anulkaa Napisano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Sporo było tematów na temat wymiany łożysk w HT II. Jednak z tego co zauważyłam, większość odnosi się do suportu Shimanowskiego. Ja natomiast posiadam w swojej kolekcji suport Hope'a i wczoraj stanęłam przed wymianą łożysk. (Tutaj mała dygresja: kupując swego czasu korbę XT, sporo oczytałam się o słabości łożysk dołączanego suportu i w tym celu dosyć szybko zakupiłam łożyska, które polecano czyli 6805 2RS. Jednak po jakimś czasie, ułamała mi się plastikowa osłonka i postanowiłam wymienić cały suport na bardziej niezawodny - stąd wybór padł na Hope'a. No i te kolorki. ;-) ) Jako, że miałam 6805 2RS w zapasie wymieniłam właśnie na nie. Błąd! Dla potomnych: - łożyska od Hope'a (BBSP108:S) wymiary: 24x37x7 - standardowe 6805 RS: 25x37x7 Czytałam, że w suporcie od XT tą 1 mm różnicę wewnętrznej średnicy niweluje właśnie plastikowa osłonka (tak?). Tutaj łożysko jest idealnie dopasowane i po założeniu większego odnosi się wrażenie jakby korby miały luz. Różnica Hope'a do 6805: po lewej: 6805, po prawej: Hope Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 1 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Ale faktycznie korby mają teraz luz, czy tylko chodzi to sporo lżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 1 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Moim zdaniem ani jedno ani drugie. Wnioskuję na podstawie zdjęć. W suportach shimano oś opiera się na plastikowym kołnierzu, o szerokości 1mm, który jest jednocześnie uszczelką. W suporcie hope oś jest zamocowana bezpośrednio na łożysku, bez pośrednictwa tego kołnierza. Luz jest niedopuszczalny, korba ma się kręcić na łożysku a nie "w powietrzu", luz 1mm jest niedopuszczalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 1 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Co było powodem wymiany łozysk w Hope? Z tego co wiem to łozyska te są bardzo trwałe, wystarczy je dobrze wymyć, przedmuchać kompresorem, nałozyć swieżego smalcu, zmontować z powrotem i cieszyc sie jazdą Łożyska Hope-a są niestandardowe, raczej nie do dostania poza oryginałami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.