Skocz do zawartości

[Rower] MTB FS pod napęd elektryczny

Greenik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Mam problem więc chciałem zasięgnąć opinii fachowców .....

Lubię amatorsko poszwędać się na rowerze, jednak w mojej okolicy jest sporo górek, które mocno dają się we znaki moim stawom kolanowym.

Dlatego też, chcę złożyć (no może złożyć to za dużo powiedziane) rower z napędem elektrycznym. Będzie on wyposażony w napęd firmy Bionx, jeździłem już na takim napędzie i jest to świetna sprawa (napęd jest bezgłośny, wspomaga pracę - tzn. nie da się jechać bez pedałowania, odzyskuje energię podczas hamowania itd).

Napęd właśnie do mnie dotarł, teraz szukam roweru do którego mógłbym go zamontować. I tu właśnie liczę na Waszą pomoc ....

Rower ma służyć do jazdy po szosie/lesie (bez specjalnych szaleństw), chciałbym jednak mieć w nim pełną amortyzację.

Właściwie chcę zrobić coś takiego jak rower ktm elycan 4.0: http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/xcmaratonprzelaj/23352-elycan-4-0?page=47&view=icons

rower oparty o ktm lycan 4.0 do którego zamontowano właśnie taki napęd jak mój.

Początkowo zamierzałem kupić właśnie taki rower - jednak okazuje się on nie możliwy do kupienia - zamówienia trzeba składać z pół roku wcześniej ...

Problemem jest rama: musi w niej zmieścić się bateria - ma ona lekko trójkątny kształt, szerokość u podstawy około 15 cm, długość ok. 35 plus dodatkowo konieczne jest 5-6 cm na to by wysunąć baterię, waga baterii 3-4 kg. Zależy mi by ciężar roweru był jak najmniejszy (powiedzmy około 12 kg bez napędu), sądzę jednak że rama np. karbonowa może nie być odpowiednia do montażu baterii.

Ja mam 177 cm wzrostu, waga ~70 kg, rama więc (jak sądzę) 18-19 cali

Myślę o kupieniu całego roweru i zamontowaniu do niego napędu - choć wtedy tylne koło będzie mi zbędne (mam już tylne koło z napędem). Apropo koła to jest to koło 26'

Drugą ewentualnością jest złożenie roweru z części ...

Prośba więc do Was co byście polecili, jaki sprzęt do takich zastosowań ?

Budżet: bardziej mi zależy na sensownym wydaniu pieniędzy, jakoś go nie ograniczam, ale biorę pod uwagę również używane rowery gdyby znalazło się coś fajnego .....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...