Skocz do zawartości

[piasta] tylna XT czy Deore

Basiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem na etapie wymiany napędu (najprawdopodobniej komplet SLX-a) więc rozważam wymianę również tylnej piasty. Puki co rozważam zakup jednej z tych wymienionych w temacie XT lub SLX. Czy warto dołożyć to ok 50zł do XT-ka, czy gra jest świeczki? Jaka jest różnica po za wagą?1

A może coś innego, nie niosącego za sobą wymiany szprych w tych granicach cenowych (musi być czarna)? Choć to uważam jako ostateczną ostateczność;)

Pozdrawiam.

Berkas97 dzięki :)

znajdzie się więcej opinii z autopsji bo szczerze pisząc na takie właśnie liczę ?

Julaswdx co do całego koła ? hmmm... obręcz mam Mavica En 521 Disc - co widać w garażu ;) i raczej nie będę zmieniać bo jestem z niej bardzo zadowolony (przy niej zniknął kompletnie problem centrowania).

Idąc dalej... nie liczyłem, że zmieniając piastę z Deore na SLXa czy XT również będę musiał wymienić szprychy - czy to jest pewne ? a jeśli tak to jakie szprychy wybrać do obu piast przy tej obręczy.

Pozdrawiam :)

heh ... nic już nie wiem - czy moja obecna piasta to deore czy alivio? na stronie shimano też jest tak jak w katalogu więc chyba to jest alivio...

Rozumiem, że to trochę głupie wymieniać sprawną piastę - ale traktuję rower rozwojowo i docelowo wszystko chciałbym doprowadzić do poziomu co najmniej slx więc w moim przypadku kiedy na dodatek mocowanie tarcz to 6 śrub a nie centerlock tak jak zaproponowałem piasty w pierwszym poście pozostaje mi XT bo niżej jest tylko Deore nie pasujące do mojej koncepcji zwłaszcza, że różnica cenowa ok. 30zł...

Kurcze Beskid - chcę wymienić i chciałbym żebyś mi w tym pomógł... Chcę trwałą piastę, na której będę mógł polegać - a do obecnej nie mam zaufania (może się mylę - ale nie mam) więc w obecnej sytuacji kiedy ją zmontuję będzie mogła jeszcze komuś posłużyć, a kiedy ją zniszczę - a przy mojej jeździe pewnie długo nie wytrzyma i tak będę musiał zmienić i tak. Po za tym wole raz zostawić rower w serwisie niż dwa razy...

Fajnie byłby gdyby napisał ktoś kto miał kontakt z jedną i drugą ;) i podzielił się opinią...

Ja na serio mówiłem, że nie ma między nimi wielkiej różnicy. W temacie trwałości piast to każdy ma inne zdanie i raczej nikt z czystym sumieniem Ci czegoś konkretnego i bezawaryjnego nie poleci bo zaraz znajdzie się jakiś przeciwnik któremu zdarzył się defekt i jest na nie. Dam konkretny przykład: mogę wychwalać pod niebiosa moją LX na kulkach a za chwilę wypowie się zwolennik maszynówek i zacznie wyskakiwać tekstami w stylu (autentyczna wypowiedz z forum :excl: ) „Omijaj piasty na kulkach z daleka. Mój najgorszy rowerowy zakup to taka piasta na tył. Chyba że jesteś jakimś zmanierowanym 90-letnim dziadkiem który z przyzwyczajenia musi mieć konusy i kulki” No i co w takiej sytuacji?? Jeśli będziesz dbał o piasty, czyścił delikatnie szmatką czy gąbką a nie Karcherem to nawet Alivio długo Ci posłuży :)

Beskid, przechlapane ... im więcej czytam artykułów i postów na forach tym mniej wiem czego chce. Z jednej strony straszną lipą wydaje mi się to Alivio (bo to tylko Alivio) więc już sobie jakiś czas temu "przeznaczyłem" pieniądze na ten cel. I czytam takie posty jak Twój i zaczynam wątpić czy ten wydatek ma sens... Z drugiej strony marzy mi się "fajny rower" względnie lekki i mocny (ale nie wydam na raz kilu tysięcy złotych) to pomalutku buduję coś "fajnego" więc rozważam co po kolei zmienić i trafiam na taką piastę tylną - Deore i XT-ka czytam, analizuje i dalej nic nie wiem... Szkoda, że moneta nie ma trzech stron - wtedy wylosował bym co mam zrobić.

Ale mimo wszystko dalej czekam na opinie - może któraś mnie faktycznie przekona :)

• Mod Team

Widząc jak do tego podchodzisz, wziąłbym na twoim miejscu XT. Ponieważ za dwa lata przyjdzie ci pomysł do głowy, że slx już nie wystarcza i będziesz chciał XT. Wcześniej jeździłem na XT, później przesiadłem się na xtr (mowa o piastach) myślisz, że zauważyłem jakąś różnicę w działaniu :)?

A tak między nami jeśli coś jest dobre, brak luzów, lekko się kręci, nic nie strzela puka zgrzyta, to po co to wymieniać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...