Skocz do zawartości

[Odnowa] Lakier

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Na czarnej ramie (matowej, bez połysku) jest kilka odprysków farby, widać aluminium. Co lepiej użyć w zamalowywaniu tych odprysków, sprayu czy farby do metalu?

Jak zwykle mój wiecznie rozładowany aparat nie pozwala mi zrobić zdjęcia. Są to takie zwykle małe przetarcia, odpryski. Planuję kupić zwykłą, czarną farbę do metalu i nią pomalować (wszystko obkleję taśmą wokół, żeby pędzel załapał tylko odpryski). Jak naładuję aparat to dam zdjęcia. Co do lakieru to nie wiem jaki jest, wiem, że rama to Tubi Oria Italy.

Nie jestem fanem malowania spreyem , ale bardzo dobrze pokrywa on odpryski na moim rowerze, powstałe od kamieni , błota lub mojej nieuwagi...

Jeśli dobrze dobierzesz kolor, to zaprawki nie powinny być w ogóle zauważalne :D

• 2 miesiące temu...

Tak się zastanawiam bo tez mam problem z odpryskami na nowej ramce , od jazdy po szutrze :/ czy jak bym zajechał gdzieś do jakiejś mieszalni lakierów samochodowych to czy dobrali by mi na podstawie ramy i perzygotowali taki sam kolor ?? Praktykował to może ktoś ?? :)

Jeśli jest to normalny kolor, bez żadnych połyskowych wtrąceń i innych bajerów, to znajdź miejsce gdzie dobierają komputerowo lakiery i powinni dobrać, pokażą Ci co wybrali, pisukniesz próbe na kawałek blaszki, przyłożysz i będziesz wiedział czy się nadaje :) Jak ktoś ma ramę kameleon bądź z wtrąceniami połyskowymi lub innymi cudam, to cóż - jest trudno!

Kolor jest biały , no moze troche wpada w kremowy :) więc mam nadzieje że nie będzie problemu , nie chce zamalowywać pierwszym lepszym białym lakierem ze sklepu bo pewnie bedzie widac, więc tak pomyślałem że może coś mi wymieszają , nie wie może ktoś jaką minimalną ilosc moga wymieszać ?? bo nie potrzeba mi 5l , max 1l a to i tak za dużo :)

Najmniej moga wymieszac takie jak mają pojemniki, ja miałem do wyboru w pajkiejś tam puszeczce, bądź sprayu, wiec wzialem chyba litrowy spray, myśle że w mniejsze ilości się nie bawią. Polecam jechać i wypytać wsio lokalnie, pewnie co zakład to inna polityka :)

Jutro objade po lokalnych sklepach i wybadam :) A jeszcze jedno pytanko , mam 2 odpryski do gołego aluminium jedno od spodu ramy od kamienia , drugi u góry który powstał w momencie łapania roweru przed upadkiem , felernie w ręce ktorą łapałem rower miałem klucz i tak powstał odprysk :/ zastanawiam się jak je usunąć czy tylko zamalować ?? ale obawiam się że mogą pozostać zagłębienia gdy farba wyschnie , czy może kupić szpachle i najpierw wyrównać szpachlą a potem delikatnie lakierem ??

Zamówiłem już bezbarwną folię do ochrony progów w samochodach i po usunieciu rys mam zamiar okleić spód i górną część ramy , spód od kamieni a góre od obijania butami w czasie wsiadania:)

Ciężko mi powiedzieć coz tego wyjdzie, jeśli miałbyś identyko farbe, to zeszlifować te obicia wraz z lakierem wkoło nich, tak by równo pod palcem było i wtedy zamalować - ale to tylko mając super lakier. W innym przypadku można probować ze szpachlą, ale co do powodzenia tego, nie mam pewności, z założenia powinno byc ok, ale czy uda sie to zrobić dość dokładnie?

Odpryski nie są wielkie , zamalowanie to jedno dotkniecie pędzelkiem , tylko właśnie mam obawe co do użycia samego lakieru że moze zostać zagłębienie , niby można potem dać 2 warstwe a nierówności potraktować pastą polerską ?

Co do szlifowania na pewno odpada bo to są za małe odpryski więc po co z kilku milimetrowego odprysku zrywać lakier w obszarze 3-4cm bo wątpie żeby papierem mieć większą precyzje.

Może znajdzie się ktoś kto sam się w to bawił i coś poradzi no i opisze efekty ?? :) myślę że to się przyda nie tylko mi , bo problem z odpryskami ma chyba każdy :)

mam białą ramke i też miałem kilka podobnych odprysków.

Pozaklejaj wszystko wkolo odprysku >> idz do siostry/matki/żony/córki/sklepu po biały lakier do paznokci >> po kolei nałóż tyle warstw lakieru ile potrzeba >>nadmiar zeszlifuj papierem wodnym >> na koniec wszystko wypoleruj pasta polerską typu "tempo"

oglądnij też

oglądnij równiez to:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...