Skocz do zawartości

[napęd] Co będzie najkorzystniejsze do 1000zł

buckowina

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok, wielkie dzięki za pomoc, najprawdopodobniej zamawiał będę pod koniec tygodnia. Więc jeśli ktoś będzie miał jakieś inne propozycje co do napędu to z chęcią je rozpatrzę.

PS. Niestety przerzutka przednia nie będzie mi pasować bo mam ramę z linką u góry... A co myślicie o tej przerzutce:SLX FD-M660-10 DYNA-SYS 2011 ??

Napisano

To może moja propozycja jeszcze:

Manetki: XT SL-M770 290zł

Przerzutka tył: SLX RD-M662 155zł / XT RD-M772 205zł

Przerzutka przód: SLX FD-M661 84zł

Korba: Deore FC-M590 218zł

Kaseta: Deore CS-HG5011-32 79zł

Łańcuch:CN-HG73 59zł

W sumie 885zł z tylną przerzutką SLX lub 935zł z przerzutką XT.

A przerzutki będą pasowały obie - mają podwójny ciąg (linka może "iść" zarówno z góry jak i od dołu). Bardziej zastanowiłbym się, czy w ramie nie ma niczego, co mogłoby przeszkodzić w zamontowaniu przerzutki Down Swing (prowadnik poniżej obejmy), np. miejce na bidon (w niektórych ramach obejma trafia na śrubę). Wtedy trzeba rozejrzeć sie za jakimś Top Swingiem (konstrukcja jak tego FC-M660 Dyna-Sys - ale akurat do 9rzędowego napędu radzę 9rzędową przerzutkę).

Napisano

hmmm... najbardziej zależy mi na pracy tylnej przerzutki gdyż po latach jazdy na turneyu i sis, xt ma być przyjemnym odwykiem ;D

Czy na pewno SLX FD-M661 będzie pracowała jako up-swing?? z tego co wyczytałem w opisie nie ma tam wzmianki o pracy z górnym ciągiem.

Kolejne pytanie tyczy się kół: co myślicie o Takich ??

Napisano

Jak byk stoi jako druga kropa: "Podwójny ciąg". Na marginesie, górny ciąg nazywa się Top-Pull. "Swing" odnosi się tylko do konstrukcji. I masz złe podejście. Cały napęd ma dobrze działać, a na pracę przerzutki zresztą właśnie on wpływa.

Koło jak koło, obręcze ok - aczkolwiek są szerokie, piasty ok, tylko szprychy są niewiadomymi.

• Mod Team
Napisano

To może moja propozycja jeszcze:

Manetki: XT SL-M770 290zł

Przerzutka tył: SLX RD-M662 155zł / XT RD-M772 205zł

Przerzutka przód: SLX FD-M661 84zł

Korba: Deore FC-M590 218zł

Kaseta: Deore CS-HG5011-32 79zł

Łańcuch:CN-HG73 59zł

W sumie 885zł z tylną przerzutką SLX lub 935zł z przerzutką XT.

A przerzutki będą pasowały obie - mają podwójny ciąg (linka może "iść" zarówno z góry jak i od dołu). Bardziej zastanowiłbym się, czy w ramie nie ma niczego, co mogłoby przeszkodzić w zamontowaniu przerzutki Down Swing (prowadnik poniżej obejmy), np. miejce na bidon (w niektórych ramach obejma trafia na śrubę). Wtedy trzeba rozejrzeć sie za jakimś Top Swingiem (konstrukcja jak tego FC-M660 Dyna-Sys - ale akurat do 9rzędowego napędu radzę 9rzędową przerzutkę).

Jak Cyklotur to -3% będzie po przekroczeniu 500,-

Napisano

zawsze dobre i -3%

W międzyczasie obejrzałem pare testów gdzie porównują xt do sram x.0 co myślicie o tej przerzutce? Przyznam że zanim tutaj się tutaj udałem stawiałem właśnie na srama (x.5) ale że zebrałem trochę kasy to postanowiłem zaszaleć z shimano. Jednak nadal gdzieś mi krąży po głowie sram :D

Napisano

X.0 to nie ta półka cenowa. Jak już to X.7, może X.9. W sumie manetki X.9 i przerzutka tylna X.7 kosztowałaby w granicach kompletu XT.

Moim zdaniem to po prostu kwestia przyzwyczajenia. Mówi się, że SRAM chodzi bardziej twardo, zmiany biegów są bardziej zaakcentowane. Nie wiem, osobiście nie odczuwam aż takiej różnicy. Ale na pracę napędu nie mogę narzekać, zmiany są szybkie, krótkie.

Napisano

No i znalazłem Ci buckowina piękne kółeczka z mocowaniem tarczy na Center Lock SLX WH-MT15 za 430 zł lub te same tylko gdzie indziej WH-MT15 za 380 zł. Ja bym tych co proponujesz na pewno nie brał tylko właśnie te WH-MT15, mają piasty porównywalne z Deore więc to wystarczająca rekomendacja i droższe są tylko o 100/160 zł co spokojnie możesz zaoszczędzić na manetkach bo te SLX SL-M660 lub jakieś Deore będą wystarczające.

