3oda Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Czy ten skład byłby dobry? Korba, Przerzutki, klamkomanetki, zestaw kaseta+łańcuch. Korba- TRUVATIV FIVED+ WKŁAD SUPORTU 48/38/28 ~140zł czy bardziej opłaca się dołożyć do Shimano Deore FC-M590 175mm 44/32/22T srebrna ~200zł Klamkomanetki Shimano- ST-EF60 3x7 / 3/7 ~70zł PRZERZUTKA PRZÓD- SHIMANO ALIVIO FDM413 ~40zł PRZERZUTKA TYŁ- SHIMANO RD-M410 ALIVIO ~65zł Zestaw- SHIMANO Wolnobieg 7 rzędowy MF TZ21 + łańcuch UG51 ~55zł - Mój odnośnik I do tego chciałbym kupić hamulec tarczowy mech. albo hydraulika? Tylko czy jak kupie klamkomanetki to będzie się dało zamontować tarczówke? Chodzi o klamke.
soliner Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 jak kupisz klamkomanetki to o hydraulikach możesz zapomnieć, mechaniczne tarcze mogą działać. Nie wiem czy do wolnobiegu 7 jest sens kupować korbe za 200 zł, powinno działać a o sensowności można debatować
marky5 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Co do korb,to bierz Deore.Dobra sztywność,zintegrowana oś,zewnętrzne łożyska maszynowe.Reszta zestawu dobra. Jeśli chcesz hamuce tarczowe,to musisz automatycznie wymieniać koła,a na pewno piasty dostosowane do montażu tarcz hamulcowych. Natomiast tymi klamkomanetkami obsłużysz tarczówki,ale tylko te mechaniczne.
3oda Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Napisano 25 Czerwca 2011 Te shimano alivio będą podobne do sram X3? Czy lepiej właśnie te X3?
marky5 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Manetki i przerzutka tył muszą być z jednej firmy,więc albo Sram albo Shimano.
johnyADV Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Czy ten skład byłby dobry? Korba, Przerzutki, klamkomanetki, zestaw kaseta+łańcuch. Korba- TRUVATIV FIVED+ WKŁAD SUPORTU 48/38/28 ~140zł czy bardziej opłaca się dołożyć do Shimano Deore FC-M590 175mm 44/32/22T srebrna ~200zł Klamkomanetki Shimano- ST-EF60 3x7 / 3/7 ~70zł PRZERZUTKA PRZÓD- SHIMANO ALIVIO FDM413 ~40zł PRZERZUTKA TYŁ- SHIMANO RD-M410 ALIVIO ~65zł Zestaw- SHIMANO Wolnobieg 7 rzędowy MF TZ21 + łańcuch UG51 ~55zł - Mój odnośnik I do tego chciałbym kupić hamulec tarczowy mech. albo hydraulika? Tylko czy jak kupie klamkomanetki to będzie się dało zamontować tarczówke? Chodzi o klamke To, co wymieniłeś powinno jakoś tam chodzić, ale wg mnie można te pieniądze wydać lepiej, dlatego będzie to bardzo subiektywna porada. Po pierwsze kupiłbym wszystko shimano i to najlepiej jednej grupy (nawet skromnej) i tu uwaga, nawet linki i pancerze też muszą być shimano. (może być też taka sytuacja, że np tylna przerzutka i tylna manetka alivio a przód inny) Po drugie korby raczej 170mm. Dłuzsze czy krótsze ramie dopiero po tym jak stwierdzisz, że 170 jest nie dobre. Po trzecie wolnobieg to tragedia. Oś tylnego koła nie ma odpowidniego podparcia i będzie pękać. Wymiana wolnobiegu jest droższa niż kasety i wolnobieg można zerwać po czym jest z łańcuchem jak bez łańcucha. Kaseta, a raczej bębenek piasty ma lepsze sprzęgło jednokierunkowe (cykadło). lepiej więc dolicz piastę tylną na kasetę i przeplecenie koła (lub nowe koło) i kasetę na 8. Po czwarte łańcuch tańszy (20-30,-) ale tu są różne szkoły, więc mówię, że to subiektywna podpowiedź. Ja mam wszystko drogie, a łańcuch 25,- i kaseta 40,- po czym zmieniam jak się skończy i spokój. Na koniec jesli tarcza to raczej z płynem. Mało jest dobrych mechanicznych hamulców tarczowych. Jeśli mechanik to Avid albo kiedyś był dobry Hayes mechaniczny. Ja subiektywnie doradzę znów shimano i to hydraulikę. Klamkomanetki to też nic dobrego. Lepiej mieć klamkę i manetkę osobno. ogólnie jak to zwykle bywa trzeba wydać więcej niż się na początku chciało, ale dopiero wtedy jest w tym sens. Ja piszę tylko to, czego nauczyłem się po własnych błędach.
