tomp Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Witam, szukam roweru, który będę użytkował głównie na płaskim terenie, przeważnie leśnym ale będzie również sporo asfaltu. Mam od kilku lat GT Avalanche 1.0 oraz szosówkę, które ujeżdżam na zmianę. Postanowiłem, ze postawię na coś bardziej uniwersalnego na 28". Zatem albo Merida z tytułu lub coś lepszego w podobnych pieniądzach budżet 3000 zł wzrost 198 cm waga 94kg dziękuję i pozdrawiam
Darek14 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Ta Merida będzie tylko trochę bardziej uniwersalna niż szosówka i w zasadzie skazany będziesz na asfalt. Zastanów się nad jakimś crossem - pojedziesz w miarę szybko na asfalcie i -jeśli będzie to porządny cross- wjedziesz śmiało w teren.
tomp Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Napisano 26 Czerwca 2011 Fajnie wyglądała specyfikacja Ghosta EBS Cross z przed paru lat. Kosztował dobre pieniądze, a specyfikacje miał podobną do czegoś pomiędzy dzisiejszymi Ghost Cross 5100 i 5500, które sa droższe o 50% Stary kosztował ok 2k PLN, za 5100-5500 trzeba dać ok 3KPLN. Możecie ewentualnie zaproponować coś porównywalnego? poniższa specyfikacja wygląda bardzo dobrze i w ostateczności mieści się w budżecie, rama raczej solidna http://allegro.pl/niepowtarzalny-muesing-cross-trekking-xtr-xt-lx-i1676369909.html
lukmaster Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 pod uwagę mógłbyś wziąć rowery Garego Fishera Rower mtb osadzony na kołach 28". Na asfalcie ma odejście i terenie też się dobrze spisuje. Do 3 tys. kupisz Mambę. Amor RockShox Tora 29, a z tyłu sram x5. Dożywotnia gwarancja na ramę Testowałem garego superfly 100 i naprawdę fajnie się sprawował i na asflacie i w terenie.
tomp Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Napisano 26 Czerwca 2011 a Mamba to nie jest czasem 29er? osprzęt świetny. Rozwiazaniem idealnym jednak bedzie 28"x37mm/38mm w miar e dobry widelec i osprzęt
Adamspeed Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Witam! Ja od niedawna (Ok 1,5 miesiąca) jestem w posiadaniu roweru Cube Sl Cross Team przejechałek ok 1500km całe życie jeździłem na rowerku MTB myślełem nad kupnem szosówki ale szosa jest delikatna itd...W końcu ktoś dał mi sie przejechać jakimś rowerkiem crossowym i mi sie spodobało ale z tego względu,że chciałem spróbować troszke szybszej jazdy wybrałem crossa na sztywnym widelcu pewnie coś podobnego do tej meridy. Po rowerku mtb było strasznie twardo ale przyzwyczaiłem sie jeżdże przeważnie po asfalcie i od czasu do czasu po lesie niedawno również przejechałem tym rowerkiem "mazovia marathon" i rowerek naprawdę dobrze sie sprawował-jest cały i zdrowy Teraz rozmyślam nad jakimś standardowym rowerem crossowym (amortyzacja i szersze opony) jako drugi rower tak żeby polatać sobie po lesie bardziej komfortowo-naprawde polecam rower crossowy. A wybierzesz co bedziesz chciał pozdrawiam.
tomp Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 jaka szerokość opony? Jak z jazdą po lesie na twardym widelcu? Gdybyś jechał całą trasę taką nie do końca równą ścieżką, czasami kamienie, to miałoby to sens?
Adamspeed Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Szerokość opony to 28 x 1.20 Heh nie do "końca równą ścieżką" zależy jaka dla kogo jest nie równa Ale czasem jak szybko lece po jakiejs szutrowej lesnej drodze i nie daj boże wlece na jakis korzeń to ciesze sie,ze rece mi nie odpadły. Jeździć po lesie oczywiście sie da ale nie należy to do czynności przyjemnych ja proponowałbym raczej rower z amorkiem nie konieczznie z tarczówkami. Tak to wygląda rowerek lekki bo i 10,4kg waży ale coś za coś chyba,że wydamy dużo kasy to i z amorkiem bedzie lekki
tomp Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Napisano 29 Czerwca 2011 ja jednak pozostanę przy 28"x35-38mm i amorku z przodu. W takim budżecie seryjny będzie na jakiś czas dobry, a później się go zmieni. Mam kilku faworytów, dziękuję za podpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.