Tomq Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Witam. Od dłuższego czasu poszukuję dobrego i fajnego roweru MTB. Odwiedziłem parę salonów rowerowych w Częstochowie i najbardziej podobają mi się, pod względem wygody, KTM Ultra Fire (Ultra Cross Comfort też mi pasował jednak już zdecydowanie za drogi). Na rower chcę przeznaczyć około 2500zł Teren po jakim zamierzam jeździć to 30% miasto, 70% las, ścieżki rowerowe. Wpadł mi w oko ten rower Magura, jednak informacji o nim w internecie są bardzo szczątkowe. http://allegro.pl/deore-xt-magura-full-1-2-ceny-nowy-i1660668117.html Proszę o jakiś komentarz czy warto, czy to dobra firma etc Aha, jeszcze jedno pytanie: czy amortyzatory powietrzne nie nadają się do drobnych skoków? Spotkałem się z takową opinią i mi trochę namieszała.
marky5 Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Co do tego roweru to nie jest wyrób firmy Magura(marka jest na ramie też jakaś niemiecka),lecz posiada on zamomtowane hamulce hydrauliczne Magura Julie,które są nienajgorszymi hamulcami. Ponad to jest przyzwoicie wyposarzony w komponenty Shimano XT i Deore.Amortyzator przód mógłby być lepszy,trochę odstaje na minus w tym rowerze i ja bym go dlatego raczej nie kupił za te pieniądze hyba,że bardzo zależy ci na amortyzowanym tylnym zawieszeniu. Aha, jeszcze jedno pytanie: czy amortyzatory powietrzne nie nadają się do drobnych skoków? Spotkałem się z takową opinią i mi trochę namieszała. Co masz na myśli pisząc do"drobnch skoków"?W wyścigach XC,maratonach czy nawet w jeżdzie rekreacyjnej często zdarzają się drobne skoki większe zresztą też,a najlepsze stosowane amory są właśnie powietrzne i spisują się znakomicie.
beardman Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Ruhrwerk ?! Nie znam tej firmy, więc nie wiem jak wygląda sprawa z ramą. Ale oceniając po osprzęcie to jest to całkiem przyzwoity rowerek. W zasadzie to wg mnie jedynie amortyzator przedni trochę słaby. Tak do pojeżdżenia i wymiany w przyszłości. Na początek wystarczy. Oczywiście do jazdy bez szaleństw. Rowerek nadaje się do trochę ambitniejszej turystyki górskiej. 100mm skoku z przodu i z tyłu wystarczy do wjechania i zjechania z praktycznie każdej góry. Do opisanego przez Ciebie stylu jazdy będzie aż nadto dobry. Oczywiście zawsze można szukać czegoś lepszego, tańszego itd... Ale na pewno nie stracisz kupując go. Tylko na zdjęciach jest biały, a w opisie zaznaczono, że dostępny jest czarny. Nie wiem co masz na myśli pisząc, że powietrzne amorki nie nadają się do drobnych skoków? Zaletą powietrznych amorków jest to, że dopasujesz go idealnie pod swoją wagę (pompując odpowiednie ciśnienie), no i są z reguły lżejsze od tych ze sprężyną stalową. W standardowej jeździe mtb czy turystyce górskiej cały czas zdarzają się drobne skoki (w końcu nie jeździ się po gładkim asfalcie) i tu sprawdzają się w 100%. Przewaga sprężynowych wychodzi pewno przy ostrzejszej jeździe (freeride, downhill lub jakieś akrobacje "osiedlowe" ). Ja sam jeżdżę na powietrznych (Rock Shock Pearl + Bomber) i nie mam z nimi żadnych problemów.
ziemian Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Tak jak koledzy piszą rower osprzętowo całkiem przyzwoity jedyny mankament to ten amor przedni bardzo niskiej półki- odrazu do wymiany się kwalifikuje na jakąś TORĘ powietrzną np TORA 318 solo air. Reszta osprzętu tak jak pisałem bardzo przyzwoita- ja bym kupił. Ale licz się z wydatkiem rzędu 500zł na amor nowy. No i rama wielki znak zapytania pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.