Skocz do zawartości

[napęd] korba, łańcuch, przerzutka tył

kungfiarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mój rower posiada korbę Truvativ FireX GXP 26/36/48, przód Sram x7, tył Sram x9 z kasetą Sram PG 950 (9-rzędów) łańcuch Shimano HG53.

Chcę sprowadzić z Niemiec korbę 53/30/39, pytanie czy będzie pasować - wybrałem model FSA Gossamer MegaExo BSA 53x39x30. W opisie pisze że jest kompatybilna z przerzutkami Shimano 10-rzędowymi i linią łańcucha 44 mm (cokolwiek to znaczy?).

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

To zależy od tego czy te korby FSA mają kompatybilne łożyska suportu co do twojej mufy suportowej tzn.czy ich średnica gwintu jest taka sama jak w Truvativ i czy szerokość osi jest odpowiednia. B) Ale czemu takie korby o takich tarczach?Co to za rower? :blink:

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Mój rower to Cannondale Bad Boy Ultra 2009. Zmieniam korbę ponieważ robie w sezonie często +- 200km trasy, więc na długich prostych przyda się prędkość przy wolniejszym pedałowaniu. Najmniejszą zębatkę zamierzam odrazu zamienić z 30 na 26 zębów (na podjazdy), finalnie będzie 26/39/53. Obecna korba jest w standardzie GXP, pisze też na niej BSA 03-09. Jak sprawdzić kompatybilność? Nie mam pojęcia... :)

Poniżej link do roweru:

http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/1128/Cannondale.Bad.Boy.Ultra/

A tutaj do nowej korby:

http://cgi.ebay.pl/Kurbelgarnitur-FSA-Gossamer-3-fach-175-mm-53x39x30-/200618053895?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item2eb5c49107

Zadałem pytanie sprzedającemu "Czy korba będzie pasować do przerzutki Sram x9 9-rzędowej i łańcucha Shimano HG53",

otrzymałem odpowiedź: "Jak wynika ze specyfikacji łańcucha korba jest kompatybilna z przerzutkami Shimano/Sram 9-rzędowymi".

Napisałem także czy system mocowania będzie kompatybilny ale odpowiedzi nie otrzymałem.

Poniżej to co udało mi się przetłumaczyć z aukcji:

- Średnica koła - 130 mm i 74 mm (?)

- Linia łańcucha - 44 mm (?)

- Kompatybilna z Shimano 10-rzędową

- MegaExo BSA bottom bracket (to chyba suport)

Z góry dzięki za pomoc :)

Napisano

Jeżeli chodzi o miski do łożysk suportu,to standart wygląda na taki sam,ale korba FSA jest przeznaczona do łańcucha 10-rzędowego tym samym kaseta tył musi być również 10-cio rzędowa,dlatego linia łańcucha wynosi 44mm przy 9-cio biegowych jest to powyżej 47mm.Niestety w tym przypadku manetki i przerzutka tył również musiały by być 10-cio biegowe. :confused:

Zastanów się w takim razie czy nie lepiej by było dopasować te największe blaty do obecnej korby lub szukać korby kompatybilnej do napędu 9 -cio biegowego. B)

Napisano

To się zmartwiłem. Chciałem blaty do obecnej korby dopasować ale jest nietypowa na 4 śruby i nie ma 53-zębowych :( To teraz muszę grzebać na ebay'u w poszukiwaniu 9-rzędowej. Sprzedający w takim razie wprowadził mnie w błąd pisząc że 9-rzędówki shimano i srama są z nią kompatybilne... Dzięki za podpowiedź :)

Napisano

Najmniejszą zębatkę zamierzam odrazu zamienić z 30 na 26 zębów (na podjazdy), finalnie będzie 26/39/53.

Nie jestem co do tego w 100% pewny, ale wydaje mi się że nie uda się ustawić przerzutki żeby obsłużyła tarcze 26 i 53. Jak ustawisz pod 26 to klatka będzie uderzała o 53, a jak ustawisz pod 53 to na 26 łańcuch będzie szlifował klatke.

Napisano

Nie jestem co do tego w 100% pewny, ale wydaje mi się że nie uda się ustawić przerzutki żeby obsłużyła tarcze 26 i 53. Jak ustawisz pod 26 to klatka będzie uderzała o 53, a jak ustawisz pod 53 to na 26 łańcuch będzie szlifował klatke.

Witaj. Masz racje nie jest to 100% pewne ale może się udać, tak stwierdził kolega z którym jeżdżę. Ma z przodu 52/39/24 (korba ultegra) z tyłu ma ultegre i z kasety wyciągnął 2 największe tarcze i mu to hula długie lata. Jest u mnie przestrzeń by dźwignąć klatke do góry.

Dostałem odpowiedź od sprzedawcy korby:

"Hello,the Gossamer crank-set with 53x39x30 is intended for assembly in race bikes with 67 mm bottom-bracket shell width and BSA thread and a 47 mm chain-line. If your Truvativ Firex has the same features then the Gossamer should fit."

Rozumiem, że oś suportu powinna mieć długość 67mm i gwint BSA a linia łańcucha to 47 mm. Dziwne, bo w aukcji jest podane 43 mm. Już nic nie rozumiem :)

Jeżeli chodzi o miski do łożysk suportu,to standart wygląda na taki sam,ale korba FSA jest przeznaczona do łańcucha 10-rzędowego tym samym kaseta tył musi być również 10-cio rzędowa,dlatego linia łańcucha wynosi 44mm przy 9-cio biegowych jest to powyżej 47mm.Niestety w tym przypadku manetki i przerzutka tył również musiały by być 10-cio biegowe. :confused:

Zastanów się w takim razie czy nie lepiej by było dopasować te największe blaty do obecnej korby lub szukać korby kompatybilnej do napędu 9 -cio biegowego. B)

Chyba znalazłem odpowiedź

http://www.fullspeedahead.com/faq/48/CRANKSETS-COMPATIBILITY'>http://www.fullspeedahead.com/faq/48/CRANKSETS-COMPATIBILITY

"Will an FSA crank work with my Campagnolo, SRAM, or Dura-Ace 9/10 speed?

Yes, FSA Cranks are compatible with all of the above. For more specific information see FAQs on Shifting."

Witaj. Masz racje nie jest to 100% pewne ale może się udać, tak stwierdził kolega z którym jeżdżę. Ma z przodu 52/39/24 (korba ultegra) z tyłu ma ultegre i z kasety wyciągnął 2 największe tarcze i mu to hula długie lata. Jest u mnie przestrzeń by dźwignąć klatke do góry.

Dostałem odpowiedź od sprzedawcy korby:

"Hello,the Gossamer crank-set with 53x39x30 is intended for assembly in race bikes with 67 mm bottom-bracket shell width and BSA thread and a 47 mm chain-line. If your Truvativ Firex has the same features then the Gossamer should fit."

Rozumiem, że oś suportu powinna mieć długość 67mm i gwint BSA a linia łańcucha to 47 mm. Dziwne, bo w aukcji jest podane 43 mm. Już nic nie rozumiem :)

Chyba znalazłem odpowiedź

http://www.fullspeedahead.com/faq/48/CRANKSETS-COMPATIBILITY

"Will an FSA crank work with my Campagnolo, SRAM, or Dura-Ace 9/10 speed?

Yes, FSA Cranks are compatible with all of the above. For more specific information see FAQs on Shifting."

Najwyższa zębatka jest jednak 52, w aukcji jest błędnie opisana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...