cezet Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Witam wszystkich użytkowników. Zacznę od tego, że jestem laikiem odnośnie sprzętu rowerowego i dlatego proszę o radę. Po kilku latach zdecydowałem się na wyciągnięcie mojego roweru z piwnicy. Okazało się, że na wstępie musiałem wymienić mechanizm korbowy. Po zaczerpnięciu porady w sklepie rowerowym zakupiłem korbę Shimano ACERA FC-M361. Wymieniłem również łańcuch bo tamten okazał się za krótki. Aktualnie mam problem z przeskakującym łańcuchem. Wyczytałem że to najprawdopodobniej wina wolnobiegu, więc mam zamiar ją wymienić. Posiadam wolnobieg 7 rzędowy MFTZ-07. W przyszłym roku mam zamiar wymienić przerzutki, zarówno tylną i przednią wraz z manetkami. Niestety aktualny stan funduszy nie pozwala mi na wymianę wszystkiego w tym roku. Zastanawiam się czy jak wstawię wolnobieg 8 bądź 9 rzędowy będzie mi to współgrało z aktualnymi przerzutkami, manetkami 3x07? Chciałbym byście mi doradzili co do wyboru kasety/wolnobiegu, mając na uwadze fakt, że w przyszłym roku na wiosnę chce wymienić przerzutki z manetkami, oraz na jakie się zdecydować, posiadając wyżej wymienioną korbę oraz kasetę/wolnobieg, który mi poradzicie. Trochę to zagmatwane, ale mam nadzieję że dacie sobie radę. Z góry dziki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Pod 8/9 rz. napędy nie zakłada się wolnobiegów tylko kasety a do tego potrzebujesz zmiany tylnej piasty no i oczywiście manetek. Na razie kup nowy wolnobieg a dopiero w przyszłym roku wymień napęd. Pod 9 rz. napęd ta korba ACERA też nie będzie pasowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezet Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Dzięki za radę. Zdecydowałem jednak że wymienię cały napęd już teraz. Co do cześci opisałem je w innym temacie - (napęd) kompatybilność. Mam nadzieję że będzie to miało sens. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.