mrpawel Napisano 6 Stycznia 2006 Napisano 6 Stycznia 2006 Jaka v-ka na tył dla bikera ważącego ~70kg? Obręcz mam DM24. Zastanawiam się miedzy AVID SD 5 a Shimano DEORE. A może polecicie coś jeszcze w cenie około 50zł? ( max 60 ). Używam głównie przedniego hampla, tylni raczej jako dodatek, ale zależy mi na jego jak najlepszej skuteczności.
X-(L) Napisano 6 Stycznia 2006 Napisano 6 Stycznia 2006 W tej cenie chyba wszyscy polecą ci avid SD5 bo niedawno sam mialem ten dylemat i tak mi zasugerowali. Zmieniłem alivio na SD5 i jestem zadowolony, więc avid to najrozsądniejsza propozycja
mrpawel Napisano 7 Stycznia 2006 Autor Napisano 7 Stycznia 2006 a i jeszcze jedno pytanie. Mam klamkomanetki shimano altus. Czy będa dobrze współpracowały z avid'ami 5? Bo klamek nie mam ochoty wymieniać ...
X-(L) Napisano 7 Stycznia 2006 Napisano 7 Stycznia 2006 raczej każde klamki od V-brake współpracują z hamulcami V-brake...
mrpawel Napisano 7 Stycznia 2006 Autor Napisano 7 Stycznia 2006 różnie bywa - bo np do przerzutki sram'a nie polecają manetek shimano.... Ale jeśli z v-kami jest jak mówisz to ok, dzieki
X-(L) Napisano 7 Stycznia 2006 Napisano 7 Stycznia 2006 z przerzutkami to nie tylko nie polecają ale wręcz zabraniają. Bo sram jest w systemie ESP 1:1 a shimano 2:1, różnią się ilością linki przesuwanej przez manetke, do wielkości przesunięcia się przerzutki, czy jakoś tak . Ale nawet na to jest lekarstwo bo SRAM sie zeszmacił i dostosował do shimano swoje produkty nową serią w systemie 2:1. klamki swobodnie pasują, ja na przyklad klamek sram używałem wcześniej do shimano, a teraz do avidów i jest git
X-(L) Napisano 9 Stycznia 2006 Napisano 9 Stycznia 2006 LX są teraz dostępne z równoległym prowadzeniem i podobno to sie nie sprawdza i powstaja luzy
Gość Gość Napisano 9 Stycznia 2006 Napisano 9 Stycznia 2006 X L czyli nie oplaca sie kupowac??? Bo jest promocja na allegro za 160 zlotych komplet na dwa kola i dwie klamki (wszytsko LX)
X-(L) Napisano 9 Stycznia 2006 Napisano 9 Stycznia 2006 jeśli masz na myśli np. ten komplet http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80878754 to to żaden interes, bo klamki same kosztują 69 a komplet szczęk 90zł czyli razem nawet mniej A skoro szczęki łapią luzy to po co robić sobie kłopot, jak w tej cenie możesz mieć komplet avid sd5 http://bike-center.home.pl/product_info.ph...products_id=198 To będą lepiej wydane pieniądze!
Gość Gość Napisano 10 Stycznia 2006 Napisano 10 Stycznia 2006 jeśli masz na myśli np. ten komplet http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80878754 to to żaden interes, bo klamki same kosztują 69 a komplet szczęk 90zł czyli razem nawet mniej A skoro szczęki łapią luzy to po co robić sobie kłopot, jak w tej cenie możesz mieć komplet avid sd5 http://bike-center.home.pl/product_info.ph...products_id=198 To będą lepiej wydane pieniądze! dzieki za rade bo szukyje sie do kupna hamulcow a kasy mam nie wiele i nie chce kupic jakiegos szajsu:)
bikemaniak Napisano 10 Stycznia 2006 Napisano 10 Stycznia 2006 No pewnie że SD 5 dla mnie deore to szajs oprócz manetek ------>TYLKO TO IM SIĘ UDAŁO sam się zastanwaiem czy do mojej Meridki nie włożyć SD 5 albo SD 7 hmm wszytko od kasy zależy
Gość Gość Napisano 11 Stycznia 2006 Napisano 11 Stycznia 2006 ale jest roznica miedzy zwyklimi deore a deore LX:) ale wierze wam naslowo ze AVID-y sa lepsze:)
ralf Napisano 11 Stycznia 2006 Napisano 11 Stycznia 2006 też bede kupował ten zestawik http://bike-center.home.pl/product_info.ph...products_id=198 a ktos pisał na forum ze miedzy SD5 a SD7 jest tylko różnica wagi, i sa z klamkami droższe o jakies 80zł.
ralf Napisano 12 Stycznia 2006 Napisano 12 Stycznia 2006 no materiał inny bo SD7 sa lzejsze, ale budowa ta sama chyba.
Kosmita Napisano 12 Stycznia 2006 Napisano 12 Stycznia 2006 Sam niebawem będę zamawiał koledze komplet hamulców (klamki + szczęki). Szczęki - zdecydowałem się na AVID DIGIT 7, a co klamek - nie wiem czy warto dopłacać do klamek AVID SD7 (od FR-5 różnią się wagą, to jest ich minus, bo są cięższe. Mają też pokrętełko do regulacji, ale czy to jest aż tak duży plus :question: - niezbyt często się z tego korzysta :arrow: wiem, bo sam mam SD7 ) nie wiem, czy dopłacić te 20-30zł różnicy :glare: (kpl. AVID'a 7, czyli dwie klamki, dwie szczęki mogę mieć po 250zł ) Jakieś opinie, uwagii :question: Pozdrawiam
CR7 Prezes Napisano 22 Stycznia 2006 Napisano 22 Stycznia 2006 Jak dla mnie Avidy zawsze maja pierwszeństwo przed Shimano. Ich wielką zaleta jest swietna modulacja i precyzja hamowania, co połączono z duża siła ,sprawia ze hamowanie jest naprawde przyzwoite nawet w niskich modelach
mrpawel Napisano 25 Stycznia 2006 Autor Napisano 25 Stycznia 2006 a co powiecie jeszcze o sram 5.0/7.0 ? 5.0 za 52zł, 7.0 za 70. Jak sram ma sie do avida 5 ? Jaka jest różnica miedzy 5.0 a 7.0 ( poza wagą i ceną ) i czy ew. warto było by dopłacić?
X-(L) Napisano 25 Stycznia 2006 Napisano 25 Stycznia 2006 7.0 mają oczywiście wymienne okładziny. Generalnie SRAMy sprawują się lepiej w ostrzejszej jeżdzie bo są dosyć pancerne (i dlatego ciężkie). W działaniu nie będzie wielkiej różnicy. Jeśli z wymiennymi okladzinami potrzebujesz to bierz SRAM 7.0 bo avidy z okładzinami SD7 to większy wydatek, jeśli nie to lepsze są avidy SD5 od 5.0 bo są lżejsze i hamują bardzo dobrze.
czaja188 Napisano 25 Stycznia 2006 Napisano 25 Stycznia 2006 A ja potrzebuje tylko na tył jakies V'ki z klamką i wymiennymi okładzinami. Co wybrać? Jeżdże (powiecmy) w XC i maratonie.
X-(L) Napisano 26 Stycznia 2006 Napisano 26 Stycznia 2006 wymienne okładziny zawężają grono. Chyba Avidy 7 będa najlepsze, no chyba że cierpisz na nadmiar gotówki
intermis Napisano 26 Stycznia 2006 Napisano 26 Stycznia 2006 W sumie do każdych możesz dokupić klocki z wymiennymi okładzinami a później wymieniać tylko okładziny, ale nie wiem czy jest sens inwestować w wymienne okładziny, a co do tematu to wybrałbym Avida SD 5, tani i bardzo dobry
czaja188 Napisano 26 Stycznia 2006 Napisano 26 Stycznia 2006 No czekam na oczkodowanie i bedzie maly przyplyw gotowki :030: . Ale zgadzam sie z intermis najpierw kupie SD5 a puzieniej sie klocki dokupi. A klameczki jakie do tego będą nalepsze?
bikerman Napisano 26 Stycznia 2006 Napisano 26 Stycznia 2006 Avidy bez dwóch zdań sam pędzam i jestem bardzo z nich zadowolony
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.