buczkowice1 Napisano 21 Czerwca 2011 Napisano 21 Czerwca 2011 Witam wszystkich. Bardzo proszę o radę w wyżej wymienionej i niżej opisanej sprawie. Mam Gianta Terrago. Zrobiłem na nim ok 5 tyś. kilometrów, z czego ok 60% w ciężkim, górskim terenie. Jeszcze nic nie było wymienione (bo nie było takiej potrzeby) i teraz już powoli zaczyna się sypać. W suporcie było słychać dziwne trzaski, ale czyszczenie na razie wystarczyło. Ostatnia usterka to ukręcona jedna część (najmniejsza zębatka) w kasecie - obraca się swobodnie bez oporu. Nie muszę chyba dodawać, że łańcuch jest naciągnięty, zęby poprzeciągane, przerzutki ze sporymi luzami. Rower jest na osprzęcie Deore (przednia przerzutka Alivio). Proszę o radę czy jest sens wymieniać po części, czy wymienić jednorazowo wszystko, czyli: korba z suportem, kaseta + łańcuch, przerzutka tył/przód, manetki? Kosztuje to raczej sporo, dlatego temat dla mnie warty przemyślenia. Kolejne problem to jak już wymieniać to na co? Będę jeździł podobnie jak do tej pory, ale w proporcji 50/50 - szosa/góry. Jeśli ktoś mógłby pomóc, to bardzo proszę o radę.
marky5 Napisano 21 Czerwca 2011 Napisano 21 Czerwca 2011 Obawiam się,że czeka Cię co najmniej jednoczesna wymiana korb z suportem,kasety i łańcucha.Taka wymiana po części z tak zużytymi komponentami nic nie da,bo albo nowy łańcuch nie będzie trzymał się na zębach albo nowe zęby na starym łańcuchu. Z przerzutkami i manetkami można jeszcze poczekać.Pewne luzy nie oznaczają,że nie będą odpowiednio działać hyba,że to już zupełne klekoty.
buczkowice1 Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Napisano 21 Czerwca 2011 Myślałem, że właśnie tak się to skończy :-( Bardzo proszę jeszcze o jakieś konkretne propozycje na co wymienić. Nie bardzo się orientuje czy np. korba SLX i kaseta z łańcuchem XT będzie dobrym wyborem, bo w sumie to koszt ok 650 zł + wymiana. Czy relacja cena-jakość jest zadowalająca, a może coś w stylu takiego Deore jak miałem. Bardzo proszę o jakiś sensowne wskazówki czym się kierować. (Chcę jednocześnie sprzęt dobry, bo sporo jeżdżę i to moje podstawowe hobby).
marky5 Napisano 21 Czerwca 2011 Napisano 21 Czerwca 2011 Jesli mówisz o dobrym sprzęcie,to dobrze pomyślałeś o korbie SLX.W zestawie z kasetą i łańcuchem XT,to najrozsądniejszy wybór co do ceny i jakości.Podobnego zestawu sam używam jak wielu innych już kolejny sezon i jestem zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.