Mam taką zasadę, że napęd powinien być od jednego producenta i nigdy go nie mieszam i tobie też to radzę zwłaszcza kiedy SRAM jest uważany za drogi i nie specjalnie wytrzymały. Mam na mojej XT zaliczone 7kkm z czego ponad połowa to naprawdę ciężki teren i nadal pracuje jak nowa :)

Napisano

hmmm... przekonałeś mnie co do xt :D tylko że te kółka nie za bardzo mi pasują gdyż nie mam kasy na hamulce tarczowe... dlatego na razie chciałbym zamontować v-brakei a potem jak zbiorę kasę to dopiero tarczówki

Napisano

To może inaczej, ile pieniędzy możesz przeznaczyć na koła? Być może uda się złożyć coś sensownego.

Inna sprawa, że do fabrycznych kół trzeba podchodzić z pewnym dystansem. Uszkodzenie to lawina problemów. Dlatego do amatorskich zastosowań lepiej coś "zwykłego".

Napisano

A ja mam całkiem inne doświadczenie bo wolę kulki choć o maszynówkach nie wypowiem się krytycznie bo ich nie znam. Jeśli psycho użyłeś słowa "tylko" to moi skromnym zdaniem nie ma do tego podstaw bo moje LX po 7kkm spisują się znakomicie bez jakichkolwiek luzów i zaglądania do środka więc ich ewentualne wady nie są na pewno regułą :blush:

Napisano

Na całość mam 1300zł czyli jeśli wydam na napęd 1000zł to na koła mam 300zł (najlepiej jak by dało radę taniej). Od razu powiem że nie poradzę sobie ze złożeniem koła...

Coś mi się zdaje że chyba daruje sobie upgrade hamulców do tarczówek i ten sezon przejeżdżę na Tych kołach a jak będę zmieniał na tarczówki to zorbie tylko przód wymieniając koło na jakieś lepsze.

... Albo jeszcze inaczej wezmę przednie koło od starego roweru które w międzyczasie znalazłem i zastosuje je do nowego roweru(powinno przetrwać sezon) za to kupie lepsze koło tylne (~200zl).

Napisano

Nie ma w okolicy jakiegoś serwisu rowerowego aby ci je złożył?? Kurcze brakuje Ci z 400 zł aby mieć i koła i tarczówki.

Z tymi starymi kołami to dobrze kombinujesz. Uzbieraj na tarczówki i dopiero potem pomyśl o nowych.

Napisano

Jest serwis i to całkiem niedaleko tylko nie wiem czy złożą mi tam koło... Zamierzam po świętach popytać się w tym sklepie o koła. W międzyczasie znalazłem coś Takiego dla mnie idealne gdyż nie zamierzam na tył dawać tarczówek a i z budżetem krucho gdyż strasznie nie chcę oszczędzać na dodatkach jak kierownica, pedały itd.

Napisano

Jeśli w tym serwisie nie potrafią dobrać szprych i nypli, poskładać do kupy i wycentrować to omijaj z daleka. Co do tych kół które znalazłeś to jak najbardziej :thumbsup:

Napisano

Mam nadzieją, że to późna pora jest przyczyną tej niedyspozycji. Cofnij się do wcześniejszych postów i odszukaj ten od Fenthina i jeszcze raz przeczytaj co tam napisał w temacie podwójnego ciągu. A na dowód masz to http://hermesbike.pl/prz , pisze jest napisane jak wół Dual Pull -górny i dolny naciąg linki" :icon_mrgreen:

Napisano

A ja mam całkiem inne doświadczenie bo wolę kulki choć o maszynówkach nie wypowiem się krytycznie bo ich nie znam. Jeśli psycho użyłeś słowa "tylko" to moi skromnym zdaniem nie ma do tego podstaw bo moje LX po 7kkm spisują się znakomicie bez jakichkolwiek luzów i zaglądania do środka więc ich ewentualne wady nie są na pewno regułą :blush:

Napisałem, że "z mojego doświadczenia" :)a to właśnie zauważyłem że piasty na łożyskach kulkowych szybko mi łapały luzy. Ale to pewnie wina mojej wagi :P prawie 90kg i jazda głównie w ciężkim terenie (może i wina techniki przy szybkich zjazdach bo nie za bardzo skupiam się na delikatnym przejeździe przez przełomy i inne przeszkody:P )

Napisano

Waga tu nie gra roli bo przebijam Cię o 5kg :wallbash::laugh: i jeśli już mam kłopoty z kołami to ostatnio albo notorycznie uszkadzam z tyłu szprychy albo co częstsze po prostu mi pękają.

Napisano

Zacznijmy może od pytania: jakiej klasy były piasty na kulkach a jakiej na maszynach? Jedyna różnica między kulkami, a maszynami jest taka, że do kulek trzeba zajrzeć co jakiś czas, a do maszyn dopiero gdy złapią luzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...