Majsterkowicz Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Witam wszystkich! Dzisiaj przyszła mi przerzutka Shimano z grupy LX, dokładnie model FD M581A. Po założeniu i wyregulowaniu doszedłem do wniosku, że owa przerzutka nie jest kompatybilna z moją korbą, a być może i z łańcuchem. Moja korba jest spoza wszystkich grup osprzętu, a jej konfiguracja przełożeń to 48-38-28. Zmierzyłem także grubość talerzy i zawiera się ona w przedziale 2-2.2mm. Odległość od blatów wynosi około 3.8-4mm. Łańcuch jest firmy Yaban. Dałem za niego 20zł w rowerowym, gdzie około 2 lata temu stanowił szczyt jakości na półce z łańcuchami. Co do jego wymiarów: Szerokość ogniwa (długość trzpienia łączącego ogniwo) 7.8mm Szerokość otworu na ząb 3.6mm Ilość ogniw to około 112 Wolnobieg, jakiego używam, to MF TZ20. Grupa Tourney. Chyba jedyny komponent w moim napędzie, który posiada jakąś konkretną grupę osprzętową. Szerokość koronek zawiera się w przedziale 1.5-1.8mm, a odległość pomiędzy dwoma blatami nie jest większa jak 3.8mm. Wracając do tematu... Łańcuch okazał się za szeroki pod nową przerzutkę, z wyjątkiem każdorazowej jej regulacji manetką po zmianie tylnego przełożenia. Moje pytanie do "bardziej obeznanych w tym temacie" jest następujące: Jaki łańcuch pasowałby najlepiej do mojej przerzutki? Do tego korba o jakiej konfiguracji blatów? Co do łańcucha to nie mam żadnych typów, a wiem jedynie, że powinien być na 9 przełożeń, a co za tym idzie, dużo węższy od mojego obecnego. Jeżeli chodzi o korbę, to mam już jako takie wymyślne na jej temat. Zależy mi głównie na sztywności oraz zminimalizowaniu masy. Mój obecny zestaw korba z blatami + ramię + suport, to masa 1 600 gramów (!). Moim marzeniem jest zejść do masy około kilograma oraz zintegrowana oś suportu. Jednakże chciałbym poprosić o jako takie nakierowanie, co na początku, nie tyle co powinno, a od czego można by zacząć wymianę, aby na bieżąco instalować nowe komponenty? W razie jakichś uwag bądź pytań na temat obecnych części w moim rowerze, to proszę pytać. Chętnie zmierzę, zrobię zdjęcie, coś opowiem. Tymczasem pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi. Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.