rikoss Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Witam wszystkich Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zastanawiam się nad zakupem roweru Merida Matts 10v rocznik 2011. Ten bardzo przypadł mi do gustu. Wczesniej myślałem nad Krossem Hexagon V3 Na zakup mam 1000-1200zł max 1300 Rower ma być używany dwa,trzy razy w tygodniu przez okres letni. Chciałbym aby posłuzył mi na wiele lat. Do jazdy po ulicy, chodnikach, jakieś wycieczki Czy to dobry wybór? Przy okazji proszę o pomoc w doborze rozmiaru ramy Mam 16 lat, 170 cm wzrostu 50 kg wagi
ziemian Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Witam Jeśli koniecznie chcesz MTB to w tej cenie zdecydowanie odpada Merida. Słaby osprzęt Najlepiej w tej cenie wypada KROSS A2 2009 full Alivio Najlepszy osprzęt w tej cenie jaki możesz dostać !!! http://allegro.pl/rower-kross-level-a2-17-alivo-kurier-gratis-i1678975584.html Rozmiar ramy również będzie dobry na ciebie przy tym wzroście. pozdrawiam
rikoss Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Napisano 22 Czerwca 2011 Merida Matts 10v jest duzo gorszy od tego A2 2009 ? Czy to tylko niewielka roznica
ziemian Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Różnica jest wielką przepaścią jeżeli chodzi o osprzęt. Kross o 2 klasy lepszy.
martinw Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Jedno mnie zawsze zastanawiało. Wszyscy polecają Krossy, wszyscy Krossami jeżdżą a choćby na takiej aukcji jaką podał Ziemian 20 wystawionych i zaledwie 1 opchnięty. W dodatku jest to cała seria z 2009r. zalegająca w magazynie! Paradoks. Co do w/w modelu Krossa a2 to dobre przerzutki, manetki, kaseta, amor. Średnia rama jak na serię xc. Słabe hamulce i fatalna korba.
ziemian Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 W rowerze za 1300zł nie ma wszstkich elemantów wysokiej klasy to jest oczywiste dlatego coś musi być trochę słabsze od innego elementu w tym przypadku akurat korba i hamulce o których się nie wypowiadam bo nie wiem sam mam tarczówki hydrauliczne... A że jest mały popyt to dlatego, że takich aukcji jest trochę, rowery są również w sklepach- to nie monopol. pozdrawiam
rikoss Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Napisano 23 Czerwca 2011 Prosze o jakies rady, opinie, sugestie dot. pierwszego postu
brt0555 Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Merida to slaby wybor jak masz do wyboru a2 level'a na deaore xt lub osprzecie alivio, jest jeszcze unibike evolution rowniez dobry rower, ale jak rower ma Ci sie przedewszystkim podobac to bierz to co Ci wpadlo w oko.
rikoss Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Napisano 23 Czerwca 2011 Merida to slaby wybor jak masz do wyboru a2 level'a na deaore xt lub osprzecie alivio, jest jeszcze unibike evolution rowniez dobry rower, ale jak rower ma Ci sie przedewszystkim podobac to bierz to co Ci wpadlo w oko. no merida matts 10v wpadł mi w oko, akurat mieści się w cenie 1,2k wiec bym brał ale jak wy piszecie że ostrzet katastrofa to szukam alternatywy tak serio jest aż taki słaby? wydaje mi sie że jak kosztuje 1200zł to nie jest to byle gówn*
brt0555 Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Wiesz, tu chodzi o to, ze marki tj. Merida, Scott,Specialized, Giant, Trek robią swietne rowery, jednak w tym przedziale cenowym, a nawet wyzszym lepiej wybrac cos z innym napisem na ramie, tu nie chodzi o to, ze ramy sa jakies super dobre za ta kwote, tu chodzi o marke. Tak samo jak masz do wyboru uzywanego mercedesa lub nowego opla. Jesli zalezy Ci na dobrym osprzecie, bardziej niz na firme to lepiej brac krossa a2 level, unibike evolution itp. Marki sa rowniez dobre, mniej znane, czesto niedocenione, ale za to maja swietny stosunek jakosc/cena. Jesli podoba Ci sie rama i wyglad meridy, to ja kup. Napisales ze bedzie uzywana glownie latem, wiec jakims typowym zapalencem nie jestes, wiec nawet taka merida mimo gorszego osprzetu spokojnie Ci wystarczy. Pozdrawiam!
rikoss Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Napisano 24 Czerwca 2011 Wiesz, tu chodzi o to, ze marki tj. Merida, Scott,Specialized, Giant, Trek robią swietne rowery, jednak w tym przedziale cenowym, a nawet wyzszym lepiej wybrac cos z innym napisem na ramie, tu nie chodzi o to, ze ramy sa jakies super dobre za ta kwote, tu chodzi o marke. Tak samo jak masz do wyboru uzywanego mercedesa lub nowego opla. Jesli zalezy Ci na dobrym osprzecie, bardziej niz na firme to lepiej brac krossa a2 level, unibike evolution itp. Marki sa rowniez dobre, mniej znane, czesto niedocenione, ale za to maja swietny stosunek jakosc/cena. Jesli podoba Ci sie rama i wyglad meridy, to ja kup. Napisales ze bedzie uzywana glownie latem, wiec jakims typowym zapalencem nie jestes, wiec nawet taka merida mimo gorszego osprzetu spokojnie Ci wystarczy. Pozdrawiam! brt0555 - dzięki za opinie , czekam jeszcze na sugestie innych użytkowników
Wafel Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 Już właściwie wszystko zostało powiedziane. Z takim budżetem najlepszy będzie A2 2009. 600th...
