Yncy Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Witam ! Niechcący zgubiłem w trasie rolkę ;D i teraz planuję dokupić zamiennik do Truvativa Boxguide'a. Problem w tym, że nie jestem pewien, czy każda rolka podpasuje. Co do przykręcenia to nic nie powinno stanowić problemu, tak samo jak z prowadzeniem łańcucha. Którą z tych rolek wybrać ? 1. Blackspire 2. no name 3. Shaman Racing DH 4. Truvativ TENSIONER XR Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnyADV Napisano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 witam, przeważnie jest tak, że większość rolek jest na takiej samej śrubie, ale mogą róznić się np szerokością, więc długość tej śruby może nie pasować. Z tego co widziałem to śruby są jednak w zestawie z rolkami, a Twój napinacz ma cieniutką blachę na dole, więc nie powinno być problemu. Najwyżej wsadzisz jakieś podkładki. Druga ważna sprawa to taka, że nie wiadomo jaką mają szerokość te rolki i czy nie zmieni Ci się prowadzenia łańcucha. Tu znów podkładki mogą trochę pomóc w regulacji, ale nie zawsze. Ja poszedłbym do sklepu gdzie mają takie napinacze jak Twój, albo do kogoś, kto ma i zmierzył dokładnie rolkę, jaka Ci zginęła. Po pierwsze spróbowałbym dokupić rolkę do Twojego napinacza, albo używany napinacz (ale to już pewnie próbowałeś zrobić), po drugie dokupić o takich samych wymiarach (szerokość, rozmiar kołnierzy i śruba). Kolejna opcja to dorobić rolkę (u tokarza z tworzywa sztucznego używanego np w kółkach od szaf, mebli, bram przesuwnych). Taka rolka będzie najtańsza, ale bez łożyska. Inna opcja to dobrać rolkę od innej maszyny. Kiedy decydujesz się na rolkę, która nie jest od Twojego napinacza, to raczej musisz zmierzyć szerokość i rozmiar kołnierzy. Czasami w różnych rowerach np korba przelatuje blisko rolki i za szeroka może haczyć, albo za duże kołnierze mogą wchodzić w kontakt ze śrubami od blatów korby. Jeśli jednak masz dużą odległośc do korby i innych to przypuszczam, że każda z tych rolek będzie pasować, ale pewności nie mam. Nie rozumiem tylko jednego. Jak "niechcący"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yncy Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Sklepu w pobliżu nie znajdę, poza tym wątpię czy sprzedaliby samą rolkę. Tak się składa, że mam dwóch znajomych z identycznymi napinaczami i jutro porobię pomiary. Pozostaje mi liczyć na uprzejmość sprzedawców, którzy pomierzyliby rolkę i śruby. Co do problemu z korbą, to się nie obawiam - nie wiem jak to wyjaśnić, więc jutro wstawię zdjęcia poglądowe. Dziękuję za Twoją wyczerpującą, dotychczasową odpowiedź. PS: Może to zabrzmi dziwnie, ale być może próbując dokręcić rolkę, lekko ją poluzowałem. Niestety mam problem z myleniem stron A na wyboistej trasie rolka mogła po prostu odpaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrPawlix Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Witam serdecznie. Według mnie każda rolka wymieniona przez autora wiadomości będzie pasowała do wspomnianego napinacza. Jeśli coś będzie nie tak to pozostaje tylko redukcja za pomocą podkładek z metalowego po 5 gr./szt. Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.