Skocz do zawartości

[nyple] - rozmiar nypla a dobór klucza

Marty

Rekomendowane odpowiedzi

Raz kozie śmierć - spytam się. Najwyżej będzie na przyszłość dla żółtodziobów.

Centrowanie, kupno klucza, takie rzeczy można znaleźć na forum, jednak laika może zgubić.. rozmiar nypla. Wiem, że są różne kolory, odpowiadające danej średnicy i lepiej kupować dedykowane zamiast uniwersalnych trójkątów. Jednak ja nie wiem jaki mam rozmiar nypli, czy jednak te 0,1 mm nie ma większego znaczenia?

klucz najmniejszy jaki wchodzi na nypel. im ciaśniej tym lepiej. najlepiej wybrać się do sklepu z nyplem lub kołem

nyplami kręci się delikatnie i o 1/8 obortu, więc za dużym kluczem też idzie to zrobić, tylko im większy luz na kluczu, tym delikatniej trza kręcić.

druga sprawa to taka, że jeśli nie wiesz jaki klucz, to raczej nie umiesz centrować i możesz więcej zepsuć niż naprawić

centrowanie nie powinno kosztować więcej niż 20,- za koło i czyni się to nie częściej niż kilka razy do roku u dobrego inżyniera szprychy

bez centrownicy i doświadczenia ciężko jest zrobić to dobrze.

trzecia sprawa to taka, że jeśli potrzebujesz centrowania częściej niż sporadycznie, to trzeba mocniejszych obręczy lub ćwicz technikę jazdy, żęby nie jeździć jak czołg po krawężnikach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...