beskid Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 Wczoraj próbowałem czegoś sensowniejszego Ci poszukać ale w tym przedziale cenowym nie ma szans bo duża część napędów jest 7 rz. Kross przebija wszystkich ale nie mam zaufania do ich najtańszych ram a w tym przypadku na pewno tak jest. Jak by udało Ci się dobić z funduszami do 1500/1600 zł to byłby całkiem inny temat
rikoss Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Napisano 24 Czerwca 2011 fundusze to mam, możecie dawac propozycje nawet za te 1500zł jak to bedzie lepszy wybór ale ja chciałem przeznaczyc na nowy rower 1200zł gdyz rower bedzie mi służył do jazdy dwa, trzy razy w tygodniu i tylko w okresie letnim Myślałem że wystarczy te 1200/1300 zł
Wafel Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 @beskid, aj tam, nie siej defetyzmu Co takiego może się z tą ramą stać? Podczas jazdy pękają na pół tylko makrokesze, a każda rama liczącego się producenta, nawet z tych najtańszych modeli na pewno jest dość wytrzymała, żeby nikt im żadnego procesu nie wytoczył Prawda jest taka, że żaden producent nie chce tracić ani klientów, ani dobrego imienia przez produkcję bubli, kosztem kilku $$$ na produkcji jednej ramy. Poza tym nie wiesz, czy rama takiej Meridy nie jest robiona na tej samej linii co Krossa, tylko przez innego Tajwańczyka @rikoss, bo wystarczy Nie ma co przepłacać, jeśli rower będziesz użytkować tak jak napisałeś
rikoss Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Napisano 24 Czerwca 2011 Czyli w moim przypadku nie stracę dużo jezeli kupie meride 10v ?
Wafel Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 Merida jest dużo słabsza od Krossa, a tańsza tylko o 100 zł. Moim zdaniem dużo bardziej opłacalnym zakupem jest jednak Kross. TU jest nawet taniej.
rikoss Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Napisano 24 Czerwca 2011 Szczerze to w tym Levelu A2 z 2009 niepodoba mi się kolor, ta kierownica (taka prosta), no i troche układ ramy Jest jeszcze jakiś podobny model?
ziemian Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 Kolor spoko zgodze sie może się nie podobać, ale kierownica taka prosta to raczej nie chodzi ci o to że jest prosta tylko że mało bajerów tak??? To nie wiem co ty byś chcial mieć na kierze- normalna kierownica a ty widze szukasz roweru do szpanu jak tak to bierz tą merida to zaszpanujesz<haha>
rikoss Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Napisano 24 Czerwca 2011 Chyba jednak zdecyduje sie na tą Meride 10v to znaczy na 80% kupie bo - jeżeli bedę jeździł trzy razy w tygodniu przez lato to nie opłaca się kupować nie wiadomo jakiego dobrego ( ja tak uważam ) - podoba mi sie ten model i jego kolor - mieści sie w cenie - Level A2 z 2009 roku mi nie pasuje chyba że znajde jakiegoś nowego konkurenta A tak co do Was to dziękuje za wszystkie opinie i licze na więcej
mot4ba Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 Rozumiem że kobieta stawia wygląd nad właściwości jezdne i zastosowane materiały, ale facet ? Kross to lepszy wybór.
rikoss Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Napisano 24 Czerwca 2011 Rozumiem że kobieta stawia wygląd nad właściwości jezdne i zastosowane materiały, ale facet ? Kross to lepszy wybór. Nie tylko ja stawiam na kolor, pytałem kolege i też stwierdził że ten Level A2 z 2009 roku mu sie nie podoba On sie troche zna na rowerach i mi doradza abym kupił Mer Matts 10v
mot4ba Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 To czemu nas pytasz na forum skoro z góry i tak postawiłeś na meride podczas gdy wszyscy doradzają Ci krossa ?
Wafel Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 Powiedział, że "mu się nie podoba"? My też trochę się znamy na rowerach, sporo osób jest prawdziwymi pasjonatami, wielu jeździ na zawody, część robi to też zawodowo i iluż to potrafi godzinami siedzieć w garażu czy piwnicy, "dopieszczając" swoją maszynę... Rozumiem gdyby była duża różnica cenowa, ale... Ja ci tego Krossa znalazłem jeszcze taniej od Meridy! Już mówiliśmy, że osprzęt w Krossie jest dużo lepszy, rozmiar też jest w porządku, więc naprawdę nie ma tu nad czym się zastanawiać Decyzja należy do Ciebie, ale apeluję żebyś jeszcze raz przemyślał tę sprawę... Level nie wygląda chyba aż tak źle, żeby go przez to dyskwalifikować Jak chcesz mogę ci tu zrobić dokładną rozpiskę każdej części Meridy i Krossa, z porównaniem w jakich obszarach dany rower jest lepszy. Wyjdzie na to że Kross nokautuje Meridę pod każdym względem... No i jest tańszy!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.