Skocz do zawartości

[Rower] Czas na nowy?

wobo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem ;)

Na początek może dane:

wzrost : 180 cm

waga: 62kg, lat liczę sobie 15

Aktualnie jeżdżę Krossem SFX500 17" (wiem, że jest jaki jest więc bez docinek proszę :P) Problem w tym, że chcąc ustawić sobie poprawnie siodełko, musiałbym wysunąć sztycę (oryginalną, nie wymieniałem) ponad tą linię "zakazu". Oczywiście tego nie zrobiłem, ale tu mam właśnie pytanie - czy kupno dłuższej sztycy wystarczy, czy jednak już czas na większą ramę? Głównie chodzi o to, czy pozycja na rowerze po wymianie (sztycy) będzie wygodna/nie katująca pleców.

Napisano

Jeżeli wystarcza na Twoje potrzeby i nie sprawia jakichś wielkich problemów to nie widzę powodów do żadnych docinek.

Druga sprawa to, że rzeczywiście, jak na Twój wzrost rama jest trochę mała. Zmiana sztycy pomoże na Twoją pozycję na rowerze ale wpłynie na właściwości jezdne. Ciężar przesunie Ci się do tyłu i przy podjazdach będzie Ci podnosić przód. Poza tym przesunięcie ciężaru do tyłu spowoduje prawdopodobnie "siadnięcie" zawieszenia (większe obciążenie dampera i wahacza), więc jazda na fullu mija się wtedy z celem. No i wreszcie dłuższa sztyca bardziej obciąży spawy przy rurze podsiodłowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...