowiec) będzie dla Ciebie odpowiedni. Skok w granicach 120mm, geometria dająca zabawę, z pewnością nie na maratony, ale i nie jest to typowy rower enduro. Myślę, że do listy możesz dorzucić: Merida One-Twenty 500-D (przy dobrej rozmowie w sklepie może nawet i 800-D), Ghost ASX 4900, Trek Fuel EX5 (ale tu podobnie do Meridy 800-D), Poison Arsen AM XN (też niestety przekracza budżet).
tobo Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Yukon i merida mają dosyć archaiczne zawieszenie, więc bym je odpuścił. Przy ewentualnym wyborze trance'a nie mów mu że zastanawiałeś się nad yukonem bo się obrazi
izydor Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 A co powiecie na Gianta Trance X 4? Czy to jest jakis przeskok technologiczny w porownaniu z modelem nr 5? Kolejne modele, ktore znalazlem po dobrych cenach to: Lapierre X control 210 i 310 z roku 2010. O tej marce widze, ze sa dobre opinie, jak sie ma ten produkt do gianta?
Rulez Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Tak warto dopłacić do X5, będzie lżejszy, i amortyzator będzie dużo lepiej pracował. Lapierre X control 310 to rower do jazdy w nieco innym terenie, można w nim wystartować w maratonie, czego na Trance raczej bym nie robił, za to Trance lepiej sprawdzi się na górskich szlakach.
izydor Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Napisano 29 Czerwca 2011 Oczywiscie masz na mysli doplacenie do X 4...? W UK sa o wiele nizsze ceny niz w Polsce, dlatego dorzucilem do tematu X 4. Dlaczego Trance nie nadaje sie do maratonu?
Rulez Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 Tak, uważam, że warto dopłacić do X4. Dlaczego Trance nie nadaje sie do maratonu? Waga, budowa roweru, charakterystyka zawieszenia, oczywiście wystartować można, jednak rower zmarnuje duzo energii, zmarnuje dużo więcej energii niż Lapierre..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.