Marty Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Raz kozie śmierć - spytam się. Najwyżej będzie na przyszłość dla żółtodziobów. Centrowanie, kupno klucza, takie rzeczy można znaleźć na forum, jednak laika może zgubić.. rozmiar nypla. Wiem, że są różne kolory, odpowiadające danej średnicy i lepiej kupować dedykowane zamiast uniwersalnych trójkątów. Jednak ja nie wiem jaki mam rozmiar nypli, czy jednak te 0,1 mm nie ma większego znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 A co jest złego w uniwersalnych? Tym bardziej w Twoim przypadku gdy nie wiesz jakie masz nyple. A różnica w wielkości jest istotna, za dużym zrobisz nyple okrągłe. Bierz uniwersalny (byle nie taki za 3,50,-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wichu Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 najlepiej kupic taki klucz do jednego rozmiaru nypli, tzw motylek. Przerabiałem rózne klucze ale ten jest mega dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Jeżeli nie chcesz pozaokrąglać krawędzi nypla to zdecydowanie ta dziesiątka milimetra ma znaczenie. Jak zmierzyć? W najprostszy sposób, używając suwmiarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 do standardowych nypli do szprych 2mm jest motylek z oznaczeniem 0, choć oznaczenie na okrągłym kluczu to 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnyADV Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 klucz najmniejszy jaki wchodzi na nypel. im ciaśniej tym lepiej. najlepiej wybrać się do sklepu z nyplem lub kołem nyplami kręci się delikatnie i o 1/8 obortu, więc za dużym kluczem też idzie to zrobić, tylko im większy luz na kluczu, tym delikatniej trza kręcić. druga sprawa to taka, że jeśli nie wiesz jaki klucz, to raczej nie umiesz centrować i możesz więcej zepsuć niż naprawić centrowanie nie powinno kosztować więcej niż 20,- za koło i czyni się to nie częściej niż kilka razy do roku u dobrego inżyniera szprychy bez centrownicy i doświadczenia ciężko jest zrobić to dobrze. trzecia sprawa to taka, że jeśli potrzebujesz centrowania częściej niż sporadycznie, to trzeba mocniejszych obręczy lub ćwicz technikę jazdy, żęby nie jeździć jak czołg po krawężnikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.