Skocz do zawartości

[opona] przyczepna, lekka, tania - Street

RzemieN

Rekomendowane odpowiedzi

do wczesniejszego pytania roznica pomiedzy oponami w drutem i zwijanymi jest na masie,czesto nawet kolo 100gr maja roznicy tj np conti escape i escape pro...chco czest do wesrji zwijanej daja tez inne patenty jeszcze bardziej zwiekszajace cene i zmniejszajace mase

co powiecie o tym ?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79720000

Są rozne wersje ten oponki :D

Sprawdzila by sie w streecie ?

w opisie na allegro tej opony pisze znacznie mniejsze prawdopodobienstwo zrobienia "sneek". Co to sneek???

PS: Ja mam IRC Mibro 2.1, jest świetna, troche chuczy na asfalcie ale przyczepnosc BOSKA. Zwlaszcza na sniegu.

do wczesniejszego pytania roznica pomiedzy oponami w drutem i zwijanymi jest na masie,czesto nawet kolo 100gr maja roznicy tj np conti escape i escape pro...chco czest do wesrji zwijanej daja tez inne patenty jeszcze bardziej zwiekszajace cene i zmniejszajace mase

A czy jest roznica w trwadosci/ wytrzymalosci opony?

A czy jest roznica w trwadosci/ wytrzymalosci opony?
Zwijane opony są zazwyczaj z bardziej miekkiej gumy, dlatego "druciany" Continental, ma jeszcze niezłą wytrzymałośc, ale za to zwijany już niebardzo, oj niebardzo...

Nie zapomnijmy, że opony zwijane mają lepsza przyczepnośc oraz niższe opory toczenia...

Co do oponki street, to ja otwarcie moge powiedzieć, że 500gram, to jakaś paranoja jest i to ostra...opona do streetu ma być wytrzymała(K-Rad - pierwsza opona zrobiona w 100% z papieru :D ), mieć wysoki prób dobicia i trzymać się dobrze w warunkach streetowych. Wzór: Nokian XXX. Przy 2,4'x26" waży 1100 gram, a przecież jest prawie łysa. Pic leży w tym, że ma taki karakas mocny, że można jezdzić na bardzo niskim ciśnieniu(uzyskujemy ogromną przyczepność), ale ona nie będzie dobijać i powodować snake'ów. Bieżnik tak zrobiony, żebyś czuł się jadąc po kostce w mieście, jakbyś miał budapren na oponie, a na dircie nie rozwalał klockami profili(takie Gazzaloddi to ładnie orają sobie piach, nawet zbity). Więc ja nie doradzę takiej "500gramowej, oponki do streetu o niskich oporach toczenia", bo takiej najzwyczajniej nie ma...

aaaaa ja mowilem o zabezpieczeniu anitsnake w oponie a to co Ty masz to jest w obreczy a tutaj wyglada to tak ze miejsce w ktorym zazwyczaj ulega przecieciu detka przy dobiciu jest w tej obreczy rozplaszczone(szersze) przez co nie tak latwo ja uszkodzic.Czy trudniej sie zaklada to nie wiem bo nie miaem takich obreczy ale oponki a antysnake wchodza normalnie-porownywalnie z innymi.Co nie zmienia faktu ze jedne oponki wskakuja luzniej inne trudniej.

Ja po wieloktornym zakładaniu, mogę powiedzieć, że oponki wchodza mniej więcej w takiej kolejności

Najżej Nokian, potem Dębicia, potem Kenda a potem Continental :P

A szakq ładnie wytłumaczył o "AntiSnake", więc mi pozostaje tylko dadać, że opona wchodzi tak samo gładko, "nonproblemo" :)

to chyba bardzo duzo zalezu od modelu konkretnego bo u mnie najciezej np wchodzil michelin(X-front 2.1)potem Maxxis(highroller 2.1),Potem Maxxis jeszcze jakis,Debica(Tygrys),a reszta czyli miedzy innymi IRC(Backcountry 2.25)Tioga DH 2.1,Continental explorer 2.1 bardzo podbnie(stosunkowo latwo)a najlatwiej wchodzi mi conti escape pro 2.1...i badz tu madry-ogolnie nie wiem czemu ale modele zwijane wskakiwaly mi generalnie latwiej chocairz zdajsie wlozkna weglowe sa mniej rozciagliwe od stali...

IMO conti w zwyklych wersja tj bez dodatkowej ochronu bokow sa za delikatne do stretu,kuzyn na zjezdzie po kamyczkach nowiutkiego explorera zalatwil :(ja tez zjazd pokonywalem w moim zyciu chyba ze 100razy i zadna oponka nie nosila potem jakichs szczegolnych znakow(moze to byl pech ale scianki boczne maja dosc cienkie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...