abstinent Napisano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Od nie dawna mam nowe koła, i obecnie jeżdżę na wentylu presta, dętki continental Kilka dni temu na zjeździe poszła mi przednia dętka, ok 3sek i zero powietrza, więc byłem pewien że poszło przy wentylu Po zdjęciu potwierdziły się moje przeczucia, kleju nawaliłem, łatka która i tak nie dała rady zbytnio w tym miejscu ale jakoś dojechałem do domu Kolejna dętka też continental(żona mi kupiła na szybko) i dzisiaj powtórka z rozrywki Zrobiłem ok 70-80km od wymiany, z czego dzisiaj jakieś 18km Jeżdżę tylko po górach. Moim zdaniem problem leży w przesuwającej się oponie i co za tym idzie dętce na zjeździe od hamowania, albo nie wiem w czym Jeśli to w tym problem to jakiś talk pomoże żeby opona się nie kleiła do dętki czy co wymyślić? Od ostatniej wymiany ciśnienie było duże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 To zmień tą Conti na coś innego i zobaczysz co się będzie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Używasz talku? Masz nakrętkę na wentylu która go dociska do obręczy? Też miałem podobnie, tyle że z wentylem samochodowym. Próbowałem wielu rzeczy ale pomogła dopiero wymiana obręczy na 2x szerszą. Podobno zmiana opaski i talk czasem pomagają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abstinent Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Dzisiaj się pobawiłem, najpierw przykleiłem kawałek starej dętki w okolicy wentyla(zrobiłem małą dziurkę i naciągnąłem na niego, do tego klej) na nową dętkę którą wczoraj założyłem, uzupełniłem kawałek opaski, bo też się przesuwa w jedną stronę, do tego trochę przypiłowałem krawędzie na wentyl i posypałem koło od środka akurat mąką ziemniaczaną bo talku akurat nie mam w domu. Stare dętki też połatałem(super-glue i kawałek dętki), i nawet trzymają powietrze, zobaczymy co będzie jak kiedyś założę na koło. Następne dętki to na pewno będą inne, obręczy nie zmienię(SunRims Equalizer 21) bo mam fajne kółka wagowo złożone Wcześniej jeździłem na samochodowym i zero takich przebić, ale inna obręcz była(trochę szersza na pewno) Nakrętka oczywiście jest, i pytanie czy do końca ją dokręcać, czy żeby wentyl miał trochę luzu? Idę pojeździć na Kozią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 delikatnu luz lepiej zostaw, jak za mocno dociśniesz do obręczy, to może się przeciąć o krawędź otworu i zabawa od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Mo po prostu napompuj mocniej oponę? Nie masz za niskiego ciśnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abstinent Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 no właśnie ostatnio już konkretnie nawaliłem i to samo było na razie spokój po ostatnich modach, zobaczymy jak zrobię trochę więcej na zjazdach, a na razie leje więc kiepsko z jazdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 A nie masz czegoś w oponie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abstinent Napisano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 no mam, ostatnio mąka ziemniaczana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Tak sie może dziać jezeli mamy za niskie cisnienie w oponie i podczas hamowania i przyśpieszania (tylko tył) opona sie odkształca czuchrając wentylem po jakimś czasie sie przedziera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abstinent Napisano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Dzisiaj po kilkudniowej przerwie spowodowanej deszczem wybrałem się w góry(dębowiec, Szyndzielnia i Klimczok) Przy zjeździe w dół złapał mnie deszcz, do tego błoto i w momencie skończył mi się tylni hamulec. Dojechałem prawie do końcówki zjazdu i dętka znowu pękła W sumie od ostatniej wymiany zrobiłem jakieś 40-50km nie wiem już co mam robić na pewno zacznę od nowej dętki ale już nie continental, tylko co dalej jak to nie pomoże? zmiana obręczy nie wchodzi w grę, bo kółka mnie kosztowały prawie 900zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Troche odkop, może rozwiązałeś problem, ale: jakiej szerokości masz opony ? Equalizery 21 są bardzo wąskie i jak dla mnie to lepiej nie zakładać na nie czegoś szerszego niż 1.9. Jeśli masz szerszą oponę, może to być jej wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abstinent Napisano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 @kubek20, kenda komodo zwijana 1.9 poniekąd problem się rozwiązał, chociaż nie do końca znajomy serwisant kazał dokładnie umyć i odtłuścić oponę(ten rant co się opiera), i tak zrobiłem Do tego zdarłem opaskę schwalbe na kleju(tandeta że nie powiem, ok 1,5h na czyszczenie resztek kleju) I jak na razie ok, z tym że jeździłem na 4,0 bara i lipnie trochę Dałem 2,5 i po wczorajszej jeździe opona trochę się przesunęła do przodu Więc dzisiaj przy okazji grzebania przy rowerze spuściłem powietrze i cofnąłem ją do tyłu I tak trzeba będzie robić co kilka wyjazdów do puki nie kupię nowej opony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.