Skocz do zawartości

[napęd] pomoc przy wymianie

buczkowice1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Bardzo proszę o radę w wyżej wymienionej i niżej opisanej sprawie.

Mam Gianta Terrago. Zrobiłem na nim ok 5 tyś. kilometrów, z czego ok 60% w ciężkim, górskim terenie.

Jeszcze nic nie było wymienione (bo nie było takiej potrzeby) i teraz już powoli zaczyna się sypać. W suporcie było słychać dziwne trzaski, ale czyszczenie na razie wystarczyło. Ostatnia usterka to ukręcona jedna część (najmniejsza zębatka) w kasecie - obraca się swobodnie bez oporu.

Nie muszę chyba dodawać, że łańcuch jest naciągnięty, zęby poprzeciągane, przerzutki ze sporymi luzami.

Rower jest na osprzęcie Deore (przednia przerzutka Alivio).

Proszę o radę czy jest sens wymieniać po części, czy wymienić jednorazowo wszystko, czyli: korba z suportem, kaseta + łańcuch, przerzutka tył/przód, manetki?

Kosztuje to raczej sporo, dlatego temat dla mnie warty przemyślenia.

Kolejne problem to jak już wymieniać to na co? Będę jeździł podobnie jak do tej pory, ale w proporcji 50/50 - szosa/góry.

Jeśli ktoś mógłby pomóc, to bardzo proszę o radę.

Napisano

Obawiam się,że czeka Cię co najmniej jednoczesna wymiana korb z suportem,kasety i łańcucha.Taka wymiana po części z tak zużytymi komponentami nic nie da,bo albo nowy łańcuch nie będzie trzymał się na zębach albo nowe zęby na starym łańcuchu. :confused: Z przerzutkami i manetkami można jeszcze poczekać.Pewne luzy nie oznaczają,że nie będą odpowiednio działać hyba,że to już zupełne klekoty. B)

Napisano

Myślałem, że właśnie tak się to skończy :-(

Bardzo proszę jeszcze o jakieś konkretne propozycje na co wymienić. Nie bardzo się orientuje czy np. korba SLX i kaseta z łańcuchem XT będzie dobrym wyborem, bo w sumie to koszt ok 650 zł + wymiana. Czy relacja cena-jakość jest zadowalająca, a może coś w stylu takiego Deore jak miałem.

Bardzo proszę o jakiś sensowne wskazówki czym się kierować. (Chcę jednocześnie sprzęt dobry, bo sporo jeżdżę i to moje podstawowe hobby).

Napisano

Jesli mówisz o dobrym sprzęcie,to dobrze pomyślałeś o korbie SLX.W zestawie z kasetą i łańcuchem XT,to najrozsądniejszy wybór co do ceny i jakości.Podobnego zestawu sam używam jak wielu innych już kolejny sezon i jestem zadowolony. :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...