Skocz do zawartości

[v-ki na tył] Shimano Deore vs Avid SD 5 lub inne ~50zł

mrpawel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaka v-ka na tył dla bikera ważącego ~70kg? Obręcz mam DM24. Zastanawiam się miedzy AVID SD 5 a Shimano DEORE. A może polecicie coś jeszcze w cenie około 50zł? ( max 60 ). Używam głównie przedniego hampla, tylni raczej jako dodatek, ale zależy mi na jego jak najlepszej skuteczności.

Napisano

W tej cenie chyba wszyscy polecą ci avid SD5 bo niedawno sam mialem ten dylemat i tak mi zasugerowali. Zmieniłem alivio na SD5 i jestem zadowolony, więc avid to najrozsądniejsza propozycja

Napisano

a i jeszcze jedno pytanie. Mam klamkomanetki shimano altus. Czy będa dobrze współpracowały z avid'ami 5? Bo klamek nie mam ochoty wymieniać ...

Napisano

różnie bywa - bo np do przerzutki sram'a nie polecają manetek shimano.... Ale jeśli z v-kami jest jak mówisz to ok, dzieki

Napisano

z przerzutkami to nie tylko nie polecają ale wręcz zabraniają. Bo sram jest w systemie ESP 1:1 a shimano 2:1, różnią się ilością linki przesuwanej przez manetke, do wielkości przesunięcia się przerzutki, czy jakoś tak :). Ale nawet na to jest lekarstwo bo SRAM sie zeszmacił :) i dostosował do shimano swoje produkty nową serią w systemie 2:1.

klamki swobodnie pasują, ja na przyklad klamek sram używałem wcześniej do shimano, a teraz do avidów i jest git :D

Gość Gość
Napisano

X L czyli nie oplaca sie kupowac??? Bo jest promocja na allegro za 160 zlotych komplet na dwa kola i dwie klamki (wszytsko LX)

Napisano

jeśli masz na myśli np. ten komplet http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80878754 to to żaden interes, bo klamki same kosztują 69 a komplet szczęk 90zł czyli razem nawet mniej :closedeyes: A skoro szczęki łapią luzy to po co robić sobie kłopot, jak w tej cenie możesz mieć komplet avid sd5

http://bike-center.home.pl/product_info.ph...products_id=198

To będą lepiej wydane pieniądze!

dzieki za rade bo szukyje sie do kupna hamulcow a kasy mam nie wiele i nie chce kupic jakiegos szajsu:)

Napisano

No pewnie że SD 5 dla mnie deore to szajs oprócz manetek ------>TYLKO TO IM SIĘ UDAŁO sam się zastanwaiem czy do mojej Meridki nie włożyć SD 5 albo SD 7 hmm wszytko od kasy zależy :closedeyes:<_<:blink:

Napisano

ale jest roznica miedzy zwyklimi deore a deore LX:) ale wierze wam naslowo ze AVID-y sa lepsze:)

Napisano

Sam niebawem będę zamawiał koledze komplet hamulców (klamki + szczęki). Szczęki - zdecydowałem się na AVID DIGIT 7, a co klamek - nie wiem czy warto dopłacać do klamek AVID SD7 (od FR-5 różnią się wagą, to jest ich minus, bo są cięższe. Mają też pokrętełko do regulacji, ale czy to jest aż tak duży plus :question: - niezbyt często się z tego korzysta :arrow: wiem, bo sam mam SD7 :) )

nie wiem, czy dopłacić te 20-30zł różnicy :glare: (kpl. AVID'a 7, czyli dwie klamki, dwie szczęki mogę mieć po 250zł :) )

Jakieś opinie, uwagii :question:

Pozdrawiam :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak dla mnie Avidy zawsze maja pierwszeństwo przed Shimano. Ich wielką zaleta jest swietna modulacja i precyzja hamowania, co połączono z duża siła ,sprawia ze hamowanie jest naprawde przyzwoite nawet w niskich modelach

Napisano

a co powiecie jeszcze o sram 5.0/7.0 ? 5.0 za 52zł, 7.0 za 70. Jak sram ma sie do avida 5 ? Jaka jest różnica miedzy 5.0 a 7.0 ( poza wagą i ceną ) i czy ew. warto było by dopłacić?

Napisano

7.0 mają oczywiście wymienne okładziny. Generalnie SRAMy sprawują się lepiej w ostrzejszej jeżdzie bo są dosyć pancerne (i dlatego ciężkie). W działaniu nie będzie wielkiej różnicy. Jeśli z wymiennymi okladzinami potrzebujesz to bierz SRAM 7.0 bo avidy z okładzinami SD7 to większy wydatek, jeśli nie to lepsze są avidy SD5 od 5.0 bo są lżejsze i hamują bardzo dobrze.

Napisano

W sumie do każdych możesz dokupić klocki z wymiennymi okładzinami a później wymieniać tylko okładziny, ale nie wiem czy jest sens inwestować w wymienne okładziny, a co do tematu to wybrałbym Avida SD 5, tani i bardzo dobry

Napisano

No czekam na oczkodowanie i bedzie maly przyplyw gotowki :030: . Ale zgadzam sie z intermis najpierw kupie SD5 a puzieniej sie klocki dokupi. A klameczki jakie do tego będą nalepsze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...