Humanista Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam, Mam mały problem z regulacją moich mechanicznych tarczówek. Mam rowerek niskiej klasy, za tysiaka. Zamocowali mu Promaxy DC-400. Na razie nie mam z nimi jakich większych problemów, ale chciałbym trochę popracować nad siłą hamowania, a konkretnie interesuje mnie skrócenie skoku klamki niezbędnego do maksymalnego zaciśnięcia klocków. Na razie skróciłem linkę na hamulcu i reguluję sobie wszystko baryłkami, ale mimo wszystko hamulec nie pracuje tak, jak bym tego oczekiwał. Tarcza niestety nie jest idealnie w osi. Nie jest to jakieś znaczące skrzywienie, ale przez to nie mogę ustawić klocków "na włos" od tarczy. Boję się na razie odkręcać tarczę i samodzielnie ustawiać, żeby nie pogorszyć sprawy. Stąd moje pytanie: czy da się jakoś skrócić skok klamki metodą inną niż skrócenie linki na zaczepach, regulacja baryłkami lub inne metody przybliżające klocki do tarczy? Zaznaczam, że nie planuję na razie wymiany podzespołów, chcę ten rower zajechać i ewentualnie za jakiś czas składać coś porządnego. Przygodę z rowerem zacząłem niedawno, więc chcę trochę okrzepnąć, zanim wydam 5 tysia na sprzęt Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Stąd moje pytanie: czy da się jakoś skrócić skok klamki metodą inną niż skrócenie linki na zaczepach, regulacja baryłkami lub inne metody przybliżające klocki do tarczy? Nie znam sposobu na zmniejszenie skoku klamki, który jest inny niż przybliżenie klocków do tarczy i podejrzewam, że takowego nie ma, bo patrząc na logikę, to innej możliwości nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Humanista Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Nie znam sposobu na zmniejszenie skoku klamki, który jest inny niż przybliżenie klocków do tarczy i podejrzewam, że takowego nie ma, bo patrząc na logikę, to innej możliwości nie ma Taa, tego się właśnie obawiałem, ale miałem nadzieję, że są jakieś tricki Może nie zaraz wielokrążek, ale jakaś mała modyfikacja nietrudna do zrobienia. No nic, maksymalnie przybliżę, a jak ciągle nie będzie dość to wezmę się za tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.