szydl0 Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Cześć! Jakich smarów/klejów/innych środków używacie i polecacie do sztyc/mostków/suportów/łożysk/łańcuchów/wszystkiego w waszym ostrym? Tak by się nie zapiekał, jeździł gładko, równo i posłusznie? W skrócie: czego używacie do konserwacji?
elziomallo Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Sztyce/mostki/suporty/piasty kulkowe - poczciwy ŁT 43, jak kogoś stać to można czymś lepszym ale ełtek daje radę. Łańcuch, pancerze- różnie, kiedyś Brunox w sprayu, później pedros ten uniwersalny- fajnie zasychał i nie łapał syfu, ale bywało że po 60km łańcuch skrzypiał. Teraz mam shimano smar, starcza na długo ale jest mokry przez co łatwo brud łapie. Najlepsze opinie słyszałem o Rohloffie i zielonym Finishlajnie, jak mi się skończy shimano to przetestuję.
Papista Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 Olej do łańcuchów od pilarek, orlen, 11 zł litr. Olej maszynowy aka wazelinowy, do kupienia w pasmanterii za winklem.
Varg Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Do gwintów Technicol niebieski , chyba ,że w portfelu zostało więcej niz na piwo to loctite. Do łańcucha używam Rohloffa i jestem zadowolony , starcza na dosyc długo syfu aż tak nie łapie a świetnie wycisza napęd. Kulki jako że mam ich dosyć dużo w rowerze - używam Motorex 2000 - ma bardzo podobne parametry do Dura Ace. Wszystko co się może zapiec czyli sztyce mostki inne komponenty - ŁT
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.