Fuziu Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Siema Mam problem z tylnym kołem, jest ono przykręcone na maxa, ale jak wyjeżdżam pod górkę to osuwa się w kierunku wyjścia nie wiem co robić? Może przyspawac? I wtedy by się nie osuwało. Proszę o odpowiedz pls
tobo Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Zrób zdjęcie tylnego koła zamocowanego w ramie.
zeflo Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Masz piastę na szybkozamykacz czy skręcaną na śruby ?
MirekH81 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 No może z tym spawaniem to jeszcze się wstrzymaj Prawdopodobnie nie jest dokręcone tak jak mówisz, albo coś blokuje docisk ramy do kola i opiera się właśnie na tym.
Fuziu Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Napisano 25 Czerwca 2011 http://w692.wrzuta.pl/obraz/1PUZ6pWckaI/rower
marky5 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Uuuuu masakryczne mocowanie tylnego koła! Ostatnio takie widziałem w swoim pierwszym "góralu" jakieś 15 lat temu Właściwie,to jedynie można by zastosować pod te nakrętki jakieś dość grube podkładki o trochę większej średnicy od tego kołnierza nakrętki i naprawdę fest zacisnąć.
djwiocha Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Albo masz skrzywioną ośkę, albo masz skrzywione haki albo musisz pieruńsko zacisnąć najlepiej na klucz założyć jakąś rurę i dokręcać.
rzymo Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Te nakrętki mają takie ząbki/wypustki. Może w tych Twoich od ciągłego dokręcania już się wyrobiły i dlatego nie trzyma. Nowe możesz kupić w rowerowym za parę złotych.
staszekf123 Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 A ja proponuje koło w tył podsunąc i mocno dokręcic Jak Kolega Rzymo wspomniał, te śrubki mają takie ząbki. Miałem w góralu takie samo, w kolarzówce też mam i jakos mi sie nie odręciło OO w góralu sie raz odkręcało, ale miałem skrzywioną półośkę...
rzezniol Napisano 28 Czerwca 2011 Napisano 28 Czerwca 2011 Nic na siłe ... nie bez powodu przecietny klucz rowerowy to blaszak ... Moj rower tez ma nascie lat i takie haki, nigdy nie było problemu. Koło mam przykrecone na zwykłej nakretce bez kołnieża i podkładkach. Zdejmij koło z roweru i sprawdz: Czy masz nakretki kontrujace konusy... czy wszystko jest obrze poskrecane. Czy nakrętki mocujace koło dokrecaja sie na osi do końca czyli do nakrętek kontrujacych konusy... Sprawdź po założeniu koła czy te nakretki kontrujace opieraja sie o hak czy wpadaja w szczelina haka ... Z góry zakładam ze masz zniwelowany luz łożysk na kole... Pozro
ronina Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 Proponuję wymienić oś piasty(i może przy okazji konusy) poprawnie wyregulować luz.Nowe nakrętki oraz podkładki ząbkowane.Nic nie spawać bo jak złapiesz gumę to kaplica-sam rozumiesz.Przy okazji demontażu koła sprawdzić równoległość haków ramy. Powodzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.