funigga Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Witam!! Po przeczytaniu wielu tematów na forum doszedłem do wniosku że potrzebuję Crossowego roweru (jazda głównie po utwardzonej nawierzchni) na dojazdy do pracy i wycieczki weekendowe (w tygodniu będę przemierzał około 60-70km). Moją uwagę zwrócił Hercules Jump http://www.rowery4u.pl/rower-hercules-jump-czarny-metalic-p-52.html oraz MErida Speeder T1 http://allegro.pl/merida-speeder-t1-wyprzedaz-rocznika-2010-i1677448879.html Mam 178cm wzrostu więc jeżeli o Herculesa to rama 19' a Speeder 55cm ??
brt0555 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Meridy nie znam, wiec sie nie wypowiem, chociaz wyglada wedlug mnie superowo. Hercules Jump jesst bardzo fajnym rowerkiem za ta kase, w tym przedziale cenowym mozesz jeszcze zobaczyc kross evado i unibike crossfire gts. Z kazdego bedziesz zadowolony, a co do meridy to osprzetowo nie bedzie rewelacja, jednak jest bardziej nastawiona na szose. Co do niej to moze niech ktos inny sie wypowie.
funigga Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Napisano 25 Czerwca 2011 Dzięki "brt0555" za odp... Kross Evado raczej nie ponieważ wygląda jak większy "góral" (za szerokie opony i tarczówki z którymi podobno jest problem jak zaczną się psuć, uważam że V-ki zdecydowanie mi wystarczą). Unibike crossfire odpada ma tylko 21 biegów (znajomy mi odradzał żeby nie bradź roweru z wolnobiegiem, a ten unibike posiada chyba wolnobieg zamiast kasety ale nie wiem bo aż tak dobrze się nie znam...) kupiłbym Unibike Vipera gdyby tylko był na rowerzysta.pl ale niestety "towar niedostępny";/ w innych sklepach za drogi ... Tą Meride poleciła mi koleżanka która wyczynowo jeździ na rowerach:) dużym plusem według mnie jest jej waga (10kg),oczywiście nie ma amora ale w tym przedziale cenowym nic specjalnego nie znajdę poza tym do mojego rodzaju jazdy chyba będzie zbędny, wyglądowo również jest "super" ale to nie jest bardzo istotne:) Hmmm co do Herculesa to chyba będzie najlepszy wybór ponieważ na forum znalazłem same dobre opinie, nie jest za ciężki (w necie znalazłem że waży 12,9 19'), osprzęt jest dobry (tylko nie wiem jak ten amor tzn ujdzie czy to jakaś lipa??) Powiedzcie mi tylko czy przy wzroście 178cm i 84cm (od krocza do podłogi) odpowiednia będzie 19' czy 20,5' akurat w mojej okolicy nie mam jak przymierzyć tego herculesa;/.... mierzyłem kelyssa bodajże axis-a i 19,5 była w moim subiektywnym odczuciu OK:)
brt0555 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 No Viper z 2011 juz kosztuje 4 stowki wiecej, sam polowalem na 2010r ale wkoncu kupilem 2011 i jestem zadowolony. Hercules bedzie ok, amortyzator Ci starczy, a jak wyjedziesz na szose to ustawiasz blokade skoku i masz sztywny rower, przez co nie tracisz energii na zbedne tlumienie.
piotrek87 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 ciezko porownywac crossa i szosowke wszystko zalezy od tego jak zamierzasz go uzytkowac. Co do amora to jak na crossa bedzie wystarczajacy i wg mnie lepsze to nic niz. Brak amora daje sie odczuc w nadgarstkach szczegolnie jezeli nie jezdzisz po nawierzchni plaskiej jak stol rama 19 bedzie dobra dla ciebie na pewno nie wieksza, ale przymiarka nie zaszkodzi
beardman Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Za tą cenę oba rowerki są bardzo fajne. Jednakże: Merida ma przełożenia bardziej szosowe (kaseta+ przerzutka tylna) i sztywny widelec, więc jest to rower raczej tylko na asfalt. Hercules jest już bardziej uniwersalny: kaseta i przerzutka tylna górska, amortyzator i opony trekkingowe. Spokojnie wjedziesz nim w lekki teren (lasek, ścieżka, droga szutrowa...). A i na asfalcie będzie się dobrze sprawował. Także coś za coś. Merida jest trochę lepsza na asfalt, a Hercules trochę bardziej uniwersalny. Wszystko zależy od tego, jak planujesz jeździć. Wg mnie oba są warte swojej ceny. pozdrawiam
funigga Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Napisano 25 Czerwca 2011 Ok dzięki chłopaki!!! Teraz czekam jedynie na wypłatę i zamawiam:) tylko jeszcze jedno pytanie. Czy ten SR Suntour NEX-4110-V2-D ma blokadę skoku?? Ponieważ znalazłem w dobrej cenie Kross Evado http://allegro.pl/super-rower-kross-evado-1-2-meski-zobacz-2-kolory-i1685615754.html jeżeli ten amor ma blokadę skoku to wybiorę miedzy Evado a Jumpem ale to już nie jest problem. Dzięki wszystkim za poświęcenie uwagi i dorady!!! pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.