Skocz do zawartości

[Hamulec Shimano BR/BL-M445] - Blokada tłoczka :(

adis1313

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam wielki problem z hydraulicznym hamulcem Shimano BR/BL-M445. Otóż dzisiaj zabrałem się za czyszczenie roweru po ostatniej jeździe. Wszystko było ok, do czasu kiedy usłyszałem, że jeden z klocków tylnego hamulca, delikatnie ociera o tarczę. Obróciłem rower do góry kołami i ściągnąłem koło. Kiedy chciałem je wsadzić ponownie, okazało się, że jeden tłoczek jest wysunięty. Teraz nie da się założyć koła. Nie wiem co z tym zrobić :( Jak naciskam na klamkę obydwa tłoczki się ruszają, ale tylko jeden chowa się do końca.. Nie ma szans na rozepchanie ich itp. Wiecie co jest tego przyczyną i jak sobie z tym poradzić? Dodam, że wcześniej hamulce działały prawidłowo, a rower ma dopiero kilka miesięcy :(

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi na temat

Adam

Jeśli nacisnąłeś hamulec/pociągnąłeś klocki na wyjętym kole, to zapowietrzyłeś hamulce. U mnie, dokładnie w tych hamulcach, przy zakładaniu koła lekko pociągnąłem klocek, w efekcie właśnie lekko ocierał, ale dało się to rozepchać. Może wcześniej były lekko zapowietrzone i stąd to ocieranie?

Mówisz, że to zapowietrzenie? Klamka jest twarda.. Wydajne mi się, że nie były, ale pewności nie mam :( Czyli za każdym razem jak nacisnę klamkę bez koła, to się zapowietrzy ? Orientujesz się, ile sobie policzą za coś takiego w serwisie?

Odpowietrzanie pewnie z 30-50 zł, piszę "na oko", oczywiście zawsze możesz zrobić to sam :) Nie należy naciskać hydraulików bez koła, jeśli wraz z rowerem dostałeś jakieś instrukcje, to dostałeś zapewne dołączone takie pomarańczowe wkładki, to należy wsadzić w miejsce tarczy, jeśli ma się zdjęte koło. Dodatkowo, w instrukcji o ile się nie myle jest conieco o odpowietrzaniu, no ale u nas na forum też :) Co do wymiany klocków, to też możliwe i też w instrukcji jest. Jeśli takowej nie posiadasz, to w google "Shimano BR/BL-M445 manual" i pierwszy link. Pozdrawiam!

• Mod Team

Bierzesz płaski śrubokręt i rozpychasz. Trzeba użyć trochę siły, ale na bank pójdzie, jak się rusza po wciśnięciu klamki nie jest zapieczony. Żeby zapowietrzyć hamulec trzeba by wciskać klamkę z 5-6 razy, po jednym czy dwóch naciśnięciach nie ma szans.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...