adis1313 Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam, Mam wielki problem z hydraulicznym hamulcem Shimano BR/BL-M445. Otóż dzisiaj zabrałem się za czyszczenie roweru po ostatniej jeździe. Wszystko było ok, do czasu kiedy usłyszałem, że jeden z klocków tylnego hamulca, delikatnie ociera o tarczę. Obróciłem rower do góry kołami i ściągnąłem koło. Kiedy chciałem je wsadzić ponownie, okazało się, że jeden tłoczek jest wysunięty. Teraz nie da się założyć koła. Nie wiem co z tym zrobić Jak naciskam na klamkę obydwa tłoczki się ruszają, ale tylko jeden chowa się do końca.. Nie ma szans na rozepchanie ich itp. Wiecie co jest tego przyczyną i jak sobie z tym poradzić? Dodam, że wcześniej hamulce działały prawidłowo, a rower ma dopiero kilka miesięcy Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi na temat Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KenjiX1G Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Jeśli nacisnąłeś hamulec/pociągnąłeś klocki na wyjętym kole, to zapowietrzyłeś hamulce. U mnie, dokładnie w tych hamulcach, przy zakładaniu koła lekko pociągnąłem klocek, w efekcie właśnie lekko ocierał, ale dało się to rozepchać. Może wcześniej były lekko zapowietrzone i stąd to ocieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adis1313 Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Mówisz, że to zapowietrzenie? Klamka jest twarda.. Wydajne mi się, że nie były, ale pewności nie mam Czyli za każdym razem jak nacisnę klamkę bez koła, to się zapowietrzy ? Orientujesz się, ile sobie policzą za coś takiego w serwisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 A nie masz czasem zużytych klocków?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adis1313 Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Nie Klocki są jak nowe, może z 500 km mają zrobione.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KenjiX1G Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Odpowietrzanie pewnie z 30-50 zł, piszę "na oko", oczywiście zawsze możesz zrobić to sam Nie należy naciskać hydraulików bez koła, jeśli wraz z rowerem dostałeś jakieś instrukcje, to dostałeś zapewne dołączone takie pomarańczowe wkładki, to należy wsadzić w miejsce tarczy, jeśli ma się zdjęte koło. Dodatkowo, w instrukcji o ile się nie myle jest conieco o odpowietrzaniu, no ale u nas na forum też Co do wymiany klocków, to też możliwe i też w instrukcji jest. Jeśli takowej nie posiadasz, to w google "Shimano BR/BL-M445 manual" i pierwszy link. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Bierzesz płaski śrubokręt i rozpychasz. Trzeba użyć trochę siły, ale na bank pójdzie, jak się rusza po wciśnięciu klamki nie jest zapieczony. Żeby zapowietrzyć hamulec trzeba by wciskać klamkę z 5-6 razy, po jednym czy dwóch naciśnięciach nie ma szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adis1313 Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Panowie, wielkie dzięki za szybkie i rzeczowe odpowiedzi Sznib, udało się Stawiał opór, ale tłoczek się cofnął i siedzi na miejscu. Jeszcze raz wielkie dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Na przyszłość nie używaj płaskiego śrubokrętu ponieważ możesz uszkodzić klocek/tłoczek. Jak naciskasz na klocek owiń śrubokręt taśmą izolacyjną, a jak robisz to ze zdjętymi klockami to użyj klucza płaskiego 9mm albo 10mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.