Skocz do zawartości

[napęd] dobór podzespołów do korb SLX

Basiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako świeżak bardzo przepraszam jeśli podobny temat był rozważany - ale pomimo usilnych prób nie byłem w stanie takiego znaleźć.

Modyfikuje swój rower i stoję przed wyborem napędu. Ze względu na kolorystykę wybrałem korby z suportem SLX-a - bo XT ni w ząb nie będzie mi pasować... Problematyczny jest dla mnie jest wybór tylnej części napędu tj. kasety, piasty i odpowiednim doborem łańcucha - rozważam zamontowanie XT.

Tutaj pojawia się pytanie - czy warto inwestować w kasetę i piastę XT skoro z przodu będzie SLX, jeśli tak to jaki wtedy dobrać łańcuch? Czy raczej zamontować komplet SLX?

Dodam, że tylna przerzutka to XT, przednia Deore (raczej zostaje bo nie mam z nią problemów) manetki XT. Rower służy do więcej niż rekreacyjnych wypadów za miasto - często błoto, piach i strome podjazdy.

Pozdrawiam.

• Mod Team

Tak, chodzi o 9 :)

Źle dobrałem słowa - z przodu idzie do wymiany cały mechanizm (z wszystkimi zębatkami) Mechanizm korbowy SLX . Obawiam się procesu zużywania kiedy z tyłu zamontuję XT - czy będzie to proces równy, czy będzie tak, że po np. 5kkm przód będzie do wymiany natomiast tył "nie będzie nosił śladów zużycia".

I jak z tym łańcuchem? Do tej pory miałem trzy HG53 które zmieniałem co 500km (przy sprzęcie na poziomie Deore-tył FC-M430-przód) czy ten sposób jest dobry i czy przy tym poziomie sprzętu również watro tak postępować?

Wiem, że piasty to nie ta część forum, ale kupuję jako całość wiec może doradzicie również którą wybrać? XT czy SLX

Jeśli masz stalowy bębenek to kaseta może być i Deore. Nie myśl, że "mam XT, nie zużyje się, a SLX to plastelina". Wykończysz każdą z kaset w podobnym tempie. I mogę się założyć, że szybciej zniknie właśnie kaseta niż korba. Nie ważne czy byłoby to Deore, SLX, XT czy XTR.

W kwestii łańcucha myślę, że tak. W kwestii piast nie pomogę, ale zauważ, że jedna z nich jest pod 6 śrub, a druga Center Lock.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...