Skocz do zawartości

[do 2400] MTB

Vaako

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem na etapie wyboru mojego pierwszego MTB. Mój poprzedni rower rok temu osiągnął pełnoletność i wysłałem go na zasłużoną emeryturę.

Dotychczas nie jeździłem za dużo rowerkiem ale się to zmieni ze względu na pewne problemy zdrowotne związane z kolanem i piszczelami (uprzedzę pytanie, nie przeszkadza mi to w jeździe).

Jak każdego wilka ciągnie mnie do lasu :D dlatego MTB, mimo iż będzie wykorzystany 60% miasto 40% las.

Mam 186cm wzrostu i waga po przerwie ze sportem wynosi 88kg (liczę na szybki spadek do 82kg po powrocie do sporu).

Niestety jestem laikiem jeżeli chodzi o temat rowerów dlatego chciałbym się oprzeć na waszych doświadczeniach i opiniach.

Rowery, które dotychczas miałem możliwość zobaczyć na żywo to:

GIANT REVEL 1

SCOTT ASPECT 30 v-brake

Takie rowery wpadły mi jeszcze w oko:

UNIBIKE FLITE 2010

CUBE ATTENTION 2010

Powiem szczerze, że na ramie Scotta i Gianta 21 czułem się nie do końca komfortowo, tak jakby była minimalnie za duża. Z kolei 19 jakby za mała. Wiem, że do lasu lepiej mniejszą ale ja jestem "stary koniu" bo trzydziesty krzyżyk zawitał w tym miesiącu i nie będę szalał za mocno (chyba :D).

Kusi mnie osprzętem ten CUBE.

Proszę o wasze sugestie i opinie na ten temat.

ps. Czy ktoś wie coś na temat tego, że można wrzucić rower w koszta firmy jako środek transportu?

Napisano

Przepraszam ale nie mogę się powstrzymać... muszę skomentować ale nie złośliwie.

Problemem KAŻDEGO forum jest to że zawsze pojawią się podpowiedzi w stylu:"... dozbieraj xxx zł i kup lepszy".

Absolutnie się zgadzam, że ten KROSS jest lepszy. Jako laik, który dopiero od tygodnia zagłębia się w temat widzę, że ma lepszy osprzęt, amorek i pewnie kilka innych rzeczy też.

Natomiast prosta sprawa, jeżeli ktoś podaje przedział cenowy tak jak ja to jest jasne, że chciałby w tym przedziale cenowym się zmieścić.

Dla mnie na chwilę obecną te 500zł jest barierą nie do przeskoczenia.

Dziękuję ziemian za twoją opinię. Teraz już wiem,że muszę gdzieś znaleźć tego FLITE i go obejrzeć.

Napisano

Kiedyś szukałem tego Flite'a 2010 i na tej stronie odpisali mi że już ich nie posiadają. Widocznie mieli nową dostawę. Znowu się zastanawiam który wybrać. Flite 2010 czy 2011 lecz chyba postawie na 2011. Ma kilka lepszych/nowszych części. Ten Cube jest w podobnej cenie w jakiej można dostać Flite 2011 więc proponuje się za nim także rozejrzeć.

Napisano

W nadchodzącym tygodniu wybieram się zobaczyć na żywo jakieś rowerki CUBE. Zobaczę jak mi się "siedzi" na ramie 20.

Tak biorąc pod uwagę tylko wizualną stronę to podoba mi się CUBE najbardziej.

Napisano

Dokładnie :D

Czy ktoś mógłby się pokusić o ocenę osprzętu porównując tego CUBE Attention 2010 z Unibike Flite 2010? Ja jedynie wyrobiłem sobie jakąś opinię na temat przerzutek. Jeżeli się nie mylę to w CUBE są lepsze bo Deore/Deore a w Unibike Alivio/Deore. Natomiast nie mam zielonego pojęcia o klasie reszty osprzętu, nie znam się totalnie.

Kto mógłby coś więcej powiedzieć o tych dwóch rowerach? Nie chodzi mi o to że INNE mają coś lepsze tylko o porównanie tych 2 modeli. Co, który ma lepsze i jak to wpływa na jazdę.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Według mnie lepiej prezentuje się Unibike Flite 2010 i jest tańszy o te 400zł a to nie mało.

To co zostanie akurat będziesz miał na oświetlenie, licznik, kask itp.

pozdrawiam

Napisano

Flite : lepszy amor, gorsza przerzutka przod, lepsza tyl, lepsze hamulce(avidy). Flite jest tanszy bo nie jest wydany przez Cube'a, zobacz ile robi marka. Jak wolisz rower lepszy osprzetowo to ja bym sie kierowal w strone Unibike'a. Cube jednak tez jest dobrym rowerkiem, ja bralbym Flite'a, mialem podobny dylemat, tanszy Unibike Viper GTS czy drozszy Kellys Neos, wybralem Vipera i nie zaluje, jedynie co ma gorsze to przerzutka z przodu, a w portfelu zostalo 200zlt. Pozdrawiam!

Napisano

A ja tak dodam od siebie jeszcze że Flite i Attention troszkę sie różnią pod względem geo ramy. Mianowicie Cube na pewno wygodniejszy i bardziej rekreacyjny, Uni bardziej sportowy. Osobiscie zakupilem Aspecta 10 ale powiem ze w czasie przymiarki parominutowej w sklepie w zaden sposob nie da sie ocenic wygody roweru po dluzszej przejazdzce. Wydawalo mi sie ze bedzie ok a nie jest bo plecy bola jak nie wiem po 10km juz. Choc niby Aspect to tez rekreacyjne geo. Tez jestem wysoki - 190cm wzrostu.

W zwiazku z tym przemysl dobrze pozycje jak Ci pasuje przy rowerze bo proponowany wczesniej i czy Ci potrzebny sportowy rower do swoich zastosowan.

Ja bym sie sklanial do Cube'a ze wzgl wlasnie na wygodniejsza pozycje co jest bardzo wazne jesli chcesz duzo jezdzic i miec z tego przyjemnosc a nie udreke. Osobicie tez najprawdopodobniej bede wymienial jednak tego Aspecta na Attention lub Acida tyle ze tegorocznego. Sprawiaja wrazenie wygodniejszych niz Scott. Oczywiscie wszystko zalezy od indywidualnej budowy ciala, pozycji na bike'u i co komu bardziej pasuje.

Z tych 3 co podales nizej to uzywki bym sobie odpuscil natomiast Kross to jest sport bike i tez niekoniecznie bedzie Ci na nim wygodnie, choc uzytkownicy bardzo je chwala sobie za sotosunek ceny do osprzetu i jakosci ramy.

Napisano

Z tych 3 co podales nizej to uzywki bym sobie odpuscil natomiast Kross to jest sport bike i tez niekoniecznie bedzie Ci na nim wygodnie, choc uzytkownicy bardzo je chwala sobie za sotosunek ceny do osprzetu i jakosci ramy.

Te 3 to ktoś się podpiął pod temat.

Dziś byłem zobaczyć na żywo Cube i Unibike.

Niestety anie Attention ani Flite nie było.

Przysiadłem sobie na modelu Expert Unibike bo ta sama rama co w Flite. Czułem się zdecydowanie lepiej na 19 niż na 21 Scotta czy Gianta. kolega ma Experta tylko z tymi wpinanymi pedałami (nie wiem jak się to nazywa). Spróbuję pojeździć troszkę na ramie 19 i zobaczę jak się będę czuł.

Gość w sklepie też polecał mi raczej Flite niż Cube.

Będę poważnie się zastanawiał ponieważ raczej nie dostanę tego Flite z 2010r. 2011 jest w tej samej cenie co Cube Attention.

Napisano

Flite 2011 a Cube to Flite lepiej wypada. Te pedały to SPD. A co do ramy Experta i Flite to nie jestem pewny czy taka sama. W końcu Flite ma amor 100mm a Expert 120mm więc to zmieniało by troche geometrię.

Napisano

No na pewno sa roznice w nachyleniu glowki itp. Jednak expert to juz wyzsza polka, ja bym sie skupil na flicie, udaj sie do sklepu unibike i popros o flite to sobie dopasujesz i zobaczysz jak na zywo wyglada.

Napisano

Flita mogę wziąć na razie jakieś -5% od ceny normalnej, czyli za 2326. Zawsze coś. Muszę jeszcze do jednego sklepu skoczyć i może tam będzie na żywo coby pomierzyć ramy 19 i 21.

Tak chodzi mi po głowie jeszcze jeden pomysł ale to chyba by mnie żona zabiła... Od lipca będę pracował normalnie na umowę o pracę więc jakiś kredycik bym wziął wpłacił 2000zł wział Experta i reszta na raty... Ale będzie mój pierwszy "poważniejszy" rower więc nie będę przesadzał. Chyba lepiej będzie po prostu dozbierać kasy i za jakiś czas amorka we Flite zmienić.

Tak na marginesie ile średnio kosztuje jakiś "średniej" klasy amorek?

Napisano

Nowy kolo 600-1000 mozna liczyc,uzywka taniej. Jak na pierwszy rower to nie kupowalbym od razu experta, nie dlatego ze jest drogi, tylko nie wykorzystasz go na poczatku, a poprzez flite'a mozesz obrac kierunek rozwoju: czy start w maratonach, bardziej turystyka i dluzsze trasy czy zabawa z waga i zrobienie z niego "chudej laski". Flite jest juz wedlug mnie bardzo dobrym i ladnym rowerkiem, expert to juz w ogole. Zrob jak uwazasz, mozesz sie wstrzymac z expertem i ulepszyc flite'a w kierunku jakim chcesz lub kupic experta, ustawic go pod siebie i dbac, zalezy co Cie bardziej ciagnie,w ktora strone. Fajnie ze zainteresowales sie Unibike'ami niedoceniona firma wedlug mnie :thumbsup:

Napisano

Jestem zdecydowany tak na 90% na Flite. Na razie jednak nie mam możliwości usiąść na ramie 21. Za to w czwartek pojeżdżę trochę na expercie. Jeźeli geo tych ram jest takie samo - jak potwierdziliście - to na podstawie tej przejażdżki będę musiał wybrać rozmiar 19 czy 21. Kolega ma identyczny wzrost jak ja i jemu pasuje 19 ale on jeździ bardziej profesjonalnie dlatego mniejsza rama dla niego jest lepsza.

Odezwę się po zakupie i opiszę pierwsze wrażenia.

Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc w wyborze.

Napisano

Chyba lepiej będzie po prostu dozbierać kasy i za jakiś czas amorka we Flite zmienić.

Też mam taki plan. Na przyszły sezon pomyśle o wymianie amorka na coś lepszego :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...