Skocz do zawartości

[Rama] Dla żony

s1810

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Moja luba chce górala :icon_lol: , a ja składam sobie fulla, więc zostaje mi sporo fajnych cześci z mojego XC, które dostanie moja luba.Niestety wybór ram z geometrią damską jest mikry, wiec pytam szczególnie kobiet jak się sprawuje rama męska w zastosowaniu przez kobiete. Dodam ,żę moja Kasia ma 156 wzrostu /taka szczypawka/ jazda raczej delikatna /lasy/ ,ale mam niecne plany wciągnięcia ją w trochę coś trudniejszego :devil:

Pozdrawiam

Napisano

Myślę,że nie musi być koniecznie rama ze specialnym przeznaczeniem dla kobiet.Najważniejsze aby rozmiarowo była jak najlepiej dobrana. :thumbsup:

Aktualnie z nówek dla nie dużych pań na Allegro jest coś takiego;

Cube Access WLS SL

Natomiast jest jeszcze taka "normalna"używana rama o małym rozmiarze;

Rama SCOTT Voltage YZ25

Co do rozmiaru ramy,to 16-stka byłaby też odpowiednia taka jak np.tu;

CUBE LTD CC DISC

Napisano

Rama jako jedna z podstawowych elementów roweru jest jak mniemam niezbędna by rower powstał, właśnie tego chce moja luba - roweru . Wiem czego chce moja żona i dlatego nie jest tak łatwo mi kupić , również wiem jak ważne jest dokładne dobranie odpowiednich części by jazda dawała radośc,a nie walkę z rowerem. Jeździmy wspólnie trasy ,które wymagają rowerów MTB, trekingiem jej jest bardzo ciężko. Przejechała się moim MTB i innego roweru już nie chce. Szkoda ,że na forum tak mało kobiet.

Jest krótsza i 1,2cm co można zniweloweć kształtem kierownicy oraz długością mostka.

Napisano

Dlatego może lepiej niech żona przymierzy się do kilku rowerów (w tym damskich) a potem zdecyduje, bo widzę, że to Ty decydujesz, czego chce żona.

Jakoś nie zauważyłem żeby kobietom podobały się czerwone czy czarne ramy ;)

Napisano

No nie wiem , ale moja już mi zapowiedziała ,że kierownica to ma być czerowona :D kobiety są nie do przewidzenia . Pewnie kolejny raz poszukamy w rowerowych małych rozmiarów do przymiarki ,co nie jest takie proste bo tylko jakieś holendry dla kobiet sprowadzją a MTB to w rozmiarze poniżej 17" to rarytas.

Napisano

W Opolu to chyba się coś znajdzie, np. coś z ram Cube WLS , tu :

http://www.skiteam.pl/dealerzy/Cube/58-rove-pl/

Lub może coś tu :

http://sport-bike.pl/

Nie twierdzę, że trzeba kupować Cube, ale przymierzyć się można.

Moja żona jeździ na rowerze z taką ramą :

http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1504

I bynajmniej jest to typowy góral, z amorem R7, napędem Sram7/XT a nie żaden turystyk ;)

Napisano

A czy jest szansa dostania na PW zdęcie tego roweru by moja żona go zobaczyła, bo mi ta rama też się podoba.

Napisano

Dzięki Rulez , mam jeszcze pytanie czy jest możliwość zamontowania bagażnika na tej ramie, bo czasem żona zabiera sakwy .

Dzięki Rulezowi rama kupiona Accent Parana perłowo-czerwona 16" kupiona :icon_mrgreen:

Napisano

Niestety rama nie ma otworów do montowania bagażnika, natomiast haki koła wykonane sa w taki sposób, że jeśli jesteś majsterkowiczem możesz wywiercić w nich otwory i nagwintowac.

Napisano

Próbuję wyjaśnić żonie ,że sakwy + bagażnik na paro godzinną wyprawę to zbędny ciężar, lepiej zabrać mały plecak lub pseudo bagażnik mocowany do sztycy i do tego torbo-sakwa 7l. Jeżeli się uprze to zmajstruje dziurki i zamontuje bagażnik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...