7Devis Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam Mam można powiedzieć mały problem, ponieważ gdy jeżdżę typowo z nisko ustawionym siodełkiem to ni cholere nie idzie wyrwać na tylnie koło mojego dragstara, ostatnio jeżdżąc dalej podniosłem siodło i przy ruszaniu troszkę mocniej docisnąłem pedały a rower już niemal stał na tyle. Jak trzeba wyrywać rower siedząc nisko? Są na to jakieś techniki itp? Słyszałem o wyrywaniu roweru ze stojaka, czyli stajemy przy niskiej pozycji siodełka, dociskamy kiere, mocne szarpnięcie i można wyrwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalin20 Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 ustaw sobie w połowie wysokości siodło, naciśnij na amor i jak bedzie odbijał to naciśnij na pedały i powinno jakoś pójść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Devis Napisano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Amor aż tak dobrze nie wbije mi się żeby odbić Lepiej mi jest normalnie siedząc walnąć mocno w pedały i jechać Problem rozwiązany, temat do zamknięcia (wyrzucenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 11 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Taka rada, bo swojego czasu jeździłem sporo na jednym kole: Jeździj na wyprostowanych w łokciach rękach,siodło jak wygodnie, problem jest na kole smigać gdy masz pozycje bardzo sportową, ja opuściłem kierownicę i przekręciłem mostek, co spowodowało że na kole nie daje rady. Naukę rozpocząć najlepiej od podjazdów pod górkę co pozwoli wyrobić w sobie odruch jednostajnego pedałowania, później po opanowaniu tego zmniejszaj coraz prędkość i zmniejszaj kąt najazdu, staraj używać się hamulca, często pomocne (bynajmniej mi) w hamulcach hydraulicznych i mechanicznych tarczowych, które mają spora moc ale średnią modulację pomaga zbliżenie jeśli to możliwe do gripa dźwigni hamulca. Wbijając na koło nie musisz szarpać wystarczy że delikatnie się pochylisz i płynnie zaczniesz, szybko się prostować kopiąc w pedały przód automatycznie zacznie się podnosić, warto jeżeli jedziesz coraz szybciej opanować zmianę biegów. Odbicie amora można wykorzystać w uginakach takich jak Suntour XCR(zwykła najzwyklejsza wersja), czy RST Gilla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Devis Napisano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Ja zaczynam na dwupółce Manitou Stance. Ogólnie ciężko jest go na koło postawić, no ale jako że jazda po mieście normalnie staje się nużąca postanowiłem wreszcie opanować to whellie. Ogólnie mam jakąś obawe że spadne na plecy, musiałbym jakoś samemu pojeździć gdzieś blisko i popróbować. Ostatnio właśnie jak próbowałem whellie to właśnie tak zaliczyłem glebe Rower poleciał na bok a ja na plecy Jutro zacznę coś bardziej działać, potrzebne też jest dokręcić gripy bo troszkę się obluzowały i dziś też bym glebę zaliczył Dzięki JaniszMTB za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Devis Napisano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Próbuję, próbuję i nic Nie mam wyczucia roweru, przez co boję się że wyląduję na plecach, najdłuższe jakie wyszło to max 5m :icon_confused: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Jest to zawsze coś. Nie bój się gleby, warto mieć kask. Mocno w pedały w łokciach ręce proste i jazda panie gazda! Przyuczaj się do jazdy w równym tempie obrotów korb i z używaniem hamulca. Jeśli masz pozycję na sportowo czyli na wyciągniętego możesz mieć ciężko. Mi osobiście zdaje się ze pozycja bardziej do piony, lepsze i szybsze łapanie równowagi na kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalKoziolek Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Jest kilka sposobów na to, wszystko zależy od tego jakie masz przełożenie z tyłu i przodu. Jeżeli bardzo lekkie (np. ja mam z przodu 22 zębatke, tył 17) szybko nie pojeżdze, ale moge z malutkich prędkości już wrzucać rower na koło. Rama 13 cali (coś podobnie jak Dragstar, tam chyba było 14, chyba, że masz większego dragstara), a siodełko mam na samym dole. Najlepszy sposób, to stanąć na pedałach, zapedałować, w tym samym czasie podciągając rower do góry rękoma i usiąść na nim (w sumie sam powinien wejść Ci pod tyłek), co do równowagi, to jak będzie Cię przechylać do tyłu, trzymaj jeden palec-wskazujący, na tylnym hamulcu i przyhamowuj, na boki musisz manewrować kolanami i ciałem, ale dwa dni ostrego katowania i pierwsze 200m zrobisz na siedząco:) pokazy rowerowe www.michalkoziolek.pl pokazy rowerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Devis Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 UP Zauważ że w swoim Dragu (tak, rama 14 cali) posiadam na przodzie napinacz a na tyle Acere. Dziś wznawiam treningi i będę informować jak mi idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.