Skocz do zawartości

[do 4000zł] Rower Mtb/Xc

Rengor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum co nie oznacza, że nie przeglądam waszego forum w celu poszukiwania interesujących materiałów. Mam 21 lat i chciałbym przesiąść się na coś bardziej sportowego niż mój 8 letni wysłużony Trek. Wzrost to 183cm przy wadze około 80kg. To tyle jeżeli chodzi o przywitanie a teraz przejdźmy do sedna sprawy czyli tego po co ten temat został założony. Wiem, że jest sporo tematów dotyczących zakupu roweru z podobnego przedziału cenowego ale nikt natomiast nie porównywał interesujących mnie rowerów. Rowery wchodzące w skład porównania:

1. Scott Scale 60

2. Cannondale Trail SL 1

3. Giant XTC 3

4. Trek 6000

Strony są przypadkowe ponieważ forum nie pozwala na umieszczenie linków do sklepu w którym dokonywał bym ewentualnego zakupu.

Założenia jakie wysnuły się w mojej głowie są pewnie dość dziwne, lecz zależy mi przede wszystkim na dobrej ramie i amortyzatorze, no i w miarę porządnych hamulcach tarczowych. Wiem, że to dość dziwne szczególnie przeglądając wasze forum lecz jednak nie mam jakiegoś przekonania do takich firm jak kross pomimo uznanej renomy nie tylko na tym forum. Oczywiście rozważę wszystkie możliwe propozycję, i z waszą pomocą mam nadzieję dokonam idealnego wyboru.

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Napisano

Ramy są na bardzo zbliżonym poziomie technicznym - Trek odstaje na minus pod względem wagi, ponad 2 kg (niestety tą która jest dla Ciebie optymalna pod względem geometrii sam musisz wybrać), amortyzator najlepszy w Cannondale,co do hamulców - zarówno Hayesy jak Shimano nie powalają mocą.

Napisano

Bardzo dziękuję za szybką pomoc. Aktualnie zastanawiam się nad Cannondale'em i Scott'em. Czy oba te rowery nadają się pod dalszą rozbudowę, no i jak to jest z tymi hamulcami? Aktualnie mam v-brake deore i jeżeli będą tak samo dobre jak one a nawet lepsze to będę zadowolony. A może są jakieś inne rowery które za taką cenę prezentują się wyraźnie lepiej?

Napisano

Akutat Scott ma amortyzator sprężynowy a Cannon powietrzny więc duży + dla Cannona.

Oczywiście ramy warte są wyposażenia w lepszy osprzęt.

Hamulce oczywiście badzą radę zahamować, a gdyby moc nie odpowiadała zawsze można założyć większe tarcze.

Ja osobiście znając swoje preferencje zdecydował bym się na Cannona.

Oczywiscie są inne rowery w podobnym przedziale cenowym, jednak wg. mnie nie kupuje się roweru dlatego, że ma nieco lepsza przerzutkę czy minimalnie lepsze hamulce, rower kupuje się aby dawał przyjemność z jazdy jako całość .

Napisano

Ten FUJI co kolega podał zdecydowanie mega oferta nie spodziewałem się aż takiego osprzętu w tej cenie.

Myślę, że jest warty spokojnie około 6000zł na tym osprzęcie jak byś sam chciał złożyć

Napisano

Owszem muszę przyznać, że ten fuji wygląda na bardzo ciekawą propozycję pod względem osprzęty lecz nie posiadam żadnych informacji na temat ram tego producenta. Kolejnym minusem jest możliwość zakupu przez allegro, dlatego chciałbym prosić o podawanie propozycji rowerów które mógłbym zobaczyć i ewentualnie się do nich przymierzyć. Tak więc niestety w grę wchodzą tylko firmy które można nabyć w Białymstoku lub okolicach.

Napisano

Przepraszam za pisanie postu pod postem, lecz nie mogę edytować wcześniejszego postu. Mam malutkie pytanie, mianowicie dzisiaj byłem w sklepie oglądać rowerki i pan powiedział mi że w Giancie XTC 3 także jest amortyzator powietrzny więc jak wypada on pod względem pozostałych komponentów tj ramy, hamulców i przerzutek?

Napisano

Giant ma wprost legendarną ramę, niezły amortyzator, osprzęt prawie identyczny jak Scott, hamulce te same- równie tandetne :icon_wink: - ale wystarczą.

Ja bym wybierał pomiędzy Giantem i Scottem- jeśli ściganie, treningi- Scott, jeśli turystyka, treningi i ściganie w mniejszym stopniu to Giant.

Może jeszcze ktoś rzuci jakąś okazję?

Napisano

Giant wypada prawie identycznie jak Cannondale, praktycznie nie ma róznicy.

Co "legendarności" ramy, w czym niby jest bardziej "legendarna" niż Scott czy Cannondale ? w tym, że Giant robi problemy z uznaniem gwarancji na pęknięcia ?

Napisano

Witam ponownie, bardzo spodobał mi się ten Giant i mam drobne pytanie na temat najoptymalniejszego rozmiaru ramy. Tak jak pisałem w pierwszym poście mam 183cm wzrostu i długość nogi około 80-82cm, przy czym mam 21 lat więc przewiduję, że nie będę już rosnąć.

Napisano

Miałem ramę XTC 2010 i szybko sie wyleczyłem z jej "legendarności" co nie znaczy że ktoś nie będzie zachwycony zakupem tego modelu... Twój wzrost to już moze być L ale noga to wciąz M - bez przymiarki nie sprawdzisz. Jesli jednak XTC to moze poszukaj czegoś z 2009 - trochę inna rama.

Napisano

Miałem ramę XTC 2010 i szybko sie wyleczyłem z jej "legendarności"

Możesz rozwinąć trochę ten temat, bo jednak większość opinii o tej ramie jest bardzo pochlebna.

Napisano

Nie doświadczyłem na niej "legendarnego" komfotu ( na korzeniach skakałem jak piłka ) i sztywności, bo np na trenazerze nie dało sie mocniej cisnąć - suport bujał sie na boki jak głupi a nie mam jakiejs mega łydy. Dodatkowo pospawana była chyba u pana kazia za 100 no i powłoka lakiernicza tragedia. Jak dla mnie jej wykonanie przy np Scale gdzie spawy sa zeszlifowane i jest pięknie położony lakier to niebo a ziemia... no ale to dla mnie. Kwestia gwarancji to taka wiśienkna na torcie, bo kilka juz połamanych egzeplarzy mozna znaleźć w necie - a nie jest to jakaś bardzo popularna rama skoro detaliczna cena jest powyżej 1500. Pomijam geo gdzie okazało sie że M to jednak 17 a nie 18 ( w tym roku juz to poprawili chociaż ) a kupowałem jedną z pierwszych ram wiec nie było możliwości obejrzeć wcześniej. Za 4k to mozna juz zacząć rozgladać sie za karbonem np. FLX gdzie faktycznie jeździ sie komfortowo.

Napisano

No niestety przy oglądani na żywo nie miałem możliwości przejechania się na SL 1 ponieważ nie jest dostępny w sklepie. Miły pan wytłumaczył mi, że cannony zamawiają przed sezonem i jeżeli interesowało by mnie ściągnięcie tego roweru to musiał bym poczekać około 2-3 miesięcy :wallbash: Mam z kolei inny problem, jak można rozpoznać czy amortyzator jest powietrzny, czy jest jakiś szczegół oprócz "wentyla" którym taki amortyzator się pompuję? Pytam się ponieważ, w internecie spotkałem różne opinie na temat amortyzatora w XtC 3.

Napisano

a nie myślisz nad używanyym ja mam na sprzedasz Anthema 2011 i prawie byś się zmieścił w budżecie

ps. z oryginału mało co zostało po rozpiskę na pw

Napisano

Dołączam się do tematu.

Szukam roweru do 4000zł i bardzo spodobał mi się taki model Mój odnośnik mogę go dostać 100zł taniej blisko domu, czy warto?

Dodam że na razie jeżdże na Kross Street Scraper, lecz do terenu to on się kompletnie nie nadaje, będzie do jeżdzenia "po bułki".

Rower musi być nowy z gwarancją i w sklepie, najlepiej w warszawie.

Dodam że mam 16 lat, 175cm i 65kg wagi.

Napisano

Panowie a co powiecie o modelu niżej od Cannondale czyli Sl2? Największe obawy mam do amortyzatora. Ale czy taka firma pakowała by coś co mogło by zmarnować ich opinię?

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam, ja znajduję się w podobnej sytuacji.

Moj wzrost 184, waga 75kg. Rowerek do amatorskiej jazdy po lesie.

Teraz rozpatruję te dwie opcje

MERIDA HFS XC 1000-D 2010 3950zł http://www.bikeserwis.pl/541,merida-matts-hfs-xc-1000-d-model-2010.html

Rockrider 8.2 3700zł http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-8-2-154095181/#

(przykładowe linki)

Zastanawiam się jak jest z użytkowaniem manetek Sram'a, nie miałem nigdy styczności a dotychczas używałem systemu rapidfire.

Z góry dzięki za sugestie. Pozdrawiam

(4kzł to max)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...