rozbujnik Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam, potrzebuję wymienić kilka części w rowerze i generalnie hamulce są praktycznie na pierwszym miejscu, stąd moje pytanie.... Jeżdżę głównie po mieście, jednak lubię pojeździć dość szybko i ostrzej...a także pojechać gdzieś do lasu itp. Kumpel namawiał mnie do kupna hamulców v'brake avid digit 5, powiedział że powinny mi wystarczyć, jednak zastanawiam się nad tarczowymi, jednak jak tarczowe to znów dylemat...mechaniczne czy też hydrauliczne, hydrauliczne ponoć dużo lepsze, jednak też droższe... A jeżeli chodzi o tarczowe, to pewnie też wymiana koła wchodzi w grę, więc dodatkowe koszta? Posiadam Schwinn MESA GS i z tego co kolega mówił, to bodajże jak pamiętam, piastę i szprychy trzeba wymienić, więc lepiej pewnie całe koło ... Generalnie zależy mi na wymianie na początek hamulca na tył, przód na razie zostawmy w spokoju, niech poczeka na lepsze czasy finansowe . A piszę tu dlatego, ponieważ chciałem zasięgnąć opinii większej liczby doświadczonych w tym temacie osób i mam nadzieję, że pomożecie mi wybrać coś co będzie dla mnie odpowiednie w sensie cena/jakość. Wiem, że jeśli chodzi o V'ki, to moje koszty będą dotyczyły tylko hamulca i klamek, a tarczowe...to jak pisałem wyżej wiąże się pewnie z wymianą koła itp...więc muszę sobie to wszystko przeanalizować, jednak potrzebuję do tego jakichś konkretnych modeli hamulców, a najlepiej kosztów wszystkiego co potrzebne do zamontowania tarcz na tył. Mam nadzieje, że nie zagmatwałem zbytnio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Po pierwsze. Jakim funduszem dysponujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 po drugie czy chcesz wywalać kołą itd. żeby zamontować tarcze? Powiem tak, jeśli jeździsz tylko po mieście i ścieżkach leśnych vki wystarczą. Tarcze są potrzebne jak jeździsz w górach, ciężki teren, jeździsz w deszczu lub śniegu bo vki są wrażliwe na wilgoć, ważysz ponad 100 kg lub bo chcesz tarcze dobre vki są tak samo prawie skuteczne jak tarcze, tylko zużywają obręcze, ewentualnie załóż na przód tarczę 180 na tył vka wystarczy i masz kompromis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 No więc tak... 1. Fundusz...muszę zobaczyć jaki koszt jest danej rzeczy 2. Ważę ok 95kg 3 Pewnie będę musiał wymienić koła, jeżeli bym chciał założyć tarcze, dlatego też chcę się dowiedzieć jaki będzie koszt całkowity tego, jak pisałem nie jeżdżę po górach, więc nie musi być to górna półka. W sumie to kumpel z serwisu powiedział, że tylne koło i napęd jest trochę zajechany, ponieważ gdy zakręci pedałami i puści je, to razem z kołem kręcą się też pedały, a to ponoć dobrze nie wróży... Ja tam się nie znam 4. Deszcz mi nie przeszkadza i jeżdżę, gdy pada, więc wilgoć wchodzi w grę. 5. Jak już pisałem, chcę zmienić na razie tylko tył hamulców, wiem że wielu z Was powie, że głównym hamulcem jest przedni i szanuję Wasze zdanie, jednak chcę zacząć od zmiany tyłu i mam nadzieję, że też to "uszanujecie" . 6. Jeżeli okaże się, że tarcze wyjdą 4razy drożej niż v'ki to pewnie wezmę v'ki...bo nie stać mnie, ale naprawdę się poważnie zastanowię, ponieważ wolę wydać trochę więcej i mieć inwestycję na przyszłość niż potem znowu myśleć czy znowu tarcze czy jeszcze lepsze v'ki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmb Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Po tym co piszesz radziłbym tanie hydrauliki. O niebo lepsze dzialanie(siła,modulacja, na mokrym) . Piszesz ze bębenek w tylnym kole zajechany(pedaly sie same obracaja) to i tak Cię czeka wymiana piasty. Jeśli masz wystarczające fundusze na hydrauliki, to bierz. Bedziesz zadowolony. Poszukaj po allegro używek i kół i hampli, często można wyrwać coś dobrego w niskiej cenie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 no tylko dolicz jeszcze manetki, bo je też musisz zmienić - zawsze możesz kupić dobre mechaniki bb7 avida będą lepiej działały niż tanie hydraULIKI DEORE (jeździłem na nich) i nie musisz wymieniać manetek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Ja bym najpierw wymienił hamulec z przodu, ponieważ to tam jest główna siła hamowania umiejscowiona. Im lepszy przód tym szybciej wyhamujesz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Zdaje sobie sprawe, ze kolo do wymiany, dlatego prosilbym o jakies zestawienie tego wszystkiego...a jesli chodzi o uzywki, to jednak wolalbym zeby czesci byly nowe . Manetke i tak chce wymienic na nowa, a te avidy bb5 i bb7 jak sie sprawuja? Gosciu w jakims tam serwisie wspominal ze poleca hydrauliki deore, a Wy odradzacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 BB5 to bardzo dobre hamulce o dobrym współczynniku cena/jakość BB7 to potężna kotwica, nawet na tarczy 160mm potrafią przebić tanie hydrauliki (J3, czy Deore) - sprawdzane w praktyce Z hydraulików, hm.. używane SLX? Bardzo fajne i mocne hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Na allegro jest mnóstwo ofert kół i hamulców, nie idź na łatwiznę forumową Koła dzielą się na "gotowce" czyli fabrycznie złozone, np oferowane przez firmę mavic. Podstawowy, dobry model to mavic crossride, występuje w wersji do v-brake, druga do v-brake i pod tarczę, trzecia tylko pod tarczę. Cena nowych między 600 a 700 zł. Druga grupa kół to koła składane, tu zestawy mogą być bardzo różne. Przy twojej wadze minimum 32 szprychy lub więcej. Obręcze kapslowane (to jest widoczne na zdjęciach), piasty novatec mają dobry stosunek jakość cena. Popularne są też piasty shimano, to już zależy kto co lubi. Tu cena może być poniżej 600 zł za parę jednak nie schodziłbym za bardzo z tego pułapu. Z hamulców tarczowych mechanicznych avid bb5 lub bb7. Z hydraulicznych nowe shimano z tego roku, np 445, ze znośną ceną, ok 280 zł na allegro. Do tego dwie tarcze czyli hamulce całość za ok 400 zł. Suma to ok 1000 zł. Wg mnie starsze modele shimano są zakupowym szczęściem lub nieszczęściem. Jeśli twoje koła są juz padnięte (piszesz o tym z tyłu) to i tak czeka cię inwestycja. Lepsze v-brake nie będą tańsze niż tarczówki, do tego chcąc mieć dobry zestaw będziesz musiał kupić dobre dźwignie. Różnica kosztu inwestycji to może ze 200 zł. Zużycie klocków wg mnie wolniejsze przy tarczówkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 A jaka bedzie roznica miedzy bb 5 i 7, a juicy 5 np tymi http://allegro.pl/avid-juicy-5-tyl-is-160-mm-bike-arena-i1635437603.html , rozumiem ze w tym zestawie jest wszystko co potrzebuje do hamulca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 za 150 zł masz komplet SD7 które są rewelacyjne, a tutaj dasz 2x więcej tylko za jeden hampel, jak nie jeździsz ekstremalnie to reszte kasy wrzuć w coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Dokładnie tak jak kolega napisał, nie ładuj kasy w hamulce tylko , a jak nie stać cię na koła nówki to mam do sprzedania alexrims koło montowane w rowerze giant yukon(1700 zł) wtedy, całkiem przyzwoitej jakości pod vki i pod tarcze, więc możesz każdy hamulec zamontować, koła w bardzo dobrym stanie, cena też (180) zł za komplet, możesz je sprawdzić osobiście jak jesteś z okolic Poznania, piasta na kasetę. A hample kup mechaniki bb 7 (są dużo lepsze od 5) mogą być też używki, tam nie ma co się zepsuć Stracisz razem 300 zł i masz komplet za nieduże pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macieksz Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Ja osobiście zostałbym przy dobrych v-kach. Jako użytkownik obu systemów w różnych rowerach stwierdzam, że dobre v-ki wystarczają w 100% w przypadku niewyczynowego użytkowania roweru. Sam mam jakieś niefirmowe ramiona i klocki author 3cc. Jeździłem na nich z sakwą, po górach, po górach z sakwą i jedyna ich wada to, że przy długich zjazdach cierpią obręcze o ile na trasie jest błoto. Naprawdę nic więcej nie potrzeba. Może od czasu do czasu umyć obręcz i klocki. Kolejnym plusem v-ek jest banalna regulacji i ewentualne naprawy. I wcale nie musisz kupować avidów sd7, tańsze też dadzą radę (alivio/deore/lx itp). A koło jak już trzeba będzie wymianić to kupisz z piastą pod tarczę i obręczą pod v-ki. No chyba, że od razu chcesz wydać 500 zł, ale może okazać się, że efekty są niewspólmierne do wydatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 zawsze możesz kupić dobre mechaniki bb7 avida będą lepiej działały niż tanie hydraULIKI DEORE (jeździłem na nich) i nie musisz wymieniać manetek Jeśli już narzekasz na Deore to pisz konkretnie co z nimi jest nie tak bo moje BR-M535 po 7kkm spisują się doskonale i poza wymianą klocków nic przy nich nie robię. W temacie tarczówek to jeśli nie katujesz sprzętu po górach czy lesie i co najważniejsze nie masz za często do czynienia z błotem to v-ki spokojnie ci wystarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 a nikt nie wspomniał że plusem tarczówek może być to, że przy przyszłej zmianie amorka nie mamy problemów , do czego zmierzam, jeżeli będzie rozglądał się za r7/sid/rebą w przyszłości to 90% używek na allegro niestety ma mocowanie tylko na tarcze :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 No więc tak, najprawdopodobniej kupię bb7, klamki sd-7, co do tarczy to co sądzicie o tej z tego linku http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_mechaniczny-hamulec-tarczowy-bb7-AVID__P_53122222-53010001__PZTA_1__PD_53010574.html ? Nie wiem jeszcze ile mi tam kolega rabatu załatwi, dlatego muszę patrzeć też na promocje w sklepach internetowych . Hmm no więc tak, będę na razie kupował tylko na tył hamulce, przednie dają jeszcze radę o dziwo... No więc co potrzebuję jeszcze zmienić, żebym mógł je na koło założyć (pewnie nie będzie to to samo koło, które teraz mam) ? Jak już pisałem wcześniej prosiłbym o konkretne modele. Co do tych kół jeszcze, to czy mogę zmienić teraz jedno koło, a jak już dozbieram to drugie ? Nie musi być ono jakieś super...bo nie jeżdżę wyczynowo, jak mówiłem głównie to po mieście tak ostrzej...a jakiś teren to od czasu do czasu, raczej rzadziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 a dlaczego nie? To jest twoja sprawa, a koła nie muszą być takie same Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 a dlaczego nie? To jest twoja sprawa, a koła nie muszą być takie same No to dobrze , a w takim razie jakie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Nasunelo mi sie jeszcze jedno istotne pytanie... W innym temacie kompletuje naped, tzn lancuch, korbe i kasete, czy musze jakos specjalnie dobierac tamte elementy, zeby hamulec i nowe kolo pasowaly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Nasunelo mi sie jeszcze jedno istotne pytanie... W innym temacie kompletuje naped, tzn lancuch, korbe i kasete, czy musze jakos specjalnie dobierac tamte elementy, zeby hamulec i nowe kolo pasowaly? Pamiętaj tylko żeby koło kupić pod kasetę a nie wolnobieg. Piasta do tarczy , felga do v-ek lub dwa w jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 To juz sie pogubilem...po co felge do v'ek skoro tarcze chce? A moglibyscie jakies kolo mi zaproponowac? Tak zeby nie bylo zbyt drogie . I rozumiem, ze opone tez ta co mam moge zostawic, bo jak na razie jest w dobryd stanie? A jaki rozmiar tarczy do tego hamulca na tyl? Myslalem nad 185mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Jak tarcze to felgi nie aktualne do v-ek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 23 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Na tyle wystarczy Ci tarcza 160mm, jeśli chcesz przyoszczędzić na wadze to zakładaj 140mm, ale ona komicznie wygląda Jeśli nie zamierasz zakładać w przyszłości v'ek to rzeczywiście nie potrzebujesz obręczy pod nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Ok, to w takim razie sprawę hamulca mam załatwioną już raczej... , przynajmniej jeżeli chodzi o wybór. A co do tego koła, to mam zakładać oddzielny temat w innym dziale, czy już tutaj coś dobierzemy razem ? Niestety nie mogę edytować już posta...więc z góry przepraszam, że piszę jeden pod drugim. Jeżeli mam tutaj taki zestaw - http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_mechaniczny-hamulec-tarczowy-bb7-AVID__P_53122222-53010001__PZTA_1__PD_53010574.html to po za manetką co potrzebuję dokupić jeszcze do niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.