Skocz do zawartości

[rower] Rozpoczęcie przygody z trudniejszym terenem

mariusz1g

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatni z kolegą zaczęliśmy jeździć po leśnych trasach (wyskoki, szybkie zakręty, zeskoki itp). Wiem, że mój rower do tego zbytnio się nie nadaje (Giant Yukon Disc 2008). Chciałbym go przystosować do tego typu jazdy.

Załóżmy, że mam do wydania ok. 800zł. Co najlepiej w nim wymienić?

Pozdrawiam.

PS. Jeśli zły dział proszę o przeniesienie.

Napisano

A co Ci w nim najbardziej przeszkadza, lub czego w nim Ci brakuje? Zwrotności, przyczepności?

Ja tutaj do wymiany widzę amortyzator, opony, manetki i przerzutki, więc najlepiej sam się określ o co dokładnie Ci chodzi, co chciałbyś po zmianach uzyskać, a czego obecnie "nie masz".

Napisano

Najbardziej brakuje mi przyczepności i zwrotności. Amortyzator też myślę, że nadaje się do wymiany. Muszę wymienić przednie koło, bo poprzednie wygięło się o 45* (zaproponujcie coś do ok. 150zł).

Napisano

Poszukaj uzywanych na allegro, z amorem tak samo. Za ta kwote skupilbym sie glownie na tym kole, amorku i jak starczy to opony. Przerzutki i reszta poki sprawna Ci wystarczy, a wmiare z dodatkowa kasa sobie powymieniasz.

Napisano

Zaproponowalibyście jakiś amor i koło w tej cenie?

Ja myślałem, żeby za te 800zł kupić jakąś ramę z tylnym amortyzatorem, a resztę przełożyć z tego roweru i powoli go ulepszać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam 190 wzrostu.

Co do tego, czy potrzebuje FS, to myślałem, że wy mi powiecie ;). W mojej okolicy jest kilka tras do downhillu. Lądowanie po wyskokach jest niekiedy trudne, bo jednak przeszkadza ten brak tylnego amortyzatora.

Dużo też jeżdżę po mieście i tam FS by bardziej przeszkadzało niż pomagało.

Napisano

Ile dostałbym za ten rower?

Dokładając 800zł do kwoty jaką dostanę za ten rower, jaki rower mógłbym kupić?

chyba, że kupie sobie rower ze sztywną ramą za ok. 900zł (niska rama, duży skok amortyzatora), a ten rower co mam sobie zostawię do jazdy codziennej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...