Skocz do zawartości

[Napęd] kilka pytań

bhp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem zmuszony wymienić napęd w moim staruszku, manetki są 7 biegowe i na razie nie zamierzam tego zmieniać.

Zamierzam kupić taki zestaw:

-kaseta 7 rzędowa Shimano CS-HG50-7 Mój odnośnik

-łańcuch Shimano CN-HG50 Mój odnośnik

-mechanizm korbowy Shimano Alivio FC-M410 Mój odnośnik

Mam kilka pytań

1. Czy wymieniony wyżej zestaw zagra ze sobą jak należy

2. Czy do tego łancucha można dokupić spinkę, jeżeli tak to jaką

3. Czym rożni się mechanizm korbowy Alivio FC-M410 od Alivio FC-M411,

proszę szanowne grono o pomoc

FC-411 różni się od FC410 ilością zębów na blatach (FC-411 ma blaty 48-38-28 a FC-410 42-32-22). Napęd zagra na pewno (wszystkie elementy są tej samej grupy). Sam mam tego typu napęd od niedawna z tym, że z 8-biegową kasetą. Spinke mam SunRace Easy Link i mogę ją polecić. Dobrze się rozpina (jest to takie samo rozwiązanie jakie proponuje SRAM). Aha co do różnic w korbach: to są one też na różną długość osi suportu i to musisz u Siebie sprawdzić przed zakupem (ja zapomnialem o tym :D).

No właśnie korba Alivio w wersji trekingowej jest tylko na kwadrat?

A co do spinek, ja używam takiej do 8-rzędowych łańcuchów Shimano http://www.xtrabike.pl/?co=322&nr=2756&strona=0. Jest tania, ale jedną udało mi się zerwać lub po prostu się rozpięła. Druga opcja, (mniej pewna :P) to minimalne wypchnięcie skuwaczem sworzni srebrnej spinki Srama. Ja tak robiłem bo ta spinka jest najłatwiej dostępna, przejechałem na takiej kilka tys. km i nadal ją mam w jednym z łańcuchów i wytrzymuje ;)

dzięki panowie

a co do tego co napisał lgplay "Aha co do różnic w korbach: to są one też na różną długość osi suportu i to musisz u Siebie sprawdzić przed zakupem"

Nie rozumiem, myślałem że korba to korba, w moim przypadku kwadrat. Chodzi tutaj o linię łańcucha ?

Wydawało mi się że to można regulować tylko długością osi suportu, ewentualnie przesuwając troche cały suport ale to tylko w starszych regulowanych modelach (nie w pakietach).

A może chodzi tutaj o wielkość najmniejszego blatu żeby nie ocierał przy krótkiej osi suportu ?

Napisze tak (mówię o korbach na kwadrat):

FC-M410 (42-32-22)- i do tego masz zalecaną długość osi suportu 113mm,

FC-M411 (48-38-28)- tu natomiast masz zalecane 126mm (spotkałem się też gdzies ze 123 mm ale nie pamiętam czy to nie była wersja na wielowypust; ale gdzie byś nie kupował to powinni ci dokładnie powiedzieć co i jak). Ja swoją długość suportu znałem ale wogóle zapomniałem, że korba może nie grać :D (suport mam za długi i nie mogę na trzecią tarczę wrzucić :D). Co do pytania. Jak na 113 mm założysz FC-M411 to myślę, że blat może ci ocierać. Był temat o tych korbach na forum kiedyś z tego co pamiętam. Jak znajdę to dam ci link.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...