3oda Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Napisano 26 Czerwca 2011 Korba- Shimano Alivio Klamkomanetki Shimano Alivio - 8 rzędowe będą pasowały czy będzie z tym problem? PRZERZUTKA PRZÓD- SHIMANO ALIVIO FDM413 ~40zł PRZERZUTKA TYŁ- SHIMANO RD-M410 ALIVIO ~65zł Suport Shimano Alivio czy ten Shimano Deore No i kaseta też Shimano Alivio. Czy ta korba i suport mi się szybko nie rozleci? Jazda raczej górska.
beskid Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Klamkomanetki nie mogą być na 8rz. napęd skoro chcesz pozostać przy 7 rz. Te będą dobre Shimano ST-EF60 Co do suportu to ani jeden ani drugi bo jeden jest na octalink a drugi do korby z zintegrowaną osią a ty proponujesz korbę na kwadrat. Najlepiej będzie jak do tej korby kupisz taki suport ALIVIO BB-UN26 Jeśli nie wejdziesz z kimś albo czymś na kolizję to Ci się na pewno nie rozleci
3oda Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Napisano 26 Czerwca 2011 No to biorę takie coś: Korba- Shimano M410 Alivio 170mm 41x32x22 - octalink ~120zł Suport- Shimano ES25 Alivio 113mm - octalink ~35zł Przerzótka przód- Shimano Alivio FDM413 Przerzótka tył- Shimano Alivio RDM410 Kaseta- Shimano Alivio CS-HG50 Łańuch- HG50 Manetki- Alivio 3/8 wszystko 8 rzędów
beskid Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Teraz pasuje, natomiast jeśli miałbyś jakieś rezerwy finansowe to zamiast z tyłu Alivio polecił bym Ci przerzutkę DEORE RD-M592
johnyADV Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 hej, chciałem jeszcze przypomnieć o różnicy pomiędzy wolnobiegiem, a kasetą. na początku pisałeś, że masz wolnobieg (albo w rowerze do wymiany, albo w zamiarach do zakupu), a teraz chcesz (i słusznie) kupić kasetę, więc widzę tu zmianę piasty ma taką z bębenkiem (czyli o niebo lepszą), więc dolicz jeszcze koszt piasty (warto kupić dobrą shimano) i koszt zaplecenia koła (jakieś 30,-), a może się po drodze okazać, że jeszcze tylna obręcz, szprychy nowe i nyple (te trzy ostanie pozycje w zależności od stanu aktualnego Twojego roweru w tych kwestiach) alivio to całkiem przywoity sprzęt. oczywiście, że deore jest lepsze, ale nie ma jakiejś kolosalnej różnicy w działaniu. proponuję jeszcze przemyśleć sprawę wymiany suportu i korby na cały pakiet z serii shimano hollow tech 2, czyli korby ze zintegrowaną osią i suportu (w komplecie z korbą jest suport i płaci się za całość) z łożyskami na zewnątrz suportu, co jest o niebo sztywniejsze i łatwiejsze w obsłudze. ogólnie duży upgrade planujesz w rowerze i przy takich inwestycjach trzeba by zastanowić się czy warto pakować tyle kasy w ten rower, czy nie pomyśleć o innym. (nie wiem jaką masz ramę) chciałem jeszcze dodać, że nic nie rozlatuje się szybko jak się o to dba (czyści, smaruje i pilnuje luzów), oraz użytkuje zgodnie z przeznaczeniem (jak do jazdy górskiej, to górskiej, a nie np do lotów w downhill'u), a jeśli się nie dba, to nawet xtr się rozleci.
beskid Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 alivio to całkiem przywoity sprzęt. oczywiście, że deore jest lepsze, ale nie ma jakiejś kolosalnej różnicy w działaniu. proponuję jeszcze przemyśleć sprawę wymiany suportu i korby na cały pakiet z serii shimano hollow tech 2, czyli korby ze zintegrowaną osią i suportu (w komplecie z korbą jest suport i płaci się za całość) z łożyskami na zewnątrz suportu, co jest o niebo sztywniejsze i łatwiejsze w obsłudze. Nie powiem nie ale zdajesz sobie sprawę ile osób na ten wynalazek narzeka a zwłaszcza na ewentualne koszty nowych łożysk z którymi różnie bywa.
johnyADV Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Nie powiem nie ale zdajesz sobie sprawę ile osób na ten wynalazek narzeka a zwłaszcza na ewentualne koszty nowych łożysk z którymi różnie bywa. Rzeczywiście możesz mieć rację, bo dostępność części zamiennych w shimano (Pawlak) woła o pomstę do nieba. Mogę jednak powiedzieć, że kupiłem już trzecią taką korbę (bo trzeci rower) i póki co (bardzo dużo katowania) nic się nie dzieje, a korby łatwo nie mają. Mam korby hollow tech 2 z serii deore na trzy blaty, deore na dwa blaty (grawitacyjna) i saint na jeden blat z czego ta ostatnia jest absolutnie pancerna (slx mają koledzy i też są bez zarzutu) Wiem jednak, że nowe łożyska (zamienniki) można dobrać nie koniecznie z tematyki rowerowej, a ze sklepu z łożyskami. Niestety nie mogę powiedzieć, czy da się to łatwo zrobić w przypadku tych korb, bo póki co nie udało mi się nic zespuć. Widzę jednak, że na tym forum każda najmniejsza dygresja jest bardzo skrzętnie monitorowana przez Towarzystwo i słusznie.
Fenthin Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Po pierwsze kupiłbym wszystko shimano i to najlepiej jednej grupy (nawet skromnej) i tu uwaga, nawet linki i pancerze też muszą być shimano. (może być też taka sytuacja, że np tylna przerzutka i tylna manetka alivio a przód inny) Po drugie korby raczej 170mm. Dłuzsze czy krótsze ramie dopiero po tym jak stwierdzisz, że 170 jest nie dobre. Rozbawiłeś mnie tymi linkami i pancerzami A co jest złego w produktach innych firm? Krótsze niż 170mm korby do MTB? Nie te pieniądze. Poza tym chyba jednak lepiej 175mm, to typowa długość korb w nowych rowerach i większość ludzi tak właśnie jeździ.
3oda Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 Ogółem mam teraz rower do skakania na Singlespeed'a. I chciałem zamontować przerzutki, żeby dalej pojeździć właściwie chodzi mi o góry. Piaste tylną mam z NS Bikes NS więc nie widze problemu, żeby nie została. Obręcze z Dartmoora. I korbę musze sprzedać, ponieważ mam Octane One 3PCS. No i jakby ktoś chciał wiedzieć to rama Unibike Zone One.
borsooq Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 W związku z tym, że na forum nie dostałem nigdy odpowiedzi na moje pytania zrobiłem po swojemu. Miałem podobny problem - wymianę korby i przerzutek. Zrobiłem tak: - Korba Truvativ Fived za 70pln z allegro 42/34/24 - Suport Accent BB-40 113,5 BSA - łańcuch UG51 ze spinką - przerzutka przód - FD-M311 to jest Alivio - przerzutka tył - TX31 na śrubę + przelotka hak->śruba (pomyliłem się w zamówieniu i musiałem tak zrobić) - manetki Shimano RS35 3x6 Dodatkowo dokupiłem chwyty Accenta podobne do tych, ale krótsze, bo do gripshifta. Są rewelacyjne. Pedały takie. Nie pasują kolorystycznie, ale to szczegół. Fajki Alhonga do hamulców V-brake Linki Clarks do przerzutek, a do hamulców jakieś tanie. Po remoncie rower jeździ jak złoto. Nic nie stuka, nic nie puka, leciutko i generalnie jestem z niego wściekle zadowolony, mimo, że to już mocno stary i ciężki grat, a dodatkowo wożę prawie za każdym razem dzieciaka w foteliku. Rower ma zamontowany wolnobieg z zębatkami Shimano MF-TZ06, których nie ruszałem, bo nie było takiej potrzeby. Pozdrawiam, mam nadzieję, że pomogłem Aha, no, oczywiście zestaw kluczy do tego mam - musiałem kupić, ale się opłacało, bo widzę, że znowu czeka mnie zabawa z rowerem żony
3oda Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 Zostane chyba przy tym Korba- Shimano M410 Alivio 170mm 41x32x22 - octalink ~120zł Suport- Shimano ES25 Alivio 113mm - octalink ~35zł Przerzutka przód- Shimano Alivio FDM413 Przerzutka tył- Shimano Alivio RDM410 Kaseta- Shimano Alivio CS-HG50 Łańuch- Shimano Alivio HG50 Manetki- SHIMANO ALIVIO SL-M410 wszystko 8 rzędów I do tego HAMULEC TARCZOWY SHIMANO DEORE BR-M575 2011 TYL za 200zł bądź Avid BB5.
borsooq Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Mówimy, niestety o dwóch zupełnie innych kategoriach cenowych. Ja wydałem na ten sprzęt ~200 pln, ty 3 razy więcej. Nie ma co porównywać.
3oda Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Napisano 28 Czerwca 2011 Polecicie mi jakiś dobry sklep internetowy gdzie mógłbym kupić te części.
Mod Team Pixon Napisano 28 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2011 http://www.bikestacja.pl/ http://www.centrumrowerowe.pl/ http://www.formicki-bike.pl/ To są sklepy gdzie zostawiłem tam połowę swojego majątku Znajdź sklep który będzie miał najlepszą ofertę. We wszystkich możesz chyba negocjować ceny, jeżeli konkurencja będzie miała coś taniej
3oda Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Napisano 29 Czerwca 2011 Korba ~119zł pisze octalink, a w opisie, że mocowanie na kwadrat? Suport~37zł od czego zależy rozmiar? Lewa manetka~53zł Prawa manetka~49zł P. Przerzutka~44zł czy lepiej 410 or 413? T. Przerzutka~88zł Kaseta~51zł Łańcuch~52zł Koszt: Bez korby i suport 337zł Czy może lepiej w innym sklepie ale musi być wszystko? Czy też lepiej inaczej te pieniądze przeznaczyć?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.