Darek14 Napisano 20 Czerwca 2011 Napisano 20 Czerwca 2011 Kupiłem nową crossową ramę Scotta i będę składać rower (hamulce v-brake). Chciałbym mieć lekkie, mocne i trwałe koła Czy obręcze Mavic A719 (tylko i wyłącznie 36 szprych), szprychy DT 2mm i piasty XT będą dobrą opcją? Czy może: - obręcz DT Swiss 540 (tylko nie wiem jeszcze czy jest w Polsce dostępna) - jakieś piast na łożyskach maszynowych. Jeśli tak to jakie? Czy koło dać zapleść na 3 krzyże czy jakoś inaczej? Serwis proponuje mi szprychy Sapim - czy są porównywalne jakościowo z DT? Jeśli szprychy DT, to który model?
dawid Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 Mogę sapima polecić, składam dużo kół na tych szprychach i problemów nie ma. Co do obręczy to jeszcze masz alex rimsa dh19, rigida zac 2000. Piasty to jeszcze wchodzą w gre novateci. Co do zaplotu, skoro chcesz pod vki to tył na 3 krzyże (tu nie ma co kombinować, jedyne wyjście przy tej ilości szprych) przód możesz dać na 2 krzyże ewentualnie 1, koła będą sztywniejsze i mocniejsze, jedynie kołnierze piasty będą trochę bardziej cierpieć, ale powinny spokojnie wytrzymać. Z dostępnością obreczy dt w PL jest słabo. Pozdrawiam
Darek14 Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 Dzięki za informację. Rzeczywiście -o czym się przekonałem w międzyczasie- DT 540 są na ten moment nieosiągalne w Polsce. Jutro powinny dotrzeć do mnie Mavic A719. Szprychy wezmę Sapim lub DT 2mm. Wszystko czarne. Piasty XT, ale ciężko dostać na 36 szprych i V-brake. Muszę szukać. Nie wiem też czy piasty XT do V-brakeów występują czarne.
Darek14 Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Napisano 29 Czerwca 2011 Obręcze już mam i dzisiaj poszedłem do sklepu/serwisu rowerowego spytać o termin zaplecenia kół i serwisant STANOWCZO doradzał -zamiast XT- piasty na łożyskach maszynowych DT ewentualnie Novateca. I teraz jestem cały głupi: dać XT czy takie jak doradzał serwisant? A jeśli DT lub Novateci to które modele?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.