Skocz do zawartości

[Koła] Składane - pomoc w doborze komponentów

eddie1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałem wymienić koła i po obejrzeniu ofert gotowców postanowiłem że będę składał. Zależy mi na masie ale też nie kosztem wytrzymałości/sztywności (ważę 70 w porywach do 75 kg), zdarza mi się od czasu do czasu przejechać jakiś maraton, czy wyjechać w góry. I teraz mam kilka pytań odnośnie wyboru części:

wstępnie wybrałem taki zestaw:

obręcze: ZTR Alpine 330g (w grę wchodzą też Cresty albo DT Swissy XR350)

szprychy: DT Swiss Super Comp 318 g (na początku zastanawiałem się nad DT Revolution - ale z tego co czytałem nie lubią się z tarczówkami, i interesuje mnie też jak wygląda to w przypadku Sapimów Race które są cieniowane w identyczny sposób co Revo, czy lepiej nie ryzykować dla 40 g i zostać przy Super Compach?)

piasty: Hope Pro 2 Evo QR is 6 p. 185 g t. 295g (albo DT Swiss 240 tylko pytanie czy warto na nie wydać 600 zł więcej?)

nyple: DT Swiss Pro Lock alu 20g (warto dopłacać do tego kleju czy lepiej wybrać zwykłe aluminiowe nyple?)

Napisano

Zamiast Super Compów, które mają mało popularną średnicę gwintu 1.8mm i wymagają innych nypli (czyt. droższych) lepszym rozwiązaniem będą Sapimy D-light ze standardową średnicą gwintu 2.0mm. Mógłbyś wziąć Lasery/Revo ale 40g Cię nie zbawi a koła tylko zyskają na sztywności.

Reszta komponentów jest w porządku, nyple z klejem to dobre wyjście, podobnie jak piasty Hopa i obręcze ZTR.

Napisano

Zamiast Super Compów, które mają mało popularną średnicę gwintu 1.8mm i wymagają innych nypli (czyt. droższych) lepszym rozwiązaniem będą Sapimy D-light ze standardową średnicą gwintu 2.0mm. Mógłbyś wziąć Lasery/Revo ale 40g Cię nie zbawi a koła tylko zyskają na sztywności.

Reszta komponentów jest w porządku, nyple z klejem to dobre wyjście, podobnie jak piasty Hopa i obręcze ZTR.

Aha okey, dzięki za podrzucenie d-lightów nie znałem ich (i w ogóle nie widzę ich na stronie Sapima, wygrzebałem je dopiero na velo

• Mod Team
Napisano

Koła do 1000zł, może bardziej do 1500zł i nie potrzeba zakładać nowego tematu tylko podczepić się pod już istniejący